Newsroom

Newsroom

Δείτε πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας προκαλέσει συναισθηματικό χάος

Μία πολύ σημαντική νέα επιστημονική πληροφορία έρχεται να μας κάνει να μετανιώσουμε και να νοιώσουμε τύψεις για τα ξενύχτια που…

ypnos gunaika

Μία πολύ σημαντική νέα επιστημονική πληροφορία έρχεται να μας κάνει να μετανιώσουμε και να νοιώσουμε τύψεις για τα ξενύχτια που κάνουμε, ιδιαίτερα αυτές τις γιορτινές μέρες.
Τα νέα επιστημονικά δεδομένα είναι πολύ δυσάρεστα για τους ανθρώπους – κουκουβάγιες της νύχτας: Ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε οπωσδήποτε το λιγότερο 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να παραμένουμε υγιείς, και ότι ο διακεκομμένος ύπνος, μπορεί να τόσο επιβλαβής για τον οργανισμό μας, όσο και η παντελής έλλειψή του. 
Αυτό που δεν γνωρίζαμε, όμως, είναι ότι η ικανότητα του εγκεφάλου μας να ρυθμίζει τα συναισθήματά μας μπορεί να μπει σε σοβαρό κίνδυνο, εάν κοιμόμαστε λίγες ώρες, ακόμη και μετά από ένα και μόνο ξενύχτι. 

Ετσι, λοιπόν, εάν σηκώνεστε από το κρεβάτι σας το πρωί μέσα στα νεύρα, μετά από ένα ξενύχτι, υπάρχει επιστημονική απόδειξη πλέον για το τί συμβαίνει. Ισραηλινοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ κατάφεραν να προσδιορίσουν τον νευρολογικό μηχανισμό που ευθύνεται για τη διατάραξη της ρύθμισης των συναισθημάτων μας, ενώ διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα αρχίζουν να συμβαίνουν μετά από – μία μόλις – νύχτα αϋπνίας.

Δεκαοκτώ εθελοντές παρέμειναν όλη τη νύχτα και υποβλήθηκαν σε fMRI (λειτουργική μαγνητική τομογραφία) και EEG (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα),  ώστε οι επιστήμονες να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Μετά από μίας νύχτας καλό ύπνο και μίας νύχτας κακό ύπνο, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν το ίδιο τέστ, παρακολουθώντας την κίνηση κουκκίδων πάνω σε μια εικόνα. Οι εικόνες που τους παρουσίασαν οι επιστήμονες ήταν: συναισθηματικά θετικές (μία γάτα), συναισθηματικά αρνητικές (ένα ακρωτηριασμένο σώμα), και συναισθηματικά ουδέτερες (ένα κουτάλι). Με τη μέτρηση της ταχύτητας, αλλά και της ακρίβειας με την οποία τα άτομα παρακολουθούσαν την κίνηση των κουκκίδων, και συνδυάζοντας αυτά τα ευρήματα με τα αποτελέσματα της μαγνητικής ακτινογραφίας του εγκεφάλου, η ερευνητική ομάδα ήταν σε θέση να συμπληρώσει την γενική εικόνα της γνωστικής επεξεργασίας του εγκεφάλου τους.

Φάνηκε ότι η έλλειψη ύπνου προκαλούσε στους εθελοντές, όπως ήταν φυσιολογικό, μειωμένη ικανότητα επεξεργασίας των εικόνων, με το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα να δείχνει όμως, ότι υπήρχε πολύ μικρή διαφορά στην εγκεφαλική δραστηριότητα μεταξύ των θετικών και αρνητικών εικόνων, μετά από μια νύχτα αϋπνίας. Ένα δεύτερο τεστ έδειξε, επίσης, ότι οι εθελοντές που είχαν κοιμηθεί λίγο, είχαν μεγαλύτερη απόσπαση προσοχής σε οποιοδήποτε είδος εικόνας (θετικής, αρνητικής, ουδέτερης). Αντίθετα, όταν είχαν κοιμηθεί αρκετά και είχαν “χορτάσει” τον ύπνο, μόνο οι πιο «συναισθηματικές» εικόνες  προκαλούσαν αιχμές στην εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

«Αποδεικνύεται ότι με την έλλειψη ύπνου χάνουμε την ουδετερότητά μας», δήλωσε ο ένας από τους ερευνητές, Talma Hendler. «Η ικανότητα του εγκεφάλου μας να αντιληφθεί αυτό που είναι σημαντικό, διαταράσσεται, λέει, αφού ξαφνικά όλα γίνονται έντονα και σημαντικά”.

Ο Τ.Hendler προσθέτει ότι πριν από τη μελέτη, οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι για το ποιος είναι ο μηχανισμός που είναι υπεύθυνος για τις συναισθηματικές βλάβες που προκαλούνται από την απώλεια του ύπνου. Προφανώς έχετε όλοι βιώσει το περιστατικό ενός κακού ύπνου το προηγούμενο βράδυ και την επόμενη μέρα όλα να πηγαίνουν στραβά. Μπορείτε θυμώσετε για ασήμαντο λόγο με το σύντροφό σας ή ακόμη και με το σκύλο σας.

“Θεωρήσαμε ότι η έλλειψη ύπνου σίγουρα εντείνει την επεξεργασία των συναισθηματικών εικόνων, θετικών και αρνητικών και έτσι εμποδίζει την ικανότητα του εγκεφάλου για απλές εκτελεστικές λειτουργίες», λέει ο Hendler. «Αυτό που σίγουρα δεν περιμέναμε να δούμε και μας άφησε έκπληκτους ήταν ότι, μας επηρεάζουν εξίσου έντονα στην επεξεργασία του εγκεφάλου μας και οι ουδέτερες εικόνες”.

Αυτό σημαίνει ότι μετά από ένα ξενύχτι, ακόμη και με την παραμικρή αφορμή μπορούμε να ξεσπάσουμε σε θυμό ή δάκρυα, κι αυτό επειδή  η γνωστική επεξεργασία του εγκεφάλου  μας θα έχει παραβιαστεί. Ο Τ.Hendler και οι συνεργάτες της μελετούν τώρα το πώς οι διάφορες μέθοδοι παρέμβασης στον ύπνο και η υπνοθεραπεία, θα μπορούσαν να μειώσουν τη συναισθηματική δυσλειτουργία, το άγχος, την κατάθλιψη, και το μετα-τραυματικό στρες.

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι παραδέχτηκε σε διαδικτυακή συνομιλία

ελας

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι παραδέχτηκε σε διαδικτυακή συνομιλία

Ενώ φέρεται να παραδέχθηκε «σε διαδικτυακή συνομιλία με έτερους χρήστες ότι προβαίνει σε σεξουαλική κακοποίηση…

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

6111979

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

Η ΕΣΤΙΑ κάνει λόγο για «ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ πρωτοφανή αθλιότητα εἰς βάρος τῶν συγγενῶν τῶν νεκρῶν»,…

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP23315613979564

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος