ΔΕΔΔΗΕ: Η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της “αγοράς” είναι μόνο η αρχή

Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στο ξεπούλημα το 49% των μετοχών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε (ΔΕΔΔΗΕ).

4988963 1

H κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπούλησε κρατικές υποδομές της χώρας στον όμιλο Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA) που προέρχεται από την Αυστραλία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, το 49% του ΔΕΔΔΗΕ πέρασε στην Αυστραλιανή εταιρεία έναντι του ποσού των 2,1 δισ. ευρώ. “Σύμβουλος” της ΔΕΗ για το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ ανέλαβε η γνωστή για το …έργο της «Goldman Sachs». Η «δουλειά» έκλεισε…

Ηδη κυβερνητικοί παράγοντες και διάφορα «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ «πανηγυρίζουν» για το δήθεν υψηλό της πώλησης των μετοχών.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Ότι η κυβέρνηση ξεπούλησε ένα μονοπώλιο με σίγουρα και μεγάλα κέρδη, τεράστια περιουσία και έτοιμες δουλειές.

Συγκεκριμένα:

— Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει στην κυριότητά του δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικού μήκους 240.000 χλμ. Πρόκειται για το δίκτυο που είχε η ΔΕΗ και εκχώρησε στον ΔΕΔΔΗΕ ως προίκα για τον αγοραστή. Πρόκειται για όλο το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας!

— Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει τεράστια ακίνητη περιουσία. Διατηρεί στην κατοχή του εδαφικές εκτάσεις και δικαιώματα – δουλείες σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, με συνολική αξία κτήσης 193.237.658,89 ευρώ σύμφωνα με τα λογιστικά βιβλία κατά την 31/3/2021. Με βάση την έκθεση του ανεξάρτητου εκτιμητή, η αξία τους εκτιμάται στα 197.625.230 ευρώ! Τα κτήρια, οι χώροι υποσταθμών και τα τεχνικά έργα σε όλη την Ελλάδα, έχουν λογιστική αξία 134.057.873,62 ευρώ και με βάση την έκθεση του ανεξάρτητου εκτιμητή 134.676.620 ευρώ.

— Ο μηχανολογικός εξοπλισμός δικτύου διανομής (Κέντρα Υψηλής Τάσης, τερματικές διατάξεις, υποσταθμοί, καλώδια, μετρητές και άλλα συναφή πάγια) έχουν λογιστική αξία 4.270.350.371,15 ευρώ και τρέχουσα αξία (κατά την εκτίμηση) 4.527.683.430 ευρώ. Ναι! Σωστά διαβάσατε. Ο εξοπλισμός του ΔΕΔΔΗΕ ξεπερνά σε αξία τα 4,5 δισ. ευρώ!!! Και όλα αυτά με τιμές αγοράς. Γιατί σύμφωνα με τους εργαζομένους της ΔΕΗ η πραγματική αξία των υποδομών του ΔΕΔΔΗΕ αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ!

— Το 2020 ο ΔΕΔΔΗΕ είχε λειτουργικά κέρδη 450 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ μετά την πώληση του θα χάσει τα μισά από τα συγκεκριμένα κέρδη με ότια αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα της τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή τα κέρδη του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να αυξηθούν τόσο μέσα στο 2021, όσο και τα επόμενα χρόνια. 

— Ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει σε εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του επιδοτούμενο από κοινοτικούς και κρατικούς πόρους, το οποίο περιλαμβάνει την αντικατάσταση άνω των 7 εκατ. μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος με νέας γενιάς ψηφιακούς. Αυτό το πρόγραμμα που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός δόθηκε «προίκα» θα γίνει πλέον περιουσία του Fund από την Αυστραλία που έβαλε στο χέρι το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Αυτή την περιουσία του ελληνικού λαού ξεπούλησε στους ιδιώτες η κυβέρνηση. Αυτό που κρύβουν οι κυβερνώντες και τα «παπαγαλάκια» τους είναι ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι φυσικό μονοπώλιο, αφού ελέγχει το σύνολο του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού της χώρας. Είναι μια εταιρεία “αγελάδα” (όπως αποκαλείται στην αγορά) σταθερών κι εγγυημένων κερδών. Όμως πλέον τα σταθερά κι εγγυημένα κέρδη θα γεμίζουν τις τσέπες της εταιρείας από την Αυστραλία.

Επιπρόσθετα η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ γίνεται σε μια περίοδο που ήδη έρχονται αυξήσεις «φωτιά» στους λογαριασμούς του ρεύματος. Ποιος άραγε θα …πείσει τους νέους επενδυτές από την Αυστραλία να μειώσουν την κερδοφορία τους για να συγκρατήσουν τις τιμές του ρεύματος;  Το επενδυτικό fund πάντως έρχεται για να «επενδύσει» στα δίκτυα με μόνο σκοπό να βγάλει κέρδη. Η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της “αγοράς” είναι μόνο η αρχή. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι και λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων για να αυγατίσουν τα κεφάλαια των επενδυτών…

Πηγή: Imerodromos

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…