Newsroom

Αντώνης Ρηγόπουλος, Συραγώ Λιάτσικου, Αντρέας Βάγιας

Debate για την Εργασία στο Κουτί της Πανδώρας

Το koutipandoras.gr διοργανώνει τρία θεματικά debate λίγο πριν τις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουλίου. Δείτε τί απαντούν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ σε ερωτήματα σχετικά με τα εργασιακά. 

debate31 1

Tην τελευταία εβδομάδα πριν τις Εκλογές, το Κουτί της Πανδώρας διοργανώνει τρία θεματικά debate καλώντας εκπροσώπους κομμάτων να παρουσιάσουν τις θέσεις και το πρόγραμμά τους σχετικά με κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιογράφοι του koutipandoras.gr απευθύνθηκαν σε υποψήφιους βουλευτές των τεσσάρων κομμάτων με την μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο ελληνικό κοινοβούλιο, εξαιρουμένης της Χρυσής Αυγής, θέτοντάς τους πέντε κοινά ερωτήματα. 

Στις τρεις αναμετρήσεις που δημοσιεύονται από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή, το Κουτί της Πανδώρας ζητά από τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων να καταθέσουν τις θέσεις τους γύρω από τις εξής ενότητες: την Εργασία, την Υγεία και την Ακροδεξιά.

Στο σημερινό debate με θέμα την Εργασία απαντούν ο υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Χίο, Νότης Μηταράκης, ο υποψήφιος βουλευτής στο Βόρειο Τομέα Β’ Αθήνας με το Κίνημα Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος και ο υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, Νίκος Μαυροκέφαλος.

Επιμέλεια: Αντώνης ΡηγόπουλοςΣυραγώ ΛιάτσικουΑντρέας Βάγιας

1. Με ποιες πολιτικές θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης με ταυτόχρονη προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταπολέμηση της μαύρης- ανασφάλιστης εργασίας και πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας;

 

Βασικά άξονας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας με την ταυτόχρονη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Αποτελεί μήπως μια απλή υπόσχεση; Την τριετία 2015-2018 βρήκαν δουλειά 400.000 περισσότεροι εργαζόμενοι/εργαζόμενες, με το 70% των θέσεων εργασίας αυτή την στιγμή να είναι πλήρους απασχόλησης. Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2019 έχει καταγραφεί επίδοση-ρεκόρ αφού το ισοζύγιο προσλήψεων/αποχωρήσεων είναι θετικό κατά 265.000. Άρα είναι εφικτό στο τέλος της τετραετίας να έχουμε καλύψει το χαμένο έδαφος της κρίσης. Τι γίνεται όμως με την ποιότητα της εργασίας; Δεν υπάρχουν ποιοτικές θέσεις εργασίας χωρίς ένσημα, ωράριο και δικαιώματα. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αποφασιστική αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας  δείχνουν την δική μας λογική για την ανάπτυξη. Μειώσαμε την αδήλωτη εργασία από το 20% στο 8,9% και μόνο τους τελευταίους οκτώ μήνες  η δήλωση υπερωριών αυξήθηκε κατά 170% και για πρώτη φορά πληρώθηκαν 6 εκατομμύρια ώρες υπερεργασίας. Η περαιτέρω ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας με 150 εργαζόμενους θα συμβάλει ακόμα περισσότερο σε αυτή την προσπάθεια. 


Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι χωρίς τους εργαζόμενους δε μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σωστά καταρτισμένοι, να δουλεύουν σε συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής, να αμείβονται σωστά. Δεν θα ανεχτούμε φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας και παραβατικής συμπεριφοράς από πλευράς εργοδοτών. Άλλωστε ήταν μέτρο της ΝΔ, το πρόστιμο των 10.500 € για την ανασφάλιστη εργασία. 
Για εμάς η καλύτερη πολιτική για περισσότερες και καλύτερες θέσεις είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Αυτές που θα αυξήσουν τη ζήτηση για νέα προσόντα και θα προσελκύσουν νέες καλοπληρωμένες ειδικότητες. Μην ξεχνάμε προφανώς ότι και η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων είναι διαφορετική με ανεργία 20% και διαφορετική με ανεργία 8%. Από τη μια λοιπόν δίνουμε κίνητρα σε επιχειρήσεις να προσλάβουν, αλλά απαιτούμε τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, και ζητάμε από τους εργοδότες, προσλήψεις και κίνητρα για τους εργαζόμενους. 


O χάρτης της εργασίας έχει αλλάξει, καθώς οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυριαρχούν, ενώ η αδήλωτη και μαύρη εργασία αποτελεί επιλογή για εργοδότες και εργαζομένους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξοντωτική φορολόγηση και στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Χρειαζόμαστε 500.000 νέες θέσεις εργασίας που θα έρθουν από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να μειωθούν οι φόροι, να μεταφερθούν πόροι σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Χρειάζεται επίσης επαναφορά στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας για τον καθορισμό του κατώτερου μισθού, ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για τη ροή του χρήματος και των μισθών και φυσικά ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα σέβεται τα επαγγελματικά ταμεία, θα είναι ανταποδοτικό και θα εξασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών. 


Η καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία έχουν σαν “ευαγγέλιο” τα υπόλοιπα κόμματα, προϋποθέτει τη συνεχή συμπίεση μισθών και δικαιωμάτων γιατί αλλιώς δεν αυξάνονται τα κέρδη των λεγόμενων “επενδυτών”. Αν θέλουμε να ξεμπερδέψουμε οριστικά με την ανεργία και τα φαινόμενα που περιγράφετε, απαιτείται ρήξη με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και μια τελείως διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και τους εργαζόμενους πραγματικά στην εξουσία.
Έχοντας αυτό ως “πυξίδα”, οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους μπορούν σήμερα να διεκδικήσουν υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με αυξήσεις, να ακυρώσουν απολύσεις, να επιβάλουν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Σε αυτόν τον αγώνα ήταν, είναι και θα είναι μπροστά το ΚΚΕ, ενώ η κοινοβουλευτική του ομάδα θα συνεχίσει να φέρνει στη Βουλή τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος. Γι’ αυτό, όσο πιο δυνατό βγει το ΚΚΕ, τόσο πιο πολλά μπορούν να κατακτήσουν οι εργαζόμενοι.



2. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου ως ένα από τα πιο εμβληματικά επιτεύγματα κατά τη διακυβέρνησή της. Εκτιμάτε ότι η ανοδική κατεύθυνση μισθών και συντάξεων είναι δεδομένη για την επόμενη περίοδο καθώς δεν θα υπάρχει το μνημόνιο ή έχουμε ήδη αγγίξει ένα μισθολογικό «ταβάνι» που θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε το νόμο 4172/2013 της κυβέρνησης Σαμαρά για να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Και μάλιστα το έκανε με καθυστέρηση 2 ετών, εξαιτίας των πειραματισμών του και του τρίτου Μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σήμερα, δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού σε ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, ώστε να φτάσει μέσα σε μία τριετία τα 730€ με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όσο για τον υποκατώτατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτος είχε εξαγγείλει την κατάργησή του. Και για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, κατά την τετραετία 2015-2018 ο μέσος μισθός μειώθηκε, δεν αυξήθηκε. Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν μείωση του μέσου μισθού από 996€ το 2014 στα 916€ το 2018, ενώ ταυτόχρονα οι νέες θέσεις μερικής απασχόλησης είναι περισσότερες από τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Επαναλαμβάνουμε ότι χωρίς ανάπτυξη, δεν θα δημιουργηθούν καλοπληρωμένες θέσεις. Ζητώντας παράλληλα από τους επιχειρηματίες να δώσουν κίνητρα στους εργαζόμενους: μπόνους παραγωγικότητας, συμμετοχή στην ανάπτυξη των εταιρειών και άλλες παροχές. 


Θέλουμε καλούς μισθούς μέσα από καλές δουλειές που θα διορθώσουν τη σπασμένη σκάλα της κοινωνικής ανόδου για κάθε πολίτη. Προφανώς δεν είμαστε υπέρ των αμφιλεγόμενων αυξήσεων των μισθών και των συντάξεων από τον κάθε υπουργό Εργασίας και κυρίως όταν αυτό συντελείται για προεκλογικούς λόγους, όπως έγινε φέτος. Το ζητούμενο για εμάς είναι η αύξηση των μισθών να συμβαδίζει με την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας και φυσικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, άρα να αποτελεί προϊόν διαβούλευσης και συναπόφασης των κοινωνικών εταίρων. Θυμίζω ότι στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ωφέλησε τους εργαζομένους και οδήγησε σε αυξήσεις που δεν συμπίεσαν την οικονομία, όπως οι αντιφατικές επιλογές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που τελικά φρενάρουν την ανάπτυξη και τα κοινωνικά οφέλη. 


Το ότι ανεβαίνουν οι μισθοί αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο “fake news” του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα, αυτό δηλαδή που τελικά πληρώνει η εργοδοσία μειώνεται κάθε χρόνο -και επί ΣΥΡΙΖΑ- και έχει φτάσει πλέον στα 917 ευρώ μεικτά από 1264 ευρώ το 2011. Αυτό δεν λέγεται “μισθολογικό ταβάνι”, αλλά μισθολογικός πάτος και αν δεν βάλουμε φραγμό έχει και παρακάτω.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τον κατώτατο μισθό παγωμένο για 4 χρόνια, για να τον φέρει τελικά 100 ευρώ χαμηλότερα από εκεί που ήταν το 2011 και θέλει οι εργαζόμενοι να του πουν και “ευχαριστώ”! Μάλιστα, αυτό το έκανε εφαρμόζοντας έναν εμβληματικό μνημονιακό νόμο της ΝΔ που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση και με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αντίστοιχα ο υποκατώτατος αντικαταστάθηκε με μείωση των εισφορών που πληρώνει η εργοδοσία στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή μας τα πήραν από τη μία τσέπη για να τα βάλουν στην άλλη.


Στο πρόγραμμα ήδη έχουμε αναφερθεί σε δύο διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για τα επόμενα δύο χρόνια. Ταυτόχρονα το γεγονός ότι μέσα από τους ελέγχους της επιθεώρησης εργασίας έχουμε πολύ σημαντική αύξηση στις δηλωμένες και άρα πληρωμένες υπερωρίες συμβάλει και αυτό στην πραγματική αύξηση του μισθού. Ακριβώς για αυτό τον λόγο έχουμε θέσει τον στόχο “ούτε μια ώρα απλήρωτη δουλειά”. Άλλος ένα καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση των μισθών όμως είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Χαρακτηριστική είναι η σύμβαση στον κλάδο του τουρισμού που καλύπτει περισσότερους από 120.000 εργαζόμενους με εισαγωγικό μισθό για το κατώτατο κλιμάκιο της τάξης των 800 ευρώ. Από την εφαρμογή της σύμβασης έχει αυξηθεί ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών στον κλάδο κατά 103 ευρώ. Τέλος το πραγματικό ύψος του μισθού καθορίζεται και από την ύπαρξη του κοινωνικού κράτους. Η βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας με τις 10.000 και 15.000 αντίστοιχα προσλήψεις γιατρών/νοσηλευτών και εκπαιδευτικών αντίστοιχα αποτελεί ουσιαστική στήριξη αυτού που ονομάζουμε κοινωνικός μισθός.



 3. Ένα από τα ζητήματα που τέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τις τελευταίες εβδομάδες είναι η συζήτηση που ξεκίνησε περί επταήμερης εργασίας. Θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο θέτει στο επίκεντρο το ζήτημα της περαιτέρω ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας που συντελείται εδώ και πολλά χρόνια ή είναι μια προοπτική που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη χώρα; Κρίνετε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους;

 

Η αγορά εργασίας δέχτηκε το μεγαλύτερο όγκο μεταρρυθμίσεων και ελαστικοποιήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης – και φυσικά έβαλε και ο ΣΥΡΙΖΑ το χερι του σε αυτό. Αν μου επιτρέπεται ο όρος, στην ουσία “βαλτικοποιήθηκε”, θυμίζοντας χώρες της Βαλτικής και θεραπείες-σοκ προηγούμενων δεκαετιών. Η καθιέρωση του πενθήμερου αποτελεί μεγάλη κοινωνική κατάκτηση, αλλά δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί ένα εργασιακό “πρεκαριάτο”, που δεν σταματά να εργάζεται είτε επειδή το απαιτεί η φύση της εργασίας είτε επειδή “δεν βγαίνει” ένας αξιοπρεπής μισθός. Μια θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους θα είναι να αυξήσουμε την αξία της εργασίας τους, να την κάνουμε πιο παραγωγική, άρα να βρεθεί ξανά σε πλεονεκτική θέση απέναντι στο κεφάλαιο. Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι το τελευταίο ευνοείται από την σταδιακή αυτοματοποίηση, τους φορολογικούς παράδεισους και τις τραπεζικές πολιτικές, άρα το στοίχημα για τους προοδευτικούς είναι να δημιουργήσουμε νέους θεσμούς και νέα εργαλεία παραγωγής και δίκαιης αναδιανομής, αντί να δίνουμε διαρκώς μάχες οπισθοφυλακής. 


Κάθε εργαζόμενος θα απαντούσε πως η διάλυση του ωραρίου, η κατάργηση της ξεκούρασης και του ελεύθερου χρόνου, όχι απλά δεν είναι θετική εξέλιξη, αλλά μας γυρίζει δεκαετίες πίσω. Αυτές είναι όμως οι απαιτήσεις των καπιταλιστών και οι οδηγίες της ΕΕ, όπως η 2003/88 για την οργάνωση του εργάσιμου χρόνου, τις οποίες έκαναν νόμους και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις.
Δεν θα μπορούσε η ΝΔ να βγαίνει και να τα λέει όλα αυτά τα απαράδεκτα και με τόσο κυνικό τρόπο, αν δεν είχε προηγηθεί, για παράδειγμα η καθιέρωση της δουλειάς 32 Κυριακές τον χρόνο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι 7ήμερη εργασία υπάρχει και σήμερα, για παράδειγμα στον κλάδο του τουρισμού τις περιόδους αιχμής και μάλιστα προβλέπεται από την κλαδική σύμβαση που έχει επικυρώσει η κυρία Αχτσιόγλου.
Άρα, απέναντι στον αντεργατικό οδοστρωτήρα της επόμενης κυβέρνησης δεν μπορούν να αποτελέσουν φραγμό αυτοί που έχουν ανοίξει τον δρόμο, αλλά μόνο το ΚΚΕ που έχει σταθερά αντιπαλέψει κάθε τέτοιο μέτρο και κάθε κυβέρνηση που το εφάρμοσε.


Ο χρόνος εργασίας αποτελεί σήμερα ένα βασικό πεδίο αντιπαράθεσης. Οι κυβερνήσεις σε Αυστρία και Ουγγαρία (που ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια με την ΝΔ) έχουν προχωρήσει σε αρνητικές αλλαγές όπως η 12ωρη εργασία και οι επιπλέον 400 ώρες υπερωρίας το έτος. Ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει παρόμοιες αναφορές τις οποίες αναγκάστηκε να ανασκευάσει. Στην δική μας περίπτωση η 7μερη εργασία είναι παράνομη. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι η νομοθεσία κρίνεται κυρίως από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δηλαδή την επιθεώρηση εργασίας. Την ίδια επιθεώρηση που η ΝΔ είχε καταργήσει 209 θέσεις επιθεωρητών και μια σειρά από κρίσιμες δομές όπως πχ. το τμήμα νομικής στήριξης. Είναι πρόσφατη μάλιστα η υπόθεση  επίθεσης κεντρικού στελέχους της ΝΔ στην Χίο σε επιθεωρητή εργασίας όταν μετά από έλεγχο βρέθηκε να απασχολεί αδήλωτη εργαζόμενη. Γνωρίζω πολύ καλά ότι και σήμερα υπάρχει αδήλωτη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες και εργαζόμενοι ειδικά στον τουρισμό που δουλεύουν σεζόν επταήμερα. Το ζητούμενο είναι να μην συμβιβαστούμε με την απανθρωπιά και μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις και τους ελέγχους να σπάσουμε τα άβατα της εργοδοτικής ανομίας.


Καταρχάς, ποτέ στη Νέα Δημοκρατία δε μιλήσαμε για εφταήμερη εργασία. Αυτή είναι μια ακόμα διαστρέβλωση που επεχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμιά επιτυχία. Η αναφορά ήταν σε ένα πετυχημένο μοντέλο εφταήμερης λειτουργίας μιας επιχείρησης, στην οποία οι εργαζόμενοι είναι και καλοπληρωμένοι, ενώ απολαμβάνουν και περισσότερες ημέρες αργίας από τους υπόλοιπους. Σημαντικό είναι, καθώς η αγορά εξελίσσεται, να μη  μένουμε πίσω, γιατί τότε είναι σίγουρο ότι δημιουργούνται νομικά και θεσμικά κενά, δίνοντας «χώρο» για καταστρατήγηση δικαιωμάτων εργαζομένων. Η Νέα Δημοκρατία εξάλλου, έχει δεσμευτεί σε σειρά μέτρων για στήριξη της οικογενειακής ζωής των εργαζόμενων, κάτι που συνδέεται άμεσα με τη διάρκεια της εργασίας. 



4. Εκτιμάτε ότι ανοίγει και στην Ελλάδα ο δρόμος για τον περιορισμό της δημόσιας ασφάλισης και την είσοδο ιδιωτών στο συνταξιοδοτικό σύστημα; Είναι αναπόφευκτο σημείο των καιρών ή εναπόκειται καθαρά στις πολιτικές επιλογές κάθε κυβέρνησης;

Αυτός ο δρόμος που βαδίζουμε με αργά αλλά σταθερά βήματα εδώ και δεκαετίες και που περιγράφεται με ακρίβεια στη “Λευκή Βίβλο” της ΕΕ για την Ασφάλιση, οδηγεί σε μια κατάσταση όπου το κράτος θα εγγυάται μονάχα μια σύνταξη – προνοιακό επίδομα και από εκεί και πέρα, όποιος θέλει να ζήσει αξιοπρεπώς θα πρέπει να “τα σκάει”, αν έχει, στον ιδιωτικό τομέα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως αυτό είναι η “κρυφή ατζέντα” της ΝΔ, όμως είναι η φανερή ατζέντα και των δύο. Στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταργήθηκε καμία από τις μειώσεις που είχαν κάνει οι προηγούμενοι στις συντάξεις, αντίθετα καταργήθηκε το ΕΚΑΣ και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου που προβλέπει ότι από το 2025 και μετά η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την κατάπτυστη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ μεικτά!
Εμείς αυτά δεν τα θεωρούμε μονόδρομο. Με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι πρέπει να διεκδικήσουν αυξήσεις στις συντάξεις, επιστροφή των κλεμμένων στα Ταμεία, καμιά επιχειρηματική δράση στην Ασφάλιση.


Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα είναι βιώσιμο. Παραλάβαμε ένα σύστημα όπου μετά από 12 περικοπές είχε έλλειμμα πάνω από ένα δις. Αυτή την στιγμή ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός. Αυτό το καταφέραμε κυρίως μέσα από την μείωση της ανεργίας καθώς και της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει καμία περικοπή, αλλά ενίσχυση των συνταξιούχων. Όπως με τον επαναϋπολογισμό όπου 620.000 είδαν αυξήσεις, καθώς και την επαναφορά ενός σημαντικού μέρους της 13ης σύνταξης. Το πρόγραμμα της ΝΔ θα φέρει άμεσα μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Μέσα από την μείωση της κύριας εισφοράς δημιουργείτε ετήσιο κενό δύο δις. Άρα νέα μείωση κύριων συντάξεων. Η είσοδος ιδιωτών στον τομέα της επικουρικής θα στερήσει ασφαλιστικές εισφορές. Εισφορές που πληρώνουν 1,2 εκατομμύρια επικουρικές συντάξεις. Αρά νέες μειώσεις. Τέλος, λίγες μέρες πριν τις εκλογές η Νδ ακόμα δεν μπορεί ν απαντήσει με ποιο τρόπο θα πληρώνουν εισφορές οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Υπενθυμίζω ότι με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού η συντριπτική πλειοψηφία πληρώνει μικρότερες εισφορές.


Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση για το ασφαλιστικό που θωρακίζει το δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα της δημόσιας ασφάλισης. Το ασφαλιστικό σύστημα σε καμία περίπτωση δεν ιδιωτικοποιείται. Μιλάμε για τον πρώτο πυλώνα, διανεμητικό, αναδιανεμητικό και αποκλειστικά κρατικό, με βελτίωση της ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών / παροχών. Ο δεύτερος πυλώνας, για τους νέους εργαζόμενους γίνεται κεφαλαιοποιητικός, με ατομικούς λογαριασμούς: Για να εξασφαλίσουμε καλύτερες αποδόσεις και σημαντικά υψηλότερες συντάξεις, αλλά και για να αποδεσμεύσουμε τις συντάξεις από τον κίνδυνο του δημογραφικού. Στο δεύτερο πυλώνα, βασικός διαχειριστής είναι το σημερινό ΕΤΕΑΕΠ και η εποπτεία ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ο δημόσιος έλεγχος είναι δηλαδή πάντα παρών. Και ο τρίτος πυλώνας παραμένει καθαρά προαιρετικός, με φορολογικά κίνητρα. Εφαρμόζουμε δηλαδή ένα σύστημα, ανάλογο με τα συστήματα των πιο αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Και κυρίως ένα σύστημα το ζητάνε οι εργαζόμενοι, ιδίως οι νέοι, που ανησυχούν ότι με το σημερινό ασφαλιστικό δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη.   


Τη συζήτηση ξεκίνησε η Νέα Δημοκρατία, αλλά με ασάφεια και αμφιλεγόμενη στόχευση. Σε κάθε περίπτωση, το Κίνημα Αλλαγής είναι υπέρ του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος με δύο υποχρεωτικούς πυλώνες ασφάλισης. Ο πρώτος πυλώνας θα έχει διανεμητικό χαρακτήρα και θα εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή βασική σύνταξη για όλους (500 ευρώ για κάθε συνταξιούχο, 700 ευρώ για το ζευγάρι), ενώ ο δεύτερος θα έχει κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα με υγιή ταμεία, ώστε να εξασφαλίζεται η ανταποδοτικότητα του συστήματος προς όσους έχουν καταβάλει υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές κι έχουν δουλέψει περισσότερα χρόνια. Ένα τέτοιο σύστημα διασφαλίζει αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές, χωρίς να μετατρέπει το ασφαλιστικό σύστημα σε έξτρα φορολόγηση, όπως έκανε ο νόμος Κατρούγκαλου. 



5. Οι εργαζόμενες γυναίκες στην Ελλάδα έχουν πληγεί σε σημαντικό βαθμό αντιμετωπίζοντας σε αρκετές περιπτώσεις έμφυλο διαχωρισμό ή σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη και ποιες παρεμβάσεις προτείνετε;

 

Προφανώς και υπάρχει έμφυλη διάσταση στα ζητήματα της εργασίας και άρα χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις. Το 2014 οι θέσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς ήταν μόλις 79.000 και αποκλείονταν οι άνεργες μητέρες. Καταργήσαμε τον αποκλεισμό και οι θέσεις αυξήθηκαν στις 140.000. Η ΝΔ αντιθέτως μιλάει μόνο για εργαζόμενους γονείς. Αυξήθηκε το επίδομα παιδιού από τα 650 εκ. στο 1,1 δις και για μονογονεϊκές οικογένειες όπου στην μεγάλη πλειοψηφία είναι εργαζόμενες ή άνεργες μητέρες. Αυξήθηκε το επίδομα μητρότητας και έχει θεσμοθετηθεί προστασία από απόλυση για όλες τις μορφές μητρότητας. Υπάρχει πλέων η δυνατότητα εγγραφής και συμμετοχής σε προγράμματα του ΟΑΕΔ για τις κακοποιημένες γυναίκες που φιλοξενούνται σε δομές υποστήριξης, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν, καθώς και το γεγονός ότι οι εργοδότες που αναζητούν εργαζόμενο μέσω μητρώων ΟΑΕΔ βλέπουν μόνο τα προσόντα του υποψηφίου και όχι το φύλο. Τέλος μέσα και από την ελληνική συμμετοχή η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) προχωράει μια σύμβαση κατά της έμφυλης βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Σε αυτή τη βάση θα υπάρξουν και νομοθετικές πρωτοβουλίες.


Ήταν ο κ. Τσίπρας που είχε επιδιώξει με επιστολή του προς τον Νικολάς Μαδούρο να συγκαλύψει τις σεξουαλικές επιθέσεις του τότε Πρέσβη της Βενεζουέλας κατά εργαζομένων στην Πρεσβεία. Και ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που επεχείρησε να αλλάξει (λίγο πριν κλείσει η Βουλή) τον ορισμό του βιασμού, ελαφρύνοντας τις ποινές σε κάποιες περιπτώσεις. Το απέσυρε μετά την κατακραυγή μας και με τη Νέα Δημοκρατία να έχει αποχωρήσει (όπως και άλλα κόμματα). Και για να ξεκαθαρίσουμε: Κανένας εργαζόμενος, γυναίκα ή άνδρας, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει έμφυλο διαχωρισμό ή σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία (ούτε και αλλού). Έχουμε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ισότητας των φύλων στην αγορά εργασίας, με συγκεκριμένες πολιτικές: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει ξεκάθαρα: για λήψη μέτρων ώστε να μειωθούν οι μισθολογικές διαφορές ανδρών – γυναικών, αύξηση της συμμετοχής των Ελληνίδων στην αγορά εργασίας. Έχουμε προτείνει μεταξύ άλλων: επίδομα 2.000 € σε κάθε παιδί που γεννιέται, κάθε παιδί σε βρεφονηπιακό σταθμό, αύξηση της προστασίας απόλυσης μετά τη γέννα, στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών, βοήθεια για νέους γονείς. Και φυσικά η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια της ΝΔ είναι αυξημένη.  


Η εργασιακή πραγματικότητα έχει αποδειχθεί αρκετά δύσκολη για τις γυναίκες και σχετίζεται με κοινωνικές συνθήκες, αντιλήψεις και προκαταλήψεις στον εργασιακό χώρο, αλλά και εκτός αυτού. Η κρίση λειτούργησε εις βάρος των γυναικών καθώς τις απομάκρυνε από την αγορά εργασίας, μείωσε τα προσόντα τους, τις κράτησε μακριά από κέντρα λήψης αποφάσεων. Το Κίνημα Αλλαγής και το πάντα πρωτοποριακό σε θέματα ισότητας ΠΑΣΟΚ, είναι απέναντι στις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, στις διαφοροποιημένες αμοιβές, στη σεξουαλική παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους, στο μη σεβασμό της μητρότητας και των αναγκών των ζευγαριών. Πιστεύουμε στην αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την παρενόχληση και τη βία σε κάθε της σύγχρονη εκδοχή, ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά στη διεύρυνση του όρου του βιασμού, όπως άλλωστε κάναμε σαφές και στην πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα.


To KKE έχει κάνει δεκάδες παρεμβάσεις στη Βουλή και στους χώρους δουλειάς για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των γυναικών και να ληφθούν μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού. 
Γι’ αυτό αντιπαρατίθεται με τη λογική των λεγόμενων “ίσων ευκαιριών” που εξισώνει τα δικαιώματα ανδρών και γυναικών προς τα κάτω για να αυξάνεται η εκμετάλλευση και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το έδαφος εντείνεται η γυναικεία ανισοτιμία, αναπαράγονται αναχρονιστικές αντιλήψεις για τον ρόλο της γυναίκας, οι οποίες οδηγούν και σε απαράδεκτες συμπεριφορές και πράξεις, όπως η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. 
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει μέσα και έξω από τη Βουλή για μέτρα όπως: άδεια και επίδομα μητρότητας χωρίς προϋποθέσεις, να σταματήσουν οι απολύσεις εγκύων που έχουν την “ευλογία” της ΕΕ, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ελέγχους, σύνταξη στα 55 χρόνια, κατάργηση της γυναικείας νυχτερινής εργασίας, επαναφορά της κυριακάτικης αργίας, στήριξη των κοινωνικών υποδομών για την προστασία των γυναικών από την πολύμορφη βία. 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…