ΒΤ

Βάλια Τσιριγώτη

Δέκα χρόνια εγκλεισμού, για μια τάξη, για την τάξη της

Οι καθαρίστριες, πηδάνε τάξεις στο σχολείο, απολυτήριο δημοτικού που ύστερα γίνεται απολύεσαι ή σύμβαση ορισμένου χρόνου. Οι καθαρίστριες, αξημέρωματα ξυπνητήρια και τελευταία δρομολόγια του τρένου.

καθαρίστρια

Οι καθαρίστριες, νανουρίζουν τα κτήρια, τους κλειδώνουν τα μάτια, κλείνουν τα κλιματιστικά να μην ιδρώσουν. Οι καθαρίστριες, ξυπνάνε τα κτήρια, τους πετάνε νερό να ξυπνήσουν, τα ξεσκεπάζουν, τους δίνουν γάλα με απορρυπαντικό. Κρέμονται στα περβαζια, καμία φορά χαρίζουν ένα πόδι η ένα χέρι στη σκάλα, τα τζάμια, τα φωτιστικά, κυνηγανε τη σκόνη, κυνηγάνε τα σύνορα, διαιωνίζουν το μύθο της αφθαρσίας, σώμα φθαρτο οι καθαρίστριες, φοράνε μάσκες, φοράνε σαμπό, πάνε στον πόλεμο.

Αφριζουν τα κτήρια, επιπλέουν στον αφρό, φοράνε άρωμα χλωρίνη, γυαλίζουν φωτογραφιες μωρών, ξένων μωρών, προσέχουν τις κολλημένες ζωγραφιές στον τοίχο, για τα κλεμμένα τηλεχειριστηρια οι πρώτες ύποπτες, σκουπιζουν τα μάτια τους με τυποποιημένα χαρτομαντηλα που έχουν πάνω σχέδιο χαρτονόμισμα, τι τραγική ειρωνεία, μαζεύουν τα ψίχουλα, κουβαλάνε τα ψίχουλα, γεμίζουν τα χέρια τους πουλιά, τρέχουν να τα διώξουν πριν κουτσουλισουν τους ακάλυπτους, τα καλαθάκια στις τουαλέτες, ξεραμένα κόπρανα, οι λεκάνες, οι γέροι ποτέ δε βρίσκουν το στόχο, ανεβαίνουν τις σκάλες, κατεβαίνουν τις σκάλες, καπνίζουν κρυφά μες το ασανσερ να το ζεστάνουν, τα τσιγαρα, οι γόπες στο πάτωμα, τις μαζεύουν σκυφτές μες την έρημο, “εσύ η αργή , εσυ μη χαζεύεις”, μαθαίνουν να σιωπούν.

Στρατιές οι καθαρίστριες, βγάζουν τις νύχτες έξω τα σκουπίδια, λένε το τελευταίο εμβατήριο, να κοιμηθούν τα κτήρια, να ξεχαστεί το αίμα, να ξεχαστούν τα ξεραμένα κόπρανα των αφεντικών.

Οι καθαρίστριες. Τώρα πηδάνε τάξεις του σχολείου με τα χέρια τους, κυρία μου σας λείπει μια τάξη για να καθαρίζετε τις τουαλέτες αυτών που φοίτησαν στα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.Τα πλαστικά τους γάντια, δικαστικό ραβδί, και ω μαγική μου εξουσία, ω τί θαύμα, τα έκανες χειροπέδες.

Οι καθαρίστριες. Σκουπίζουν τα μαύρα στίγματα από το φεγγάρι. Μια απόψε καθαρίζει το κελί της. Δέκα χρόνια εγκλεισμού, για μια τάξη, για την τάξη της.

Το κείμενο αναρτήθηκε στην προσωπική σελίδα της Βάλιας Τσιριγώτη στο facebook

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…