Δεύτερη μέρα αστυνομικής αυθαιρεσίας στα Εξάρχεια: Απαγόρευση συγκεντρώσεων και επίθεση της ΕΛΑΣ στην γειτονιά

Σε ένα κρεσέντο κατασταλτικής αυθαιρεσίας και κρατικής βίας έχει επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα η ΕΛΑΣ και πιο συγκεκριμένα η ΓΑΔΑ, όσων αφορά στην περιοχή των Εξαρχείων.

FYX2GeYXoAEdg5E

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κόσμος της γειτονιάς καθώς και αλληλέγγυοι που υπερασπίζονται την περιοχή, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εξαρχείων και ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής που ήταν παρατεταγμένες σε κάθε γωνία από νωρίς το απόγευμα.

Μετά την χθεσινή φεμινιστική συγκέντρωση κατά των βιαστών, με αφορμή ένα περιστατικό απόπειρας βιασμού που έλαβε χώρα στην περιοχή και την αστυνομική αυθαιρεσία που ακολούθησε, με τους αστυνομικούς να ξυλοκοπούν,προσαγάγουν και συλλαμβάνουν κόσμο στο σωρό και να φτάνουν στο σημείο να αποκλείουν και να εισβάλουν για ακόμη μια φορά σε μαγαζί της περιοχής, σήμερα Σάββατο, βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές.

Το κάλεσμα του Συντονιστικού Δράσης για την Υπεράσπιση των Εξαρχείων ήταν για τις 20:30 το βράδυ του Σαββάτου και ο κόσμος που ανταποκρίθηκε βρέθηκε από νωρίς αντιμέτωπος με πολυπληθείς αστυνομικές δυνάμεις κάθε λογής, ΜΑΤ, Δράση, ΟΠΚΕ, Ασφάλεια.

«Να παραμείνουν τα Εξάρχεια γειτονιά Αντίστασης και Αγώνα – ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ: Σάββατο 23/7, πλατεία Εξαρχείων 20:30 Ένας σύντομος απολογισμός της διαδήλωσης στα Εξάρχεια στις 25 Ιουνίου και κάλεσμα σε επόμενη διαδήλωση για την υπεράσπιση της γειτονιάς μας απέναντι στη βία του Κεφαλαίο» έγραφε μεταξύ άλλων το κάλεσμα.

Αρκετές συλλογικότητες, πρωτοβουλίες αγώνα και ατομικότητες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις, τοποθέτησαν πανό, πραγματοποίησαν εκδηλώσεις ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στη γειτονιά του κόσμου που χωράει πολλούς κόσμους. Αναγνωρίζοντας ότι τα Εξάρχεια φέρουν ένα ειδικό βάρος στην ιστορία των κοινωνικών και ταξικών αγώνων κατά την περίοδο της κατοχής, της δικτατορίας, με ανεξίτηλο το σημάδι της εξέγερσης του 2008 στην μεταπολίτευση όταν η οδός Μεσολογγίου βάφτηκε με το αίμα του αναρχικού μαθητή Α.Γρηγορόπουλου από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Ε. Κορκονέα που υπηρετούσε στο Α.Τ Εξαρχείων και σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων από…άλλες εποχές

Ο διευθυντής της ΓΑΔΑ σε αγαστή συνεργασία με τον δήμαρχο Αθηνών, Κώστα Μπακογιάννη, αποφάσισαν «δημοκρατικά» ήδη από νωρίς το απόγευμα να ανακοινώσουν απαγόρευση της συγκέντρωσης στην πλατεία Εξαρχείων, υπό τον φόβο επεισοδίων…που οι ίδιοι είχαν προκαλέσει ένα 24ωρο νωρίτερα.

ΕΛΑΣ: «Μη λυπηθείτε κανέναν»

Ο αλληλέγγυος κόσμος σπάζοντας στην πράξη την απαγόρευση και την κρατική τρομοκρατία κατέβηκε στην πλατεία, παρατάχθηκε μπροστά στους πάνοπλους αστυνομικούς και προσπάθησε να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη πορεία.

Όπως ακούστηκε από ασυρμάτους αστυνομικών των ΜΑΤ δόθηκε η εντολή «μη λυπηθείτε κανέναν» λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία.

Μαζί με τις διμοιρίες των ΜΑΤ,των ΟΠΚΕ και της Δράσης, η ΓΑΔΑ αποφάσισε να στείλει και την αύρα εκτόξευσης νερού στην πλατεία Εξαρχείων και πιο συγκεκριμένα στην οδό Μπενάκη.

Οι δυνάμεις καταστολής βρίσκονται παράλληλα και κάθετα σε κάθε είσοδο και έξοδο περιμετρικά της πλατείας από την οδό Σόλωνος έως και την Ερεσσού. Οι διαδηλωτές παρέμειναν εγκλωβισμένοι μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να αποχωρούν.

Τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ η πορεία ενώ αρκετά άτομα παρέμειναν στην πλατεία μέχρι αργά το βράδυ όπως και οι διμοιρίες των ΜΑΤ στις θέσεις που είχαν τοποθετηθεί

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

μπενιαμίν νετανιάχου

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

Έξαλλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον - Ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας…