Newsroom

Newsroom

Δέκα χιλιάδες απόπειρες αυτοκτονίας το χρόνο στην Ελλάδα

Του Μάκη Ανδρονόπουλου Στις 10.000 υπολογίζονται οι απόπειρες αυτοκτονίας στη χώρα μας κάθε χρόνο, το 95% των οποίων θα μπορούσε…

aytoktonia

Του Μάκη Ανδρονόπουλου

Στις 10.000 υπολογίζονται οι απόπειρες αυτοκτονίας στη χώρα μας κάθε χρόνο, το 95% των οποίων θα μπορούσε να είχε αποτραπεί. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσαν σε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα διαλέξεων της ΕΣΗΕΑ, στελέχη του μη κυβερνητικού οργανισμού «Κλίμακα» που δραστηριοποιείται εδώ και δύο δεκαετίες στον τομέα της ψυχικής υγείας και είναι εθνικός αντιπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (International Association for Suicide Prevention –IASP).

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται σε διεθνείς μελέτες που καταλήγουν πως σε κάθε μία αυτοκτονία αντιστοιχούν 20 με 27 απόπειρες αυτοκτονίας.  Η προαναφερθείσα εκτίμηση επιβεβαιώνεται στην Ελλάδα από την έρευνα που πραγματοποιεί η οργάνωση σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, όπου προκύπτει ότι περίπου 0,2% των εισαγωγών στα επείγοντα αφορούν απόπειρες αυτοκτονίας. Ανάγοντας το συγκεκριμένο ποσοστό στις περίπου πέντε εκατομμύρια εισαγωγές στα νοσοκομεία της προκύπτουν περίπου 10.000 απόπειρες. Το 70% – 75% αφορούν δηλητηρίαση.


Αφορμή για την συνέντευξη είναι η 10η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας, η οποία έχει φέτος ως κεντρικό μήνυμα «όλοι μαζί ενωμένοι ΜΠΟΡΟΥΜΕ να συμβάλουμε στην πρόληψη της αυτοκτονίας». Το Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας της «Κλίμακα» διοργανώνει σήμερα το βράδυ στις 20:00΄συμβολική ποδηλατοδρομία με κυκλική  διαδρομή από και προς το σταθμό του ηλεκτρικού στο Θησείο. Θα διανυθούν συνολικά από όλες τις χώρες της IASP 40.075 χλμ, όσο δηλαδή και η περιφέρεια της γης!

Η «Κλίμακα» έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται την 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018, όπου φέτος σημειώνεται αισθητή αύξηση των κλήσεων. Παρ΄όλα αυτά, διαπιστώνει από την ανάλυση των δικών της στοιχείων σοβαρές ενδείξεις ότι η αυτοκτονίες στην Ελλάδα έπιασαν το ανώτατο ποσοστό τους και αρχίζει κάποια αποκλιμάκωση το 2014. Οι θάνατοι από αυτοκτονία για το 2012 ήταν 508, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και παρουσίασαν αύξηση 6,5% σε σχέση με αυτούς 477 θανάτους του 2011. Η «Κλίμακα» θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα υποκαταγραφής, εξ αιτίας του μεγάλου αριθμού των αδιευκρίνιστων θανάτων, αλλά και για κοινωνικούς και θρησκευτικούς λόγους. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την αυτοκτονία ζήτημα δημόσιας υγείας και οι 194 χώρες μέλη του, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν αναλάβει την υποχρέωση να αναπτύξουν πολιτικές πρόληψης της αυτοκτονίας με στόχο να τις μειώσουν κατά 10% μέχρι το 2020. Στο πλαίσιο αυτό, ο επιστημονικός διευθυντής της «Κλίμακας» ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδώρος τόνισε την ανάγκη εφαρμογής μιας εθνικής στρατηγικής πρόληψης, η οποία θα συνίσταται στην εκπαίδευση στελεχών σε όλο τον υγειονομικό τομέα και κυρίως στην συνδεσιμότητα των φορέων που μπορούν να έχουν αποτρεπτικό ρόλο (αστυνομία, εκκλησία, πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση κ.ά.). Σημειώνεται ότι κάθε απόπειρα αυτοκτονίας έχει μέσο κόστος αποκατάστασης 3500 ευρώ, και σε πάρα πολλές περιπτώσεις αφήνει κάποιας μορφής αναπηρίας.

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

9 12

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

Νεκρός ένας 21χρονος, σοβαρά τραυματισμένος ένας 23χρονος

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…