Newsroom

Newsroom

#DearFutureDads: Το "σ’ αγαπώ" ενός πατέρα και η σπουδαιότητα της άδειας πατρότητας

Άραγε πόσες φορές έχουμε πει «σ’αγαπώ» στον πατέρα μας όντας ενήλικοι; Ίσως αρκετοί, θεωρούμε πως το «σ ’αγαπώ» αυτό είναι αυτονόητο. Ίσως πάλι, αγχωνόμαστε λιγάκι όταν σκεφτόμαστε την απάντηση που θα πάρουμε. Και αυτό, διότι έχουμε στο μυαλό μας το στερεότυπο εκείνο που θέλει τους άντρες κάπως «σκληρούς» στην εκδήλωση των συναισθημάτων τους. Λίγο πιο… «μαζεμένους» σε σχέση με τις γυναίκες.

5b27ab0e1dc524a6398b45ab

Τα στερεότυπα όμως δεν σταματούν εκεί. Όλοι γνωρίζουν την άδεια μητρότητας και τη σπουδαιότητα αυτής. Όμως, πόσοι γνωρίζουμε την άδεια πατρότητας και τη δική της σπουδαιότητα; Πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η παρουσία του πατέρα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού;

Τα στερεότυπα υπάρχουν. Η δική μας στάση και συμπεριφορά προς αυτά είναι τα βήματα για την αλλαγή.


#DearFutureDads: Η καμπάνια της Dove Men+Care που διαλύει τα στερεότυπα

Με αφορμή τη γιορτή του πατέρα την περασμένη Κυριακή, 17 Ιουνίου και με όχημα τη δύναμη της φροντίδας, το Dove Men+Care μέσα από τη νέα καμπάνια #DearFutureDads στοχεύει να ενημερώσει τους μπαμπάδες ανά τον κόσμο και να τους παρακινήσει να αξιοποιούν την άδεια πατρότητας, διεκδικώντας αυτόν τον τόσο ζωτικής σημασίας χρόνο με τα παιδιά τους.

Γιατί οι πρώτες στιγμές που περνά ένας πατέρας με το παιδί του, χτίζουν δεσμούς μιας ζωής. Η φροντίδα φανερώνει αγάπη και είναι αυτή που κάνει έναν άνδρα πραγματικά δυνατό.

Σύμφωνα με την έρευνα «Helping Dads Care», την οποία υλοποίησε το Dove Men+Care σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Promundo με στόχο να καταγράψει τις παγκόσμιες απόψεις γύρω από την άδεια πατρότητας, η πλειοψηφία των ανδρών επιθυμεί να περνά χρόνο με το παιδί ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια της ζωής του. Παρόλο λοιπόν που η επιθυμία είναι τόσο έντονη, λιγότερες από τις μισές χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπουν την άδεια πατρότητας. 

Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που προβλέπεται, η πλειοψηφία των ανδρών δεν την αξιοποιεί καθώς τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την αποδεκτή συμπεριφορά ενός άνδρα, τους κρατούν πίσω και τους κάνουν να αμφισβητούν την αρρενωπότητά τους. 

Οι άντρες, όπως και οι γυναίκες, είναι εκ φύσεως «προγραμματισμένοι» να νοιάζονται για τα παιδιά τους. Υπάρχουν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου, ανεξαρτήτως φύλου, αλλάζει από τις έμφυτες γνωστικές προκλήσεις, μαθαίνοντας το πώς θα γίνουν γονείς. Όπως και το σώμα των γυναικών, έτσι και των ανδρών αντιδρά με τη στενή επαφή με το μωρό. Η βιοχημεία τους αλλάζει ώστε να διευκολυνθεί το δέσιμο με τα μικρά παιδιά.

Ο χρόνος που ένας πατέρας περνά με το παιδί του, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια της ζωής του, είναι πολύτιμος καθώς χτίζει δεσμούς μιας ζωής. Μέσα από αυτόν το χρόνο και τη φροντίδα που προσφέρει, νιώθει περισσότερη αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση.

Παράλληλα το παιδί βιώνει άμεσα την επαφή με τον πατέρα ενώ ενισχύεται συναισθηματικά η σχέση των ανδρών με τη σύντροφό τους, αφού έρχονται πιο κοντά.


Τι ισχύει στην Ελλάδα για την άδεια πατρότητας

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλοί άνδρες δεν αξιοποιούν την άδεια πατρότητας διότι είτε δεν προβλέπεται σε πολλές χώρες είτε αρκετοί απ’ αυτούς φοβούνται ότι θα αμφισβητηθεί η αρρενωπότητά τους.

Το Dove Men+Care στηρίζει την άδεια πατρότητας καθώς η ενίσχυση της φροντίδας που προέρχεται από τους άνδρες, συμβάλλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας με λιγότερα στερεότυπα γύρω από την αποδεκτή συμπεριφορά των ανδρών.

Τι ισχύει όμως στην Ελλάδα; Σύμφωνα με το νόμο, ο εργαζόμενος (με μισθωτή εργασία) πατέρας σε περίπτωση απόκτησης παιδιού (γέννα), δικαιούται δύο μέρες άδεια με αποδοχές, για κάθε παιδί. Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με άλλες ημέρες αδείας.

Υπάρχει επιπλέον η άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας παιδιού. Το μειωμένο ωράριο για τη φροντίδα των παιδιών θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας και δεν πρέπει να δημιουργεί δυσμενέστερες συνθήκες στην απασχόληση και στις εργασιακές σχέσεις. Επίσης ο εργαζόμενος πατέρας έχει αυτοτελές δικαίωμα και με τις ίδιες προϋποθέσεις χρήσης της άδειας φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο ή ισόχρονη άδεια) και σε περίπτωση που η μητέρα είναι αυτοαπασχολούμενη.

Γονική άδεια (Ν.4075/2012 αρθ. 50): Ο εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα γονικής άδειας ανατροφής του παιδιού μέχρις ότου συμπληρώσει την ηλικία των έξι ετών, με σκοπό την εκπλήρωση των ελάχιστων υποχρεώσεων ανατροφής προς αυτό.


Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου ο κάθε γονέας διατηρεί αυτοτελές το δικαίωμα χορήγησης γονικής άδειας ανατροφής τέκνου. Η γονική άδεια ανατροφής είναι άνευ αποδοχών, χορηγείται εγγράφως για περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων μηνών και αποτελεί ατομικό δικαίωμα κάθε γονέα, χωρίς δυνατότητα μεταβίβασης.

Τέλος, προβλέπεται η χορήγηση από τον εργοδότη άδειας σχολικής παρακολούθησης για τους γονείς (μητέρα και πατέρα) παιδιών μέχρι 16 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένου και του νηπιαγωγείου).

Η διάρκεια της άδειας είναι μέχρι τέσσερις εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος. Χορηγείται τμηματικά και ποτέ δεν ξεπερνά την μία εργάσιμη ημέρα. Χορηγείται χωρίς περικοπή των αποδοχών. Οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα.

Εφόσον και οι δύο γονείς εργάζονται αποφασίζουν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας αυτής ή εφόσον επιθυμούν την από κοινού της χρήση, αποφασίζουν για πόσο χρόνο ο καθένας, που πάντως δεν μπορεί συνολικά να υπερβαίνει τις τέσσερις ημέρες.

Και πάντα να θυμάστε.

Η φροντίδα κάθε άνδρα κρύβει μέσα της δύναμη. «Η φροντίδα είναι η δύναμή σου».


Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…