Newsroom

Newsroom

Αποκάλυψη HOT DOC: Δεκάδες εκατομμύρια του ΕΣΠΑ δόθηκαν “στον αέρα”

Εντυπωσιακά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις λίστες του ΕΣΠΑ 2007-2013 που δημοσιεύει το HOT DOC στο τεύχος 71…

consultancy

Εντυπωσιακά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις λίστες του ΕΣΠΑ 2007-2013 που δημοσιεύει το HOT DOC στο τεύχος 71 που κυκλοφορεί. Πέρα από τα 10 δισεκατομμύρια, περίπου το μισό ΕΣΠΑ, που μοιράστηκαν οι τρεις μεγάλοι όμιλοι (Ελλάκτωρ, ΤΕΡΝΑ και Άβαξ), δεκάδες είναι τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν σε εταιρείες συμβούλων, δημοσκοπικές και διαφημιστικές εταιρείες, για έργα δηλαδή που δεν προωθούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά δημιούργησαν κι αναπαρήγαγαν τη φούσκα των άυλων υπηρεσιών, την οποία πληρώνουμε σήμερα. 

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα δίνονταν για επενδύσεις στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας, για αύξηση παραγωγικότητας και επιχειρηματικότητας, για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, για ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας, για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, για τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων πολιτικών, την ελκυστικότητα της ελληνικής περιφέρειας και έργα υποδομών. 

Οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου που κυρίως χειρίστηκαν το εν λόγω πρόγραμμα “μετέφρασαν” αυτή την οδηγία κατά το δοκούν κι έδωσαν 12,9 από τα 20,4 δισ. για κατασκευαστικά έργα και πάνω από 70 εκατομμύρια σε  εταιρείες συμβούλων, δημοσκοπικές και διαφημιστικές εταιρείες. Αναλυτικά:

Οι μεγάλες διεθνείς συμβουλευτικές εταιρείες λογιστικού ελέγχου, μόνες τους ή σε συμπράξεις, απορρόφησαν από το ελληνικό ΕΣΠΑ 2007-2013 πάνω από 31 εκατ. Ευρώ, στερώντας ενδεχομένως πόρους από μικρές ελληνικές επιχειρήσεις. 

Συγκεκριμένα:
Grant Thornton: 11.643.308
PwC: 4.497.166
Deloitte: 13.946.659
KPMG: 1.354.432
ΣΥΝΟΛΟ: 31.441.565

Μεγαλύτερο είναι το ποσό που έλαβαν, με πολύ μεγαλύτερο επιμερισμό βεβαίως, ελληνικές εταιρείες συμβούλων που ανέλαβαν αμφιβόλου αναγκαιότητας έργα. Οι εταιρείες αυτές μοιράστηκαν 34.361.492 ευρώ κατά την επταετία, στερώντας ενδεχομένως πόρους από τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα που τώρα, στα χρόνια της κρίσης, θα μπορούσαν να στηρίξουν με τρόπο ουσιαστικά την ελληνική οικονομία και τις εξαγωγές. Μελετώντας μάλιστα τη σχετική λίστα στην οποία οι διάφοροι φορείς είναι καταχωρημένοι από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο ποσό, διαπιστώνει κανείς πως οι εταιρείες αυτές πήραν κυρίως μεγάλα ποσά.

Οι διαφημιστικές εταιρείες που κατά τη δεκαετία του 2000 τροφοδότησαν το πρότυπο της αντιπαραγωγικής κατανάλωσης με δανεικά, απορρόφησαν από το ΕΣΠΑ 7.639.269 ευρώ ενώ αξιοσημείωτο είναι και το ποσό που έλαβαν δημοσκοπικές εταιρείες (1.613.170 ευρώ).

Μπορείτε να διαβάσετε όλες τις λίστες των φορέων που έλαβαν ποσά από το ΕΣΠΑ 2007-2013 στο τεύχος 71 του HOT DOC που κυκλοφορεί. 


Κουτσούμπας: Η ΕΕ γίνεται όλο και χειρότερη, αλλά η διέξοδος βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

koutsoumpas 0

Κουτσούμπας: Η ΕΕ γίνεται όλο και χειρότερη, αλλά η διέξοδος βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

«Ο ανταγωνισμός, οι πολυεθνικές οδηγούν εκεί και το ξέρει πολύ καλά η κ. Φον ντερ…

Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Ράφα: Κανένας σεβασμός στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

AP23302283789661

Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Ράφα: Κανένας σεβασμός στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Νωρίς σήμερα το πρωί, σύμφωνα με μαρτυρίες από Παλαιστινίους αλλά και ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου,…

Σοβαρή καταγγελία τουριστών στην Κέρκυρα: 9χρονος χτυπήθηκε από ρεύμα από κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών

reuma

Σοβαρή καταγγελία τουριστών στην Κέρκυρα: 9χρονος χτυπήθηκε από ρεύμα από κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών

Το παιδί ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του και έχει πάρει εξιτήριο από το Νοσοκομείο

Θεσσαλονίκη: Νέα οπαδική επίθεση με μία σύλληψη – Ξυλοκόπησαν και απείλησαν με μαχαίρι διανομέα

delivery

Θεσσαλονίκη: Νέα οπαδική επίθεση με μία σύλληψη – Ξυλοκόπησαν και απείλησαν με μαχαίρι διανομέα

Σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική έρευνα για την ταυτοποίηση και των υπολοίπων δραστών.