Νέος Σωφρονιστικός Κώδικας: Συνέντευξη Τύπου για την ανάδειξη του απάνθρωπου χαρακτήρα του – Δευτέρα 24/10 2:30μμ

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη σύνταξη του οποίου δεν προηγήθηκε καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, ζητούν έγκριτοι νομικοί και άνθρωποι που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των κρατουμένων.

fylakh

Τη Δευτέρα 24/10 στις 2:30 μμ στην Κεντρική Αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου και συζήτηση με αφορμή τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα που επιχειρεί να περάσει η Νέα Δημοκρατία, προβάλλοντας ψευδώς, τα δικαιώματα των κρατουμένων, με «ανθρωπιστικές» πινελιές.

Με τις τροποποιήσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που εισήγαγε η κυβέρνηση «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του Σωφρονιστικού Κώδικα- Τροποποιήσεις στον ν. 2776/1999», θεσπίζεται ο περιορισμός ή και η κατάργηση για κατηγορίες κρατουμένων του δικαιώματος σε τακτική άδεια και η μετατροπή της εκπαιδευτικής άδειας από δικαίωμα του κρατουμένου σε εξαιρετική περίσταση. Οι τροποποιήσεις αυτές συνιστούν καταστρατήγηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ματαιώνουν τους σκοπούς του σωφρονισμού και της κοινωνικής επανένταξης που διέπουν το σωφρονιστικό δίκαιο και τις ρυθμίσεις περί έκτισης ποινής.

Δικηγόροι και νομικοί, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των κρατουμένων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον επιχειρούμενο περιορισμό βασικών εγγυήσεων της αξιοπρέπειας των κρατουμένων, δεδομένης της ήδη απαράδεκτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι φυλακές στη χώρα μας, που έχει μάλιστα πρόσφατα κατακριθεί από την CPT (Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας).

Οι πτυχές αυτές θα αναδειχθούν σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 24/10 και ώρα 2:30 μμ στον ΔΣΑ.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη σύνταξη του οποίου δεν προηγήθηκε καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, και οι διατάξεις του οποίου δεν συμβιβάζονται με τους σκοπούς του σωφρονιστικού δικαίου και τις θεμελιώδεις αρχές του νομικού μας πολιτισμού.

Θα μιλήσουν:

  • Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του σχολείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα, μέλος ΔΣ Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου
  • Τάσος Θεοφίλου, Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων
  • Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
  • Γιάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος
  • Κατερίνα Πουρναρά, δικηγόρος, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα

Καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πολυ-ισοβητών

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας βαρυποινιτών των ελληνικών φυλακών για τις επικείμενες αλλαγές στον Σωφρονιστικό Κώδικα αντιλαλεί μέσω ανοιχτής επιστολής τους προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη η οποία στάλθηκε στο omniatv.

Στην ανοιχτή επιστολή τους οι κρατούμενοι εξηγούν ότι αυτές οι αλλαγές μόνο την βία θα αυξήσουν στις φυλακές ενώ θα αποκλείσουν εκατοντάδες κρατούμενους από το δικαίωμα στην κοινωνική επανένταξη. Σημειώνουν επίσης το ενδεχόμενο εξέγερσης και επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι οι κρατούμενοι δεν είναι τέρατα αλλά άνθρωποι που διέπραξαν αδικήματα και πληρώνουν το τίμημα.

Σημειώνουμε ότι μια από τις βασικές αλλαγές είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου στην χορήγηση τακτικών αδειών σε βαθμό που στην πράξη τις καταργεί.

Ολόκληρη η επιστολή:

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Κοιν: Πρόεδρο Ελληνικής Βουλής, Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΑΣ

Κρατούμενων ισοβιτών και πολυισοβιτών

Κύριε Υπουργέ, Κύριοι Βουλευτές

Σας αποστέλλουμε το σημερινό Υπόμνημα-διαμαρτυρίας μας με σκοπό όχι να σας ευαισθητοποιήσουμε ούτε να σας συγκινήσουμε αλλά να σας υποδείξουμε το αυτονόητο και το λογικό.

Καταθέσατε στην Επιτροπή της Βουλής Νομοσχέδιο που αφορά τον Σωφρονιστικό Κώδικα και συγκεκριμένα τροποποίηση των άρθρων 55-56 χορήγηση Τακτικών Αδειών.

Η τροποποίηση αυτή, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα επιφέρει ούτε αποτελεί σωφρονισμό, αφού μέχρι στιγμής ο θεσμός των αδειών λειτουργεί επιτυχώς με σχεδόν μηδενικές «απώλειες». Προσπαθείτε λόγω, προφανώς, των εκλογών και βεντέτας μιας οικογένειας με έναν συγκεκριμένο κρατούμενο, να ψηφίσετε έναν απάνθρωπο και σκληρό Σωφρονιστικό Κώδικα.

Προσπαθείτε αντί να σωφρονίσετε τους ισοβίτες κρατούμενους να τους μετατρέψετε σε τέρατα. Αυτό το αποτέλεσμα θα επιφέρετε δυστυχώς.

Η τροποποίηση του Σωφρονιστικού Κώδικα που προσπαθείτε να ψηφίσετε πιθανόν να επιφέρει εξεγέρσεις και σκληρές αντιδράσεις από τους κρατούμενους τους οποίους πιθανόν να τους θεωρείται τέρατα και αυτό προσπαθείτε να περάσετε στην κοινωνία προκειμένου έτσι να κερδίσετε την ψήφο του ελληνικού. Δεν είμαστε τέρατα αλλά πληρώνει ο καθένας τα αδικήματα και τις πράξεις που έχει πραγματοποιήσει.

 

Ο θεσμός της άδειας βοηθάει ψυχολογικά και ηθικά στην ομαλή επανένταξη του κρατούμενου καθώς και στην επανασύνδεση με την οικογένεια του και το κοινωνικό σύνολο. Προετοιμάζει επίσης το έδαφος για την ομαλή επανένταξη του στην κοινωνία ως φυσιολογικός άνθρωπος και όχι ως τέρας όπως επιθυμείτε εσείς.

Πολλοί πολυισοβίτες έχουν δημιουργήσει οικογένεια και παιδιά στις τακτικές άδειες, έχουν επανασυνδεθεί με τις οικογένειες τους, έχουν αποκτήσει παιδιά και εσείς προσπαθείτε να διαλύσετε ότι πιο όμορφο έχουν. Τις οικογένειες τους.

Πρέπει σήμερα κιόλας να σταματήστε αυτόν τον απάνθρωπο Σωφρονιστικό Κώδικα και ιδίως το άρθρο 55-56 που αφορά τις τακτικές άδειες. Να σταματήσετε τις μεθοδεύσεις να μαζέψτε ψήφους στις πλάτες των κρατουμένων διότι δεν θα πετύχετε τίποτα.

Δεν μπορείτε με βίαιο τρόπο να αλλάζετε κάθε έξι μήνες ή έναν χρόνο τους νόμους διότι όπως γνωρίζεται καλά η βία φέρνει βία.

Πρέπει να αφουγκραστείτε και την δικιά μας φωνή, την δικιά μας κραυγή που φωνάζει δυνατά και ηχηρά: «φτάνει πια». Μην παίζεται με την υπομονή μας. Είμαστε άνθρωποι και όχι τέρατα ούτε αποδιοπομπαίοι τράγοι. Ο σωφρονισμός δεν επέρχεται με αυταρχικές διατάξεις, νόμους και αλλαγές αλλά με Ανθρωπιά, σύνεση και λογική.

Είμαστε άνθρωποι και όχι τέρατα. Για αυτούς αποφασίζεται μόνοι σας και αυταρχικά. Για τους ανθρώπους-κρατούμενους.

Περιμένουμε να αφουγκραστείτε την διαμαρτυρία μας και να βάλετε φρένο σε αυτήν αλλόκοτη και απάνθρωπη αλλαγή. Εκσυγχρονισμό λέτε όχι οπισθοδρόμηση. Περιμένουμε τις δικές σας παρεμβάσεις. Βουλευτών, υπουργών και αρμοδίων.

Πηγή: omniatv.com