Newsroom

Newsroom

Δέκα κάλπες την Τετάρτη για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής

Την απόφαση να στηθούν δέκα κάλπες την Τετάρτη για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής αναφορικά με το Novartis - Gate πήρε κατά πλειοψηφία η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Η απόφαση θα αλλάξει μόνο στην περίπτωση που οι 5 εμπλεκόμενοι ενεργοί βουλευτές δηλώσουν πως δεν θέλουν να συμμετάσχουν στη ψηφοφορία.

5a8bea481dc524922a8b4817

του Άγγελου Προβολισιάνου

Με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ «πέρασε» η πρόταση της συγκυβέρνησης προκειμένου να τοποθετηθούν δέκα κάλπες -μία για κάθε εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο- κατά τη ψηφοφορία για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis. 

Από την άλλη πλευρά, ΝΔ από κοινού με ΔΗΣΥ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων μειοψήφησαν, ζητώντας να στηθεί μόνο μία κάλπη και για τους 10 που θα αφορά αποκλειστικά την έγκριση ή μη συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής. Οι ψήφοι ήταν 14 υπέρ και 8 κατά.

Στη μόνη περίπτωση που μπορεί να αλλάξει η απόφαση για τις 10 κάλπες, είναι αν οι 5 -εκ των 10 εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων- που είναι ενεργά μέλη του Κοινοβουλίου αποφασίσουν να μη λάβουν μέρος στη ψηφοφορία. Έτσι, σε ένα ψηφοδέλτιο θα τοποθετηθούν και τα δέκα ονόματα, γεγονός που θα συμβάλλει αρκετά στην οικονομία του χρόνου της «μαραθώνιας» διαδικασίας. 

Όσον αφορά τη διάρκεια της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής, η πρόταση θα είναι για 1 μήνα και ύστερα αν χρειαστεί θα ζητηθεί παράταση από το προεδρείο της. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ΠτΒ, η Επιτροπή θα απαρτίζεται από συνολικά 21 μέλη και συγκεκριμένα 10 από το ΣΥΡΙΖΑ, 5 από τη ΝΔ και ένας από τα λοιπά κόμματα.

Επίσης, κατά τον ΠτΒ, δεν ζητήθηκε γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας γιατί «μιλά η Βουλή» και «δεν υπάρχουν εδώ Εφετεία». Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος μίλησε αρκετές φορές με τον επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου, Κ. Μαυριά, ο οποίος συμφωνεί επί της προτάσεως της πλειοψηφίας και παράλληλα ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου έχει τοποθετηθεί σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας. Η τελευταία αποστροφή του προέδρου της Βουλής εκλαμβάνεται ως έμμεση αναγνώριση του κ. Μαυριά πως σε περίπτωση που είχε προκριθεί η διαδικασία της μίας κάλπης θα εγκυμονούσε ο κίνδυνος ακυρότητας της διαδικασίας. 

Παφίλης: «Θέλουμε διερεύνηση μέχρι τέλους»

«Θέλουμε διερεύνηση μέχρι τέλους!» είπε μεταξύ άλλων σε ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου «να μη γίνει όπως Παπαντωνίου». Ζήτησε, επιπλέον, να έρθουν οι μάρτυρες χωρίς κουκούλες να καταθέσουν στην Επιτροπή.

«Όταν πας σε Επιτροπή το πραγματικό ερώτημα δεν είναι οι κάλπες αλλά η ψήφος στο υπέρ, κατά ή παρών» υποστήριξε και κατέληξε επισημαίνοντας πως στα παιχνίδια που παίζουν κυβέρνηση – ΝΔ, το ΚΚΕ είναι εκτός. 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…