ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Δε βγάζουν το χειμώνα…

Όταν πίσω από κάθε πρόβλημα δεν υπάρχει λύση, αλλά κρύβεται η ίδια η κυβέρνηση που το δημιούργησε ή το επιδείνωσε, τότε κάτι πάει λάθος...

istock 875161608

Όταν πίσω από κάθε πρόβλημα δεν υπάρχει λύση, αλλά κρύβεται η ίδια η κυβέρνηση που το δημιούργησε ή το επιδείνωσε, τότε κάτι πάει λάθος. Κι αυτό το λάθος πρέπει να διορθωθεί το γρηγορότερο.

Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία εκλέχτηκε με την υπόσχεση να βελτιώσει την οικονομία και να φέρει επενδύσεις για ανάπτυξη, κατά τον δεύτερο μόλις χρόνο της καταφέρνει να καταταγεί η χώρα μας τρίτη από το τέλος στις ευρωπαϊκές λίστες όσον αφορά στην ύφεση της οικονομίας, με επίδοση -8,2%, τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν -6,0%, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Κι αυτό γιατί, όπως και πάλι μαρτυρούν τα διεθνή στοιχεία, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και παρά την επίδραση της οικονομικής κρίσης, η πορεία της οικονομίας ήταν ανοδική. Με τον τελευταίο χρόνο, το 2019, ο ρυθμός ανάπτυξης να έχει φτάσει στο 1,9%, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και μνημονίων, τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που ήταν τότε 1,6%.

Τούτων δοθέντων, είναι σήμερα σαφές ότι η πορεία της οικονομίας επί κυβέρνησης ΝΔ όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά αντίθετα, επιδεινώθηκε πολύ.

Στην περίπτωση που σκεφτεί κανείς να αποδώσει την κατάρρευση των οικονομικών δεικτών στη χώρα μας τα τελευταία 2 χρόνια στην υγειονομική κρίση, ας έχει κατά νου ότι το 2020 η πανδημία κτύπησε πολύ περισσότερο την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη η οποία, παρόλα αυτά, έχει πολύ καλύτερους οικονομικούς δείκτες σε σχέση με την Ελλάδα.

Αν η οικονομία πήρε καθοδική πορεία επί κυβέρνησης ΝΔ, ας δούμε τι συμβαίνει με την πολύ-διαφημισμένη και την πολύ-επαινεμένη διαχειριστική ικανότητα του… επιτελικού κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το διεθνές πρακτορείο Reuters για το καλοκαίρι 2021, η Ελλάδα είναι πρώτη με απόσταση ανάμεσα σε 48 χώρες της Ευρώπης όσον αφορά στον δείκτη εξάπλωσης της πανδημίας. Έχοντας φτάσει την τελευταία βδομάδα, εν μέσω θέρους, στο 96% της μέγιστης τιμής της καμπύλης των διαγνωσμένων κρουσμάτων. Όταν οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται μακράν, μόλις στο 10% – 40% της αιχμής της καμπύλης αυτής.

Που σημαίνει ότι το επιτελικό κράτος κατάφερε φέτος το καλοκαίρι, με την αδράνεια, τις σκοπιμότητες και την ανεπάρκειά του, να προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου υγειονομική υποτροπή στον πληθυσμό, που μας φέρνει μια ανάσα από τον αριθμό των κρουσμάτων που είχαμε στις χειρότερες μέρες του δεύτερου και τρίτου φονικού κύματος της πανδημίας. Μόνο που τότε, όταν συνέβη αυτό, είχαν ήδη από καιρό ληφθεί αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της μεγάλης εξάπλωσης της πανδημίας. Ενώ τώρα, με τις ίδιες ανησυχητικά αυξημένες τιμές για τα καθημερινά κρούσματα, το επιτελικό κράτος φαίνεται να βρίσκεται σε… παρατεταμένες διακοπές. Κι αυτά, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη η πανδημία είναι σε καταστολή.

Αλλά και όσον αφορά στις πυρκαγιές, η σύγκριση με τα διεθνή δεδομένα είναι κόλαφος για την διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης.

Αφού με την απόλυτη έλλειψη σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας, αλλά και με την απουσία σχεδιασμού και μέσων και ικανότητας πυρόσβεσης, η Ελλάδα με 1,5 εκατομμύριο καμένα στρέμματα δασικής γης βιώνει σήμερα τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή για το διάστημα 2008 – 2021. Παρουσιάζοντας μια αύξηση των καμένων εκτάσεων κατά 500% σε σχέση με τη μέση αύξηση κατά τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο αριθμός των πυρκαγιών δεν ήταν παρά μόνο 43% μεγαλύτερος, όπως επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες της ΕΜΥ.

Κι αυτά, όταν οι γειτονικές μας μεσογειακές χώρες, με τις ίδιες καιρικές συνθήκες και τα ίδια ακραία φαινόμενα, έχουν πολύ μικρότερες καταστροφές. Με την Ιταλία, με 8πλάσιο περίπου αριθμό πυρκαγιών σε σχέση με την Ελλάδα, να έχει 263% περισσότερες καμένες περιοχές σε σχέση με το παρελθόν. Και την Τουρκία, με διπλάσιο περίπου αριθμό πυρκαγιών, να έχει 396% αύξηση των καταστροφών.

Ούτε στην οικονομία, ούτε στη διαχειριστική ικανότητα λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δικαίωσε, έστω και κατ’ ελάχιστο, τις προσδοκίες που γέννησαν οι προεκλογικές της υποσχέσεις και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της προπαγάνδας της.
Στον μόνο τομέα που η κυβέρνηση της ΝΔ πράγματι τα πήγε καλά, ήταν στην επικοινωνία. Όπου, μέχρι τώρα τουλάχιστον, κατάφερε να διαστρεβλώσει και να συσκοτίσει την αλήθεια, συντηρώντας μια μεγάλη δημοσκοπική υπεροπλία, εξ αιτίας των στρατιών των παραπλανημένων, από τα fake news των χειραγωγημένων με δημόσιο χρήμα ΜΜΕ, τηλεθεατών.

Αλλά τα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας καταρρέουν το ένα μετά το άλλο είτε από την πραγματικότητα που οι πολίτες ανακαλύπτουν όταν βρίσκονται μακριά από την τηλεόραση, είτε από τα διεθνή στοιχεία, τα οποία δεν επηρεάζονται από την επιθετική επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Έτσι, ο μύθος της διαχειριστικής ικανότητας του επιτελικού κράτους αρρώστησε στην πανδημία και κάηκε στις πυρκαγιές, ενώ η βελτίωση της οικονομίας και οι επενδύσεις που δήθεν θα έρχονταν έγιναν στάχτες, μένοντας στο επίπεδο των κλασικών προεκλογικών υποσχέσεων στις οποίες ειδικεύεται η ελληνική οπισθοδρομική Δεξιά.

Όσο για τις ευθύνες της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων φαινομένων για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή, τα παραδείγματα της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ισπανίας, που κατάφεραν να σβήσουν τις φωτιές και να περιορίσουν τις καταστροφές, τη στιγμή που το εδώ επιτελικό κράτος τις άφηνε να σβήνουν από μόνες τους, είναι κόλαφος για τη διαχειριστική του επάρκεια.

Το φθινόπωρο που έρχεται το πολιτικό κλίμα θα ανατραπεί άρδην.

Καθώς θα είναι η εποχή της αποκάλυψης της αλήθειας για μια κυβέρνηση που επί δύο χρόνια αντί να αφαιρεί, πρόσθετε προβλήματα, ενώ συγχρόνως πολλαπλασίαζε τις υπέρ της εντυπώσεις.

Έτσι, η κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα απέναντι στις στρατιές των δυσαρεστημένων που οι σκοπιμότητες και οι ανεπάρκειες της πολιτικής της δημιούργησαν, την ώρα που η ενεργητική προπαγάνδα της τους ξεγελούσε και τους αποκοίμιζε.

Με πρώτους που θα αντιδράσουν τα εκατομμύρια των εργαζομένων που είναι «εξαρτημένοι από τους μισθούς τους», όπως χαρακτηριστικά το περιέγραψε ο πρωθυπουργός. Οι οποίοι δεν θα αντέξουν ούτε τη βαθιά ύφεση και την ανερχόμενη ανεργία, ούτε όμως και την άθλια κυβερνητική πολιτική της ακύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και της μονόδρομης εξυπηρέτησης των αιτημάτων των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων.

Κι ακόμη θα αντιδράσουν και οι χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που δεν θα αντέξουν ούτε τις συνθήκες της συνεχιζόμενης έξαρσης της πανδημίας, ούτε όμως και την αδιαφορία της κυβέρνησης που ενισχύει μόνο τα μεγάλα και φιλικά της επιχειρηματικά συμφέροντα, αφήνοντάς τους αβοήθητους.

Επιπλέον, θα αντιδράσουν και όσοι επλήγησαν από την τεράστια οικολογική καταστροφή. Οι χιλιάδες πολίτες που έχασαν σπίτια, δουλειές και περιουσίες και βρίσκονται σήμερα στο δρόμο, περιμένοντας την υποστήριξη της πολιτείας. Η οποία όμως αδυνατεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες ακόμη και εκείνων που δεν είχαν την ατυχία να καούν στις πυρκαγιές.

Και τέλος θα αντιδράσουν τα εκατομμύρια των Ελλήνων που είχαν πιστέψει στις κυβερνητικές υποσχέσεις και στην ψεύτικη εικόνα που δημιουργούσαν τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, για μια κυβέρνηση που τελικά αποκαλύφθηκε ότι ό,τι έπιασε, έγινε στάχτη. Εκατομμύρια Έλληνες φοβισμένοι για μια ακόμη χρονιά από μια απειλητική και καλπάζουσα πανδημία, οι οποίοι θα βλέπουν τη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης, στην οποία είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ζωή, να καίγεται στις φωτιές της καθημερινότητας.

Με την Ελλάδα κυριολεκτικά και μεταφορικά στις στάχτες και με μόνη την επικοινωνιακή της ικανότητα, η κυβέρνηση δεν βγάζει το χειμώνα. Γιατί, εκτός των άλλων, έχει αποκαλυφθεί σε βάρος της και το σύνδρομο του… ψεύτη βοσκού.

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…