Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Καταργείται ο υποκατώτατος

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πιθανότατα και αύριο να είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, με την οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου η αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα διαμορφωθεί στα 650 ευρώ, ενώ η αύξηση για τον υποκατώτατο ο οποίος και καταργείται, αγγίζει το 27,45 %.

Τσίπρας υπουργικό

 

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του, 600.000 εργαζόμενοι επωφελούνται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, ενώ 280.000 εργαζόμενοι επωφελούνται εμμέσως καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει περισσότερα από 20 επιδόματα (είτε κρατικά, είτε επιδόματα που καταβάλλονται από τους εργοδότες).

Σημείωσε πάντως πως η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων -ήδη από τον Σεπτέμβριο- επιφέρουν θετικό αποτύπωμα σε περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.

Αμέσως μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού – η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα – ακολούθησε η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία εξήγησε τα τεχνικά σημεία της απόφασης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ επί της αύξησης του κατώτατου μισθού υπήρξαν τοποθετήσεις από αρκετά μέλη της κυβέρνησης.

Επίσης, επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση πως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου σηματοδοτούν το πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής που αφορουν στην αναπτυξιακή πολιτική, αλλά και στη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων.

Η κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα θα φέρει στη Βουλή τους νόμους που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην προστασία της α’ κατοικίας, στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και στην επιδότηση ενοικίου.

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα αναμένεται να βρεθεί και η συνταγματική αναθεώρηση.

Τσίπρας: Η χώρα μπορεί σταδιακά να αρχίσει να επουλώνει τις πληγές

«Σήμερα, ως επιστέγασμα της δουλειάς που κάναμε, αλλά και της ανάκαμψης της οικονομίας, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε ένα ακόμη μεγάλο βήμα, σε μια εμβληματική για τον κόσμο της εργασίας πρωτοβουλία, που θα έχει πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες: Για τον περιορισμό των ανισοτήτων, για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, για την τόνωση της ανάπτυξης, για την ίδια την αυτοπεποίθηση των μισθωτών στρωμάτων» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σήμερα στην αύξηση του κατώτατου μισθού όσο και στην κατάργηση του υποκατώτου μισθού, που αφορά τους νέους κάτω από 25, «ενός απαράδεκτου θεσμού που δημιουργούσε εργαζομένους δύο ταχυτήτων, χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα στη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας».

«Σας καλώ, λοιπόν, σήμερα, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών, να προβούμε σε ένα ακόμη ιστορικής σημασίας βήμα. Να εγκρίνετε την πρότασή μου για διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μηνιαίως» σημείωσε, δεχόμενος το χειροκρότημα του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εργαζόμενοι που παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα, τον Φλεβάρη, όλοι τους θα έχουν ως κατώτατο μισθό τα 650 ευρώ.

«Αυτή η κίνηση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας που έχουν υποφέρει, για όλους εκείνους και εκείνες που την περίοδο της κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται, είδαν ξαφνικά σε ένα βράδυ την κυβέρνηση συνεργασίας τότε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να μειώνει τον κατώτατο μισθό κατά 22% και 32% για τους νέους» επισήμανε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι «κίνηση ουσιαστική και συμβολική, που τη χρωστάμε σε όλους εκείνους και εκείνες που σήκωσαν στην πλάτη τους το βάρος της χρεοκοπίας και της δημοσιονομικής προσαρμογής, σε εκείνους που είδαν τα όνειρα της ζωής τους, τις προοπτικές τους και τις προσδοκίες τους να βυθίζονται στο σκοτάδι της κρίσης». «Πλέον, η χώρα, βγαίνοντας από την κρίση, μπορεί σταδιακά να αρχίσει να επουλώνει τις πληγές» υποστήριξε και ανέφερε ότι η έξοδος από την κρίση και τα μνημόνια δεν είναι ένα διάγελλμα, αλλά θα αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται μέρα με τη μέρα στη ζωή της πλειοψηφίας των πολιτών μας.

«Και αυτό είναι ένα μόνο βήμα στην μεγάλη πορεία για την αποκατάσταση των αδικιών και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ισότητας και αλληλεγγύης τόνισε ο πρωθυπουργός.

Έφη Αχτσιόγλου: «11% αύξηση του κατώτατου μισθού και 27% για τους νέους κάτω των 25 ετών»

«Προχωράμε σε μια εμβληματική για την κυβέρνησή μας πράξη, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως είχαμε δεσμευτεί» επισημαίνει με ανάρτησή στο Twitter η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με αφορμή τις σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται πλέον στα 650 ευρώ, από τα 586 ευρώ και τα 510 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών. Θα ισχύσει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις από 1η Φεβρουαρίου» τονίζει η κ. Αχτσιόγλου.

Σε νέα ανάρτησή της, η υπουργός Εργασίας με γράφημα καταδεικνύει το ποσοστό της αύξησης: «11% αύξηση του κατώτατου μισθού και 27% για τους νέους κάτω των 25 ετών».

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…