Δανία: Διαδήλωση στην Κοπεγχάγη για την αστυνομική βία και λογοκρισία στην Ελλάδα

Έλληνες κάτοικοι Δανίας: «Κάθε φορά που φτάνουν ειδήσεις από την Ελλάδα για ακόμα έναν ξυλοδαρμό, για ακόμα έναν βασανισμό κρατουμένου στη ΓΑΔΑ το στομάχι μας σφίγγεται»

162376601 104342178415655 3433226843623786330 o

Στην Κοπεγχάγη έφτασαν τα «νέα» από την Ελλάδα για το όργιο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που επικρατεί στους δρόμους των μεγάλων ελληνικών πόλεων και για τη λογοκρισία που βήμα-βήμα επιβάλλεται στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τη μονοφωνία των ΜΜΕ

Το μεσημέρι της Κυριακής 21 Μαρτίου λοιπόν, μια μεγάλη ομάδα Ελλήνων βρέθηκε έξω από το Δημαρχείο της Κοπεγχάγης προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, αλλά και με σκοπό να γνωστοποιήσει τα προβλήματα στην κοινή γνώμη της Δανίας. 

Σε κείμενο που δημοσίευσαν οι διοργανωτές μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, απαριθμούν ένα προς ένα τα κυριότερα γεγονότα στυγνής αστυνομικής βίας των τελευταίων ετών, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα τελευταία κρούσματα βασανισμών. «Ενώ όμως πλέον γεγονότα τέτοιου τύπου είναι “αναμενόμενα” εμείς δεν μπορούμε να τα συνηθίσουμε. Κάθε φορά που φτάνουν ειδήσεις από την Ελλάδα για ακόμα έναν ξυλοδαρμό, για ακόμα έναν βασανισμό κρατουμένου στη ΓΑΔΑ το στομάχι μας σφίγγεται. Ακόμα πιο φρικιαστική όμως είναι η παραποίηση και συγκάλυψη των γεγονότων από την ίδια την πολιτεία και η ασυλία που παρέχει στους παραβάτες αστυνομικούς», σημειώνουν στο κείμενό τους.

Όπως αναφέρει στο koutipandoras.gr η Εύη Φουλάκη, κάτοικος της Κοπεγχάγης, στην πλατεία του Δημαρχείου συγκεντρώθηκαν τελικά περίπου 300 άτομα, ύστερα από την πρωτοβουλία που ανέλαβαν ελληνες φοιτητές και εργαζόμενοι στη Δανία. 

Βασικά αιτήματα της διαμαρτυρίας ήταν «ο άμεσος τερματισμός της αστυνομικής αυθαιρεσίας, της λογοκρισίας στα social media και της προπαγάνδας των μέσων ενημέρωσης, καθώς και επαρκής χρηματοδότηση του συστήματος υγείας», σημειώνει η κ. Φουλάκη. 

Όπως εξηγεί, η συγκέντρωση είχε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς σε αυτή συμμετείχαν και αρκετοί Δανοί, αλλά και πολίτες άλλων εθνικοτήτων, που ενημερώθηκαν για τη διαμαρτυρία και για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα από έλληνες φίλους τους στη Δανία. Μάλιστα, οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους κατοίκους της Κοπεγχάγης. «Μέσα από την αλληλεπίδραση με τον κόσμο, αντιληφθήκαμε ότι η πολιτική αυθαιρεσία στην Ελλάδα, από τη διαχείριση της πανδημίας μέχρι την αστυνομική καταστολή, ήταν άγνωστη στους Δανούς πολίτες. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε ότι αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε άλλες χώρες και πόλεις είναι απαραίτητες για να υπάρξει ενημέρωση επί της κατάστασης και μια επακόλουθη πίεση για αλλαγή», εξηγούν οι διοργανωτές στο κείμενό τους.

«Παρακολουθούμε από μακριά μια κοινωνία να έχει μπει σε ναφθαλίνη για παραπάνω από τέσσερις μήνες και παρ’ ολ’ αυτά να έχει χιλιάδες κρούσματα COVID – 19 και δεκάδες νεκρούς ημερησίως. Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να επενδύσει ουσιαστικά στην καταπολέμηση του ιού στηρίζοντας έμπρακτα τη δημόσια υγεία με στελέχωση προσωπικού και υποδομές, χρησιμοποιεί τους αστυνομικούς ελέγχους ως μέτρο πρόληψης. Ο υπουργός δημόσιας τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης, σε τοποθέτηση του στη Βουλή την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν τελεστεί πάνω από 12 εκ. αστυνομικοί έλεγχοι. Την ίδια ώρα, στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί λίγο πάνω από 6.1 εκ τεστ covid (αθροιστικά PCR και RPT). Αντίστοιχα στη Δανία, μία χώρα 5.8 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν πραγματοποιηθεί 22 εκ. τεστ (στη συντριπτική πλειοψηφία τους δωρεάν), ενώ αυστηρό lockdown επιβλήθηκε από τα τέλη Δεκέμβρη μέχρι τα μέσα Φλεβάρη (το οποίο δεν περιελάμβανε απαγόρευση κυκλοφορίας ή sms στην αστυνομία)», αναφέρουν και συνεχίζουν:

«Αυτό που μας ανησυχεί όμως περισσότερο απ’ όλα, που μας κάνει να μιλάμε για δημοκρατική εκτροπή, είναι ότι εν μέσω πλήρους παύσης των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων στη χώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί για καίρια ζητήματα όπως τα εργασιακά, το περιβάλλον και η παιδεία, χωρίς να μπαίνει σε διάλογο με την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, χρηματοδοτεί άμεσα και με αδιαφανή κριτήρια τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, το οποία όχι μόνο δεν αποτυπώνουν ολοκληρωμένη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας και την κατάσταση του υγειονομικού συστήματος στη χώρα, αλλά στηρίζουν πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα αποσιωπώντας κάθε αντιπολιτευτική φωνή. Τα πρόσφατα περιστατικά φίμωσης μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων και απλών πολιτών στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν την  προσπάθεια παρεμβολής και στο μοναδικό χώρου διαλόγου στον οποίο ειδήσεις και απόψεις διακινούνται χωρίς κυβερνητικό έλεγχο».

Η πρωτοβουλία των ελλήνων κατοίκων της Κοπεγχάγης έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών από έλληνες σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Μάλιστα, οι διοργανωτές καλούν τους Έλληνες του εξωτερικού να αναλάβουν δράση προκειμένου να εκφραστεί η αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της Ελλάδας και να γνωστοποιηθούν τα προβλήματα σε μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…