Δείτε πότε πρέπει να επιστρέψουν οι συνταξιούχοι τα λεφτά από το ΕΚΑΣ

Από τον προσεχή Ιούλιο, μετά δηλαδή την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων που θα γίνει τον επόμενο μήνα, πρόκειται να αρχίσει η αναδρομική επιστροφή των χρημάτων από τους δικαιούχους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας.

573c43a71dc52445358b4c32

Πρόκειται για περίπου 80.000 δικαιούχους οι οποίοι έχουν ήδη εισπράξει τον ΕΚΑΣ από τον Ιανουάριο του 2016 και πλέον, με βάση και τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θεσπίστηκαν με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, θα υποχρεωθούν να το επιστρέψουν αναδρομικά σε δώδεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «…σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί επιδόματα σε πρώην δικαιούχους που έχουν υπερβεί τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Η ίδια, πάγια διαδικασία θα εφαρμοστεί και φέτος. Η επιστροφή θα γίνει σε 12 μηνιαίες δόσεις με ισόποσο συμψηφιστικό υπολογισμό της σύνταξης».

Το Υπουργείο πάντως διευκρινίζει ότι «το ΕΚΑΣ αποτελεί προνοιακή και όχι συνταξιοδοτική παροχή, η οποία δίνεται μετά από έλεγχο πόρων και επανακαθορίζεται ετησίως ανάλογα με τα εισοδήματα των δικαιούχων» και περαιτέρω αναφέρει ότι «όσα τρομολαγνικά γράφτηκαν περί, δήθεν, δέσμευσης του ενός τρίτου της σύνταξης για το συμψηφισμό δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και διαδίδονται αποκλειστικά και μόνο για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες».

Ποια είναι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ

Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θεσπίστηκαν με τον νέο ασφαλιστικό νόμο ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή πριν από περίπου δύο εβδομάδες, είναι τέσσερα και προβλέπουν τα επιδόματα που θα καταβάλλονται αναλογικά με τα εισοδήματα του κάθε συνταξιούχου.

Αυτά είναι:

1. Επίδομα 230 ευρώ μηνιαίως, για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα μέχρι 7.216 ευρώ.

2. Επίδομα 172,50 ευρώ για εισοδήματα από 7.216,01 ευρώ έως 7.518 ευρώ.

3. Επίδομα 115 ευρώ για εισοδήματα από 7.518,01 ευρώ έως 7.720 ευρώ.

4. Επίδομα 57,50 ευρώ για εισοδήματα από 7.720,01 ευρώ έως 7.972,00 ευρώ.

8o αυτοοργανωμένο Pride στην Θεσσαλονίκη: «Κι αν σκοτεινιάζουν τον κόσμο μας, με τους αγώνες μας του δίνουμε χρώμα»

Screenshot 2024 05 18 211853

8o αυτοοργανωμένο Pride στην Θεσσαλονίκη: «Κι αν σκοτεινιάζουν τον κόσμο μας, με τους αγώνες μας του δίνουμε χρώμα»

H πολυπληθής πορεία λαμβάνει χώρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και κατά…

Βενιζέλος για Συμφωνία των Πρεσπών: Δεσμευτική και για τις δύο χώρες – Aναγκαία και υποχρεωτική η τήρησή της

benizelos 12

Βενιζέλος για Συμφωνία των Πρεσπών: Δεσμευτική και για τις δύο χώρες – Aναγκαία και υποχρεωτική η τήρησή της

Μιλώντας για το Balkan Gathering o κ. Βενιζέλος χαιρέτισε τις εργασίες του, τονίζοντας ότι αποτελεί…