Newsroom

Newsroom

Debate: «Άναψαν τα αίματα…» στην ενότητα Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα

Τι θέσεις τους διατύπωσαν οι 6 πολιτικοί αρχηγοί στο debate αναφορικά με την ενότητα εξωτερική Πολιτική και Άμυνα

debate 1 1

Τις θέσεις τους επιχείρησαν, να αναπτύξουν οι πολιτικοί αρχηγοί, στην δεύτερη και πιο θερμή…μέχρι στιγμής ενότητας , της εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας

Τσίπρας: Θα ενισχύσουμε την Ελληνική αμυντική βιομηχανία – Ξεκάθαρη απάντηση και στον φράχτη του Έβρου

Σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τα εξοπλιστικά. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχικά υπενθύμισε ότι «μετά από χρόνια μνημονίων προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των f16» ενώ υπογράμμισε την εθνικά υπεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και όσο βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.

«Είμαστε αυτοί που ψηφίσαμε τα περισσότερα από τα προγράμματα. Ψηφίσαμε και υπέρ των Belxara και υπέρ των φρεγατών». Ωστόσο, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μη υπερψηφίσει πολιτικές της ΝΔ οι οποίες δεν έχουν λάβει την έγκριση της στρατιωτικής ηγεσίας. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι στην επόμενη τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ουσιαστική η Ελληνική στρατιωτική ηγεσία.

 

Στη δεύτερη ερώτηση η κ. Κοσιώνη επέλεξε να ρωτήσει τον κ. Τσίπρα για τον Έβρο, με τον πρώτην Πρωθυπουργό να αποφεύγει τα μισόλογα και να ξεκαθαρίζει πως ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γκρέμισε τον φράχτη και ούτε αρκεί ο φράχτης στον Έβρο για να επιλύσει το μεταναστευτικό.

Καταληκτικά σημείωσε ότι απαιτείται ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και άσυλο, όπως επίσης και να αναλάβει η Ευρώπη το βάρος που της αναλογεί.»

 

Ενόχληση Ανδρουλάκη με ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ

«Δεν έχει καμία σχέση η ερώτηση με την εξωτερική πολιτική. Ουδέποτε έχω δεχθεί πρόσκληση. » δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ερωτηθείς από τον Αντώνη Σρόιτερ γιατί δεν έχει συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εάν θα κάνει το ίδιο και με ξένους ηγέτρες.

Συνεχίζοντας ανέφερε:

Το μεγάλο επίδικο για μένα είναι τι κάνουμε με την Τουρκία. Και ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου προκαλούν. Η Ελλάδα πρέπει να έχει ενιαία εξωτερική πολιτική.

Τα ελληνικά σύνορα δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικά αλλά είναι ευρωτουρκικά και στον Έβρο πρέπει να βάλουν από την τσέπη τους και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι για τον φράχτη και οχι μόνο οι Έλληνες και ευρωστρατό και κοινούς εξοπλισμούς.

Να μην είμαστε μόνο καταναλωτές οπλικών συστημάτων

Καταρχάς έχω συναντήσει πέντε υπουργούς του κ. Ερντογάν και μάλιστα λίγες μέρες πριν τα υβριδικά γεγονότα στον Έβρο είχα συναντήσει τον κ. ΣοΪλού.»

Το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιους θα είμαι

Ο Κυριάκος Βελόπουλος απάντησε για αμυντικές συμμαχίες και Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Αποφασίζεις με ποιους θα πας. Σήμερα ο πολυπολικός κόσμος ορίζουν διαφορετικά το εθνικό συμφέρον. Δεν μπορείς να πηγαίνεις μονόπαντα στις εξωτερικές σχέσεις.

Το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιους θα είμαι. Ακόμα και με τους Κινέζους ή τους Ρώσους.

Με τη Δύση χάσαμε τη Μακεδονία.

Αν έπαιρνα το υπουργείο Άμυνας το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν ότι θα έφερνα πίσω τα όπλα που απέσυρε η Ν.Δ. απ’ τα νησιά μας, επειδή το ζήτησε η Τουρκία.

Και το δεύτερο είναι ότι θα άλλαζα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτά τα αποτελέσματα θα τα ανατρέψουμε με σοβαρή εξωτερική πολιτική.»

Η αποτροπή είναι το παν

Ο Γιάνης Βαρουφάκης διατύπωσε την θέση του για την  κρίση με Τουρκία:

«Η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας. Ταυτόχρονα έχει τεράστια σημασία να κρατήσουμε τα ερείσματα που πρέπει να έχουμε διεθνώς. Επίσης, ότι δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους να χρησιμοποιήσουμε τα οπλικά μας συστήματα. Η αποτροπή είναι το παν. Ο τρόπος να μην φτάσουμε εκεί, είναι να δρομολογήσουμε μια διεθνή περιφερειακή διάσκεψη με ένα θέμα μόνο τη χάραξη των θαλάσσιων ζωών.

Η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης είναι αναγκαία για το ετοιμοπόλεμο των ενόπλων δυνάμεων. Σε περίπτωση μιας κρίσης, τότε πρέπει να γίνουν πάρα πολλά τηλεφωνήματα προς τους συμμάχους και να ακούσεις τι θα μας πουν οι υπεύθυνοι των ενόπλων δυνάμεων, για να αποσοβήσεις αυτό που μπορεί να γίνει στη βραχονησίδα.»

Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτα με κανέναν λαό

Ο ελληνικός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτα με κανέναν λαό, ούτε με τον τουρκικό, ούτε με τον αμερικανικό, επεσήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το σύνθημα «ο λαός σώζει το λαό» ισχύει και υπό την έννοια ότι σε μια λαϊκή εξουσία με συμμετοχή του ΚΚΕ ο λαός θα μπορεί να έχει να έχει σχέσεις ισότιμες με άλλες χώρες και όχι να εμποδίζεται η επαφή με τα εμπάργκο που σήμερα έχουν επιβληθεί.

Ο πόλεμος της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί σε πόλεμο ΝΑΤΟ -ΗΠΑ και συμμάχων του ενάντια στη Ρωσία. Καταδικάζει την εμπλοκή της Ελλάδας με συμμετοχή σε αποστολές σε περιοχές εκτός της Ελλάδας» ανέφερε.

Σόου Μητσοτάκη με τις φρεγάτες και υπεράσπιση των υπέρογκων εξοπλισμών

Μία φωτογραφία μίας φρεγάτας κουβάλησε μαζί του για να στήσει επικοινωνιακό σόου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για την εξωτερική πολιτική, υπερασπιζόμενος τους υπέρογκους εξοπλισμούς και υποστηρίζοντας πως όλες οι αγορές είχαν την έγκριση του επιτελείου άμυνας.

Παρότι η ερώτηση που δέχθηκε ήταν για το γεγονός πως η Ελλάδα καταβάλει τεράστια ποσά στο ΝΑΤΟ, περισσότερα και από τις ΗΠΑ, εάν η οικονομία τα αντέχει και εάν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν οι Ευρωπαίοι την εξαίρεσή τους από τον υπολογισμό του ελλείμματος, εκείνος απάντησε υπερασπιζόμενος τις αγορές της κυβέρνησής του.

«Με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, καλά μελετημένα ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς απόκλιση από δημοσιονομικούς κανόνες. Γι’ αυτό πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και θα πετύχουμε και φέτος. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες, η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γείρει υπέρ μας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σπεύδοντας στη συνέχεια σε μία ακόμα κίνηση επικοινωνίας άνευ ουσίας.

«Χαίρομαι που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν» ανέφερε, ενώ κραδαίνοντας μία φωτογραφία μίας φρεγάτας, είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα πως «αυτή εδώ πέρα είναι η πρώτη φρεγάτα που χτίζεται στα γαλλικά ναυπηγεία της Λοριάν» υποστηρίζοντας παρελκυστικά πως αυτό συμβαίνει με «σημαντική ελληνική προστιθέμενη αξία».

«Θα προσέθετα και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι είναι δεσμεύσεις που αφορούν όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης» πρόσθεσε, για να δεχθεί στη συνέχεια ερώτηση για τις τουρκικές εκλογές.

«Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο dna όλων των τουρκικών κομμάτων. Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία διαφορά έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής , των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί» απάντησε αναφορικά με το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας της επόμενης Κυριακής στη γειτονική χώρα.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…