Newsroom

Newsroom

Δείτε τι προβλέπει η Unesco για την προστασία της Αγιά Σοφιάς

Μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών σχετικά με το θέμα της Αγιά Σοφιάς που καλούσε προκλητικά την Αθήνα να επιδείξει….λογική, στελέχη του υπουργείου εξωτερικών ετοιμάζουν την απάντηση της Ελλάδας

57581cab1dc52439398b4c51

Εν τω μεταξύ το ζήτημα της ανάγνωσης του Κορανίου σε ζωντανή μετάδοση έθεσε σε υψηλόβαθμο στέλεχος της UNESCO ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

«Προσβλέπουμε στις ενέργειες της UNESCO ως προς την υπεράσπιση και προστασία ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε ο κ. Αμανατίδης απευθυνόμενος στην Κέρστιν Χολστ, με αφορμή τη συνάντηση εργασίας των μελών της Επιτροπής Μετανάστευσης της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO με την εμπειρογνώμονα του διεθνούς οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Κέρστιν Χολστ έχει οριστεί ως εμπειρογνώμονας, που θα λειτουργεί ως σημείο επαφής ανάμεσα στον διεθνή οργανισμό και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO, ώστε να προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη και να παράσχει τεχνική βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πηγή του ΥΠΕΞ στο koutipandoras.gr κάθε χώρα που έχει στην επικράτειά της ένα μνημείο αναγνωρισμένο ως παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco, όπως η Αγιά Σοφιά, έχει την υποχρέωση αν μη τι άλλο να μην αλλοιώνει τον πολιτιστικό του χαρακτήρα.

H Αγία Σοφία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από το 1985.

Από το 1981 υπάρχει η Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στόχος της UNESCO είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Unesco οι ιστορικές περιοχές στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ αυτών και η Αγιά Σοφιά, προστατεύονται νομικά από την εθνική νομοθεσία διατήρησης.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για την προστασία τοποθεσιών παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η διαχειριστική δομή για την προστασία και την διατήρηση συμπεριλαμβάνει την από κοινού ευθύνη της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών και διαφόρων κρατικών ιδρυμάτων. Για κάθε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτίρια και τοποθεσίες θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης.

Η Τουρκία θα πρέπει από την στιγμή που έχει υπογράψει την σχετική συνθήκη να προστατέψει τον χαρακτήρα της Αγιά Σοφιάς ως αρχιτεκτονικού αλλά και πολιτιστικού συμβόλου

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα μνημείο ως παγκόσμιας κληρονομιάς

Για να συμπεριληφθεί ένα μνημείο στην λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της, πρέπει να είναι παγκόσμιας αναγνωρισμένης αξίας και να πληρεί τουλάχιστον ένα από τα δέκα κριτήρια

Τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς είναι επιλεγμένα με βάση έξι πολιτιστικά και τέσσερα φυσικά χαρακτηριστικ.

Για να κριθεί η εξαιρετική παγκόσμια αξία του, ένα μνημείο πρέπει να κριθεί και ως προς δύο επιπλέον παράγοντες: την αυθεντικότητα και/η την ακεραιότητά του και, παράλληλα, πρέπει να απολαμβάνει ιδιαίτερης προστασίας και συστημάτων διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του. Το κριτήριο της αυθεντικότητας αναφέρεται στα μνημεία τα οποία εντάσσονται με βάση τα κριτήρια I-VI ενώ το κριτήριο της ακεραιότητας αναφέρεται σε όλα τα μνημεία, ανεξαρτήτως κριτηρίου ένταξης.

Πολιτιστικά κριτήρια

I. «να αποτελεί αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής διάνοιας».

II. «να επιδεικνύει σημαντικές ανθρώπινες αξίες για μακρά περίοδο χρόνου ή σε μία πολιτιστική περιοχή του κόσμου, σε εξελίξεις στην αρχιτεκτονική ή την τεχνολογία, τις μνημειακές τέχνες, την πολεοδομία ή τον σχεδιασμό τοπίου».

III. «να φέρει μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία για κάποια πολιτισμική παράδοση, ζώντα ή εξαφανισμένο πολιτισμό».

IV. «να αποτελεί σημαντικό παράδειγμα τύπου κτηρίου, αρχιτεκτονικού ή τεχνολογικού συνόλου ή τοπίου που απεικονίζει σημαντική ή σημαντικές φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας»

V. «να αποτελεί σημαντικό παράδειγμα παραδοσιακής ανθρώπινης εγκατάστασης, χερσαίας ή θαλάσσιας χρήσης, αντιπροσωπευτικής πολιτισμού ή πολιτισμών), ή ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν το τελευταίο έχει γίνει ευάλωτο υπό την πίεση ανεπίστροφων αλλαγών».

VI. «να συνδέεται άμεσα ή διακριτά με γεγονότα ή ζώσες παραδόσεις, με ιδέες ή πίστεις, με καλλιτεχνικά ή λογοτεχνικά έργα εξέχουσας παγκόσμιας σημασίας». (Η Επιτροπή θεωρεί ότι το συγκεκριμένο κριτήριο θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα κριτήρια).

Φυσικά κριτήρια

VII. «να περιέχει εξαιρετικά φυσικά φαινόμενα ή περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αισθητικής».

VIII. «να είναι ιδιάζοντα παραδείγματα μειζόνων φάσεων της ιστορίας της Γης, του αρχείου της ζωής, σημαντικών εν εξελίξει γεωλογικών διαδικασιών για την ανάπτυξη γεωσχηματισμών ή σημαντικών γεωμορφικών ή φυσιογραφικών χαρακτηριστικών»

IX. «να είναι ιδιάζοντα παραδείγματα σημαντικών εν εξελίξει οικολογικών και βιολογικών διαδικασιών στην εξέλιξη και ανάπτυξη οικοσυστημάτων χερσαίων, γλυκού ύδατος, παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και κοινοτήτων φυτών και ζώων»

X. «να περιέχει τα σημαντικότερα φυσικά ενδιαιτήματα συντήρησης της βιοποικιλότητας, να περιλαμβάνει απειλούμενα είδη παγκόσμιας αξίας από την άποψη της επιστήμης ή της συντήρησης του είδους».

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…