Newsroom

Newsroom

Δείτε πως θα έμοιαζε ο νεκρός της Αμφίπολης (φωτο)

Τα βασικά χαρακτηριστικά της όψης του νεκρού της Αμφίπολης προσπαθούν να σκιαγραφήσουν οι ειδικοί. Μέτριο ανάστημα για τα σημερινά δεδομένα, λευκό…

Τα βασικά χαρακτηριστικά της όψης του νεκρού της Αμφίπολης προσπαθούν να σκιαγραφήσουν οι ειδικοί. Μέτριο ανάστημα για τα σημερινά δεδομένα, λευκό δέρμα και καστανά ή καστανοκόκκινα μαλλιά είχε ο νεκρός , σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν οι επιστήμονες για τους ανθρώπους που έζησαν πριν από περίπου 24 αιώνες.

 Από τον τάφο πάντως έχουν αφαιρεθεί τα πολύτιμα κτερίσματα που συνόδευαν τον νεκρό-εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής του, όπως δηλώνουν οι αρχαιολόγοι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα»

Το πιο πιθανό σενάριο για τα βασικά χαρακτηριστικά της όψης αποκαλύπτονται από τον καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη.

Το ύψος του ήταν περίπου 1,65 μέτρα, το χρώμα των μαλλιών του καστανό και το δέρμα του λευκό.

Εάν όμως είχε καταγωγή από τη Θράκη, τα μαλλιά του είναι πιθανότερο να ήταν καστανοκόκκινα. “Σύμφωνα πάντα με τα σενάρια των αρχαιολόγων για την περίοδο και την περιοχή όπου έζησε ο άνθρωπος, ο σκελετός του οποίου βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης, τα βασικά χαρακτηριστικά του ατόμου θα ήταν αυτά”, λέει στα “Νέα” ο καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Παπαγρηγοράκης.

nekros2_0.jpg
 
nekros_1.jpg
 

Από τα κτερίσματα που βρέθηκαν κοντά στο νεκρό δεν προκύπτει για την ώρα κάποιο ασφαλές συμπέρασμα για την ταυτότητα του.

Υπενθυμίζεται ότι ο σκελετός βρέθηκε κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου σε βάθος 1,6 μέτρων από το δάπεδο.

“Μελετώντας τα οστά και ανάλογα με το πόσο πλήρης είναι η διατήρηση του σκελετού, μπορεί κανείς να προσδιορίσει πολλά στοιχεία για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του όσο ήταν εν ζωή, όπως και για τη διατροφή του” εξηγεί στα Νέα η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Τούμπινγκεν, παλαιοανθρωπολόγος, Κατερίνα Χαρβάτη.

Παρ’ ότι ο τάφος έχει συληθεί, οι ασύλητοι μακεδονικοί τάφοι στις Αιγές της Βεργίνας και ο τάφος του βασιλέα Φιλίππου δίνουν αρκετά ασφαλείς πληροφορίες για το τι θα μπορούσε να βρεθεί από τους αρχαιολόγους στην Αμφίπολη εάν δεν τους είχαν προλάβει οι τυμβωρύχοι: οπλισμός, σκεύη συμποσίου από ασήμι και χαλκό, στεφάνια κ.ά.

Όπως διαβεβαίωσε άλλωστε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο STAR, η ανάλυση θα γίνει αποκλειστικά στην Ελλάδα.

“Δεν ξέρουμε ακόμα αν πρόκειται για άνδρα ή για γυναίκα διότι κάποιος αρχαιολόγος μπορεί να ξεχωρίσει το φύλο από τα οστά της λεκάνης, τα οποία τα έχουμε αλλά είναι σπασμένα. Επομένως δεν μπορούμε να διακρίνουμε σε μια πρώτη ματιά το φύλο”. Όπως προσέθεσε “καύση δεν έχει γίνει. Τα οστά δεν είναι καμένα. Αυτό είναι σαφές”.

Αναφορικά με τις υποθέσεις ότι ο ένοικος μπορεί να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ή ο Ηφαιστίωνας, η κ. Μενδώνη εκτίμησε: “αυτή την στιγμή μπορεί να γίνονται υποθέσεις αλλά όλα παραμένουν στο επίπεδο των υποθέσεων. Εγώ θα προτιμούσα να μείνουμε στα δεδομένα μας. Και τα δεδομένα αυτά θα προκύψουν από την διεπιστημονική προσέγγιση όλου του υλικού”.

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού είπε ότι δεν μπορεί ακόμα να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από τις αναλύσεις των οστών. “Η έρευνα θέλει τον χρόνο της”, είπε χαρακτηριστικά.

Συναγερμός στο αεροδρόμιο της Κολωνίας: Άνδρας έπεσε με το αμάξι του σε πλήθος – Πολλοί τραυματίες

Συναγερμός στο αεροδρόμιο της Κολωνίας: Άνδρας έπεσε με το αμάξι του σε πλήθος – Πολλοί τραυματίες

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο οδηγός αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.