Newsroom

Newsroom

«Η Ελλάδα βυθίζεται στα χρέη»: Δε συμμερίζονται την κυβερνητική αισιοδοξία Handelsblatt και Deutsche Bank

Η Deutsche Bank προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει τη δεύτερη μικρότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη

AP20182445932016

Διαφορετική ανάγνωση από αυτή του κυβερνητικού επιτελείου φαίνεται πως κάνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στην ανταπόκριση της οικονομικής επιθεώρησης από την Αθήνα, τονίζοντας ότι «το τρίτο κύμα της πανδημίας βυθίζει την Αθήνα στα χρέη».

Η έγκριτη γερμανική εφημερίδα, στην ηλεκτρονική της έκδοση επισημαίνει ότι «ο έλληνας υπουργός Οικονομικών διοχετεύει δισεκατομμύρια στην οικονομία για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και να διασώσει τις θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο. Το χρέος έχει αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 200% του ΑΕΠ».

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ελληνική έκδοση Deutsche Welle, η Handelsblatt σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «τον περασμένο χρόνο είχε διαθέσει πάνω από 24 δισεκατομμύρια ευρώ για να αμβλύνει τις συνέπειες της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Φέτος έχει ήδη δαπανήσει 14 δισεκατομμύρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός».

Μεταξύ άλλων η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα έφτασε το 213,1% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020, έναντι 184,9% στα τέλη του 2019. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους σε όλον τον κόσμο. Μόνο στην Ισπανία τα χρέη αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 200% πριν το 2023. Συγκριτικά, σημειώνεται ότι όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση δεν ξεπερνούσε το 126,7%. Σε μεγαλύτερο ακόμη πρόβλημα εξελίσσεται το ιδιωτικό χρέος».

Μαύρες προβλέψεις για την Ελλάδα από την Deutsche Bank: Βλέπει ανάπτυξη μόλις 2%

Παράλληλα, όπως αναφέρει το sofokleousIn.gr, αρνητικές είναι και οι προβλέψεις της Deutsche Bank για την ελληνική οικονομία, καθώς τοποθετεί την ανάπτυξη το 2021 μόλις στο 2%, που είναι η δεύτερη μικρότερη στην Ευρώπη μετά το 1,5% της Ολλανδίας. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό η ανάπτυξη θα είναι 4,8%, ενώ η τελευταία έκθεση της Κομισιόν την  εκτίμησε 3,5%. Συνεπώς, το σενάριο της Deutsche Bank για την πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδας φέτος είναι το δυσμενέστερο.  

Η τράπεζα μεταθέτει τη σημαντική ανάκαμψη για το 2022, έτος στο οποίο περιμένει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 6%.

Η Deutsche Bank υπολογίζει ότι το έλλειμμα της χώρας την επόμενη διετία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα καθώς από 9,6% του ΑΕΠ πέρυσι, φέτος θα μειωθεί στο 7,2% του ΑΕΠ και θα διατηρηθεί στο 7,4% το 2022, παραμένοντας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, υψηλότερα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών για τη διετία 2021-2022.

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

παπανωτας

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

Ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπανώτας, μίλησε το Σάββατο (20/04) για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο…

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός