Δείτε το "βουνό" από κοκαΐνη που κατέσχεσε η Δίωξη στην Βούλα από το Καρτέλ του Μεξικό (photos+video)

Κοινή παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην ΓΑΔΑ για την ευρείας κλίμακας διυπηρεσιακή επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση εγκληματικής…

05112014 narkotika 001 0

Κοινή παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην ΓΑΔΑ για την ευρείας κλίμακας διυπηρεσιακή επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, που διακινούσε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από την Κεντρική Αμερική προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Στην επιχείρηση συνεργάστηκαν η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το Σ.Δ.Ο.Ε. και η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος, ενώ συμμετείχε και η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA). Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τρία μέλη του εγκληματικού κυκλώματος, ένας Έλληνας και δύο αλλοδαποί, ο ένας Μεξικανός που είναι ο αδελφός του Νο2 των καρτέλ της Κεντρικής Αμερικής και ένας Κολομβιανός καναδικής υπηκοότητας, που θα αγόραζε 40 από τα 230 κιλά που μετέφερε ο Κολομβιανός στην Ελλάδα και έκρυψε σε βίλα στην περιοχή της Βούλας.


Για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα έχουν ταυτοποιηθεί άλλοι δύο αλλοδαποί, εκ των οποίων, ένας είναι ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης και το αφεντικό του καρτέλ στο Μεξικό και ο άλλος είναι Αμερικάνος και μέλος της οργάνωσης. Στο πλαίσιο των ερευνών, μέχρι στιγμής, έχουν κατασχεθεί συνολικά πάνω από 233 κιλά κοκαΐνης, όπλα, φυσίγγια, χρήματα κ.ά.


Αξίζει να σημειωθεί, πως η αξία της κατασχεθείσας κοκαΐνης εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 10.000.000 ευρω. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ποσότητα της κοκαΐνης μεταφέρθηκε μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο με μεγάλες ποσότητες φρούτων ανανά που είχε αφιχθεί στο Λιμάνι του Πειραιά από τον Παναμά.


Για την υπόθεση αυτή ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διοικητής Ασφάλειας Αττικής Παναγιώτης Στάθης: «“Eγκέφαλος” της οργάνωσης είναι ο 35χρονος υπήκοος Μεξικού, με αρχηγικό μέλος τον 25χρονο ομοεθνή του, ενώ ο 36χρονος υπήκοος Η.Π.Α. αναλάμβανε τους χρηματικούς διακανονισμούς των αγοραπωλησιών της κοκαΐνης, την ανεύρεση τελικών παραληπτών – αγοραστών των ναρκωτικών και την νομιμοποίηση των εγκληματικών εσόδων. Επιπλέον, ο 62χρονος Έλληνας και ο 69χρονος υπήκοος Καναδά, αποτελούσαν τους αγοραστές των ναρκωτικών στην Ελλάδα.


Όπως διακριβώθηκε δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην μεταφορά, εισαγωγή και περαιτέρω διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κεντρική Αμερική προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ επιδίωκαν να δημιουργήσουν «πύλη» εισόδου, μέσω της Ελλάδας, για τη διακίνηση των ναρκωτικών προς την υπόλοιπη Ευρώπη.


Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τη δια μέσω θαλάσσης μεταφορά των ναρκωτικών, με εμπορευματοκιβώτια (containers), τα οποία περιείχαν κυρίως φρούτα και μεταφέρονταν σε εμπορικά πλοία υπερπόντιων δρομολογίων. Τα μέλη της οργάνωσης για να πετύχουν τους εγκληματικούς τους σκοπούς, είχαν συστήσει εταιρεία με στόχο την νομιμοφανή μεταφορά και εισαγωγή των εμπορευμάτων, ενώ χρησιμοποιούσαν και ειδικούς χώρους αποθήκευσης.


Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη διερεύνηση της δράσης του κυκλώματος, με τη συνδρομή της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.


Με την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, οι διωκτικές Αρχές της χώρας μας κατάφεραν ένα καίριο πλήγμα στα κυκλώματα εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, που δραστηριοποιούνται σε διεθνικό επίπεδο, αποκομίζοντας παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά».