Δακρυγόνος δημοκρατία

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 με αρχές του ’70 είχε να παρατηρηθεί τέτοια σπατάλη δακρυγόνων στις ΗΠΑ

Παρά δύο εκατό μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών ανήκουν στη Δημοκρατία των Δακρυγόνων, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των New York Times. Με τις ίδιες αξίες εκπαιδευμένα τα σώματα ασφαλείας σε κάθε πολιτεία, υπεράσπισαν τον Ντόναλντ Τραμπ εξαπολύοντας χημικό πόλεμο παντού, δίχως διακρίσεις. Σε Βορρά και Νότο, Δύση και Ανατολή. Σε μαύρους και λευκούς. Σε άντρες και γυναίκες, αλλά και σε μια σταλιά παιδιά.

Το βίντεο από το Σιάτλ, με έναν επτάχρονο μπόμπιρα να σπαράζει από τον πόνο που του προκάλεσαν τα δακρυγόνα που ψεκάστηκαν κατευθείαν στα μάτια του, θα συγκαταλεγόταν σίγουρα στην κατηγορία των σοκαριστικών ειδήσεων. Με την προϋπόθεση ότι ο όρος «σοκαριστικός» (ή «συγκλονιστικός» ή «φρικαλέος») διασώζει κάποιο νόημα έπειτα από τόση χρήση. Γι’ αυτό και, δυστυχώς, δεν έχει αντίκρισμα το ερώτημα του πατέρα για τους ψεκαστές του γιου του: «Μα πώς μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να κοιμούνται το βράδυ;»

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 με αρχές του ’70 είχε να παρατηρηθεί τέτοια σπατάλη δακρυγόνων στις ΗΠΑ, όπως διαπίστωσε ένας ερευνητής του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Αλλοι καιροί, ίδια τα ήθη. Δεν είναι περίεργο. Ενστολοι που χρησιμοποιούν σπάταλα τις σφαίρες τους, σημαδεύοντας για να σκοτώσουν, όχι για να τραυματίσουν, είναι απολύτως αδύνατο να φερθούν μετριοπαθώς με τα «λιγότερο ακίνδυνα» δακρυγόνα.

Κάθε άλλο παρά ακίνδυνα είναι όμως τα δακρυγόνα, όπως τονίζει η Διεθνής Αμνηστία σε χθεσινή ανακοίνωσή της, με τον ξεκάθαρο τίτλο «Το τοξικό εμπόριο δακρυγόνων επιδεινώνει την κατάχρηση της αστυνομικής βίας παγκοσμίως». Το συμπέρασμα της οργάνωσης, ότι «το σκοτεινό και μη ελεγχόμενο παγκόσμιο εμπόριο δακρυγόνων τροφοδοτεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές ανά τον κόσμο», στηρίζεται στην ανάλυση ογδόντα γεγονότων σε 22 χώρες.

Ιδού και πάλι η Δημοκρατία του πόνου, του κλάματος και της βίας: Η εξέταση πεντακοσίων βίντεο έδειξε ότι δακρυγόνα έχουν εκτοξευθεί μέσα σε σχολικό λεωφορείο, σε πομπή κηδείας, σε νοσοκομεία, πολυκατοικίες, μετρό, εμπορικά κέντρα. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν πυροβολήσει με κάνιστρα απευθείας σε άτομα, προκαλώντας θανάτους μέσα από φορτηγά και τζιπ ή με ντρόουν. Στόχος των βολών τους, διαδηλωτές για την προστασία του κλίματος, μαθητές γυμνασίου, ιατρικό προσωπικό, δημοσιογράφοι, μετανάστες, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δακρυγόνος Δημοκρατία. Δημοκρατία ανάπηρη…

Πηγή: Η Καθημερινή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ

Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ

Ο ιδρυτής του WikiLeaks που κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο…

Ρέθυμνο- Νίκος Ανδρουλάκης: Δημοκρατική ανατροπή στον καθεστωτισμό και τις πελατειακές νοοτροπίες

Ρέθυμνο- Νίκος Ανδρουλάκης: Δημοκρατική ανατροπή στον καθεστωτισμό και τις πελατειακές νοοτροπίες

Επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν αξίζει στον ελληνικό λαό αυτό που…

«Καρφί» από τον Στρατηγό Πουλιανίτη για τις αποκαλύψεις Documento για τις παρακολουθήσεις αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων

«Καρφί» από τον Στρατηγό Πουλιανίτη για τις αποκαλύψεις Documento για τις παρακολουθήσεις αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων

Ένας στρατηγός εν αποστρατεία τα είπε «έξω από τα δόντια» για τις σημερινές αποκαλύψεις της…