Newsroom

Newsroom

Δ. Παπαδημητρίου: Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι εκτός λογικής

Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, παρουσιάστηκε αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal. Τόνισε πως το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα ανοίξει τον δρόμο για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, αλλά και για έξοδο της χώρας στις αγορές εντός του έτους.

589cc3811dc524c7108b4bd6

Ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι κατά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ αναδείχθηκε η ανάγκη λήψης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ο ίδιος παρατήρησε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις των δανειστών επί του ζητήματος, αλλά και επί των προβλέψεων του Ταμείου για την πορεία της οικονομίας.

Ερωτηθείς αν οι δανειστές έχουν συνταχθεί πίσω από το αίτημα του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα, ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε ότι το ΔΝΤ προτείνει την ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων από τώρα. «Όλοι ευθυγραμμίζονται με την άποψη πως η Ελλάδα πρέπει να παράσχει κάποιου είδους εγγύηση σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά», είπε και πρόσθεσε πως η Αθήνα έχει δηλώσει ότι ο μηχανισμός αυτόματης περικοπής δαπανών («κόφτης») θα τεθεί σε εφαρμογή, εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

«Αυτό φαίνεται να ικανοποιεί τους πάντες εκτός από το ΔΝΤ», συνέχισε ο κ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι το Ταμείο επιμένει σε νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων από τώρα, κάτι που, όπως είπε, είναι εκτός λογικής και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση, επαναλαμβάνοντας ότι ο «κόφτης» αποτελεί την εγγύηση για επίτευξη των στόχων. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι, τελικώς, θα επιτευχθεί συμφωνία, γιατί «δεν υπάρχει άλλη λογική πρόταση που να μπορεί να καταθέσει η Αθήνα».

Ο κ. Παπαδημητρίου περιέγραψε τη διαπραγμάτευση ως χορό τανγκό, όπου «χρειάζονται δύο, αλλά δεν είναι σαφές ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση», ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και διαφορετικές φωνές στην κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι ούτε στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό υπάρχει ομοφωνία για την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις όποιες διαφωνίες, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία η Αθήνα θεωρεί αδιαπραγμάτευτα.

Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι τάσσεται με την πρόταση του ΔΝΤ για στόχους που δεν υπερβαίνουν το 1,5%. Χαρακτήρισε δε φιλόδοξο, αλλά εφικτό τον στόχο για ανάπτυξη 2,7%.

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Καταγραφή 22

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Επίθεση στο videoclip της Μαρίνας Σάττι έκανε ο γγ της ομοσπονδίας ταξί

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Καταγραφή 21

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την εξαφάνιση του Καρλ Έριβαν Χάουμπ το 2018