Newsroom

Newsroom

Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από ναυάγια σε Τυνησία και Λίβανο

Η Μεσόγειος για ακόμη μια φορά γίνεται υγρός τάφος για δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε τουλάχιστον πέντε ναυάγια τις τελευταίες ημέρες.  

ap 19295769485814

Οι αρχές της Τυνησίας ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια τεσσάρων πλεούμενων, ενώ δέκα άνθρωποι αγνοούνται.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες ήταν στην πλειονότητά τους υπήκοοι κρατών της Αφρικής, με τον Αλί Αγιάρ, αντιπλοίαρχο της τυνησιακής ακτοφυλακής, να διευκρινίζει ότι διασώθηκαν 98 άνθρωποι.

Η ακτογραμμή της Σφαξ έχει μετατραπεί σε πλατφόρμα αναχώρησης ανθρώπων που φεύγουν για να σωθούν από τους πολέμους και την ανέχεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αναζητούν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Το τυνησιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως συνελήφθησαν πάνω από 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες στα ανοικτά των ακτών της χώρας πέρυσι. Τουλάχιστον 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία από την Τυνησία το 2021.

Τους τελευταίους μήνες, τα ναυάγια έχουν πολλαπλασιαστεί, με δεκάδες νεκρούς στα ανοικτά της αραβικής χώρας, καθώς αυξάνονται οι αποπλεύσεις σκαφών από τις ακτές της Τυνησίας, καθώς και της Λιβύης, λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.

Την ίδια ώρα στον Λίβανο ο στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε ακόμη οκτώ πτώματα ανοικτά της Τρίπολης μετά το ναυάγιο πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες

Χθες Σάββατο ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός είχε ανακοινώσει μέσω Twitter ότι περίπου 60 άνθρωποι –η εθνικότητα των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί — επέβαιναν στο πλοιάριο, το οποίο αναχώρησε από την περιοχή της Καλαμούν, νότια της Τρίπολης.

Το Σάββατο εντοπίστηκε η σορός ενός μικρού κοριτσιού, ενώ διασώθηκαν 45 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), πάνω από 123.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στις ακτές της Ιταλίας το 2021, ενώ το 2020, μεσούσης της πανδημίας, ο αριθμός τους είχε υποχωρήσει στους 95.000.

Σχεδόν 2.000 άνθρωποι κηρύχθηκαν αγνοούμενοι ή πνίγηκαν στη Μεσόγειο πέρυσι, έναντι 1.401 το 2020, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η κεντρική Μεσόγειος θεωρείται η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός στον κόσμο. Ο ΔΟΜ, που ανήκει στο σύστημα του ΟΗΕ, υπολογίζει πως πάνω από 18.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι σε αυτήν μετά το 2014.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…