Newsroom

Newsroom

Δ. Δασκαλόπουλος: "Τα νούμερα δε βγαίνουν, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη ούτε το 2014"

Τα νούμερα δε βγαίνουν, η ύφεση φέτος θα βαθύνει και δεν θα υπάρξει ανάπτυξη ούτε το 2014. Δεν πρόκειται για…

Τα νούμερα δε βγαίνουν, η ύφεση φέτος θα βαθύνει και δεν θα υπάρξει ανάπτυξη ούτε το 2014. Δεν πρόκειται για δηλώσεις κάποιου εκπροσώπου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά για τα όσα δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Όσο περνούν οι μέρες ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται ότι τα μνημονιακά προγράμματα δεν βγαίνουν. Κάτι που από την πρώτη στιγμή επισήμανε το HOTDOC και το www.koutipandoras.gr.

Όπως ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, τα νούμερα δεν βγαινουν και ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει στη χώρα ούτε το 2014. Για το λόγο αυτό ζήτησε την αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας με αναπτυξιακούς όρους και δημοσιονομική ευελιξία, ενώ παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Επίσης ο κ. Δασκαλόπουλος επισήμανε τον κίνδυνο η χώρα μας να πληρώσει πολύ ακριβά την κυπριακή κρίση, η οποία ίσως και να αφαιρέσει έως και μία μονάδα από το ΑΕΠ της χώρας μας. Παράλληλα επισήμανε και τις επιπτώσεις της λιτότητας στον κοινωνικό ιστό και την παραγωγική βάση της χώρας.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Επιβάλλεται ευρύτερη και πιο μακροπρόθεσμη θεώρηση του προγράμματος πέρα από το παζάρι για τα μέτρα και τη δόση. Χρειάζονται πολιτικές για αύξηση της ρευστότητας, ανάπτυξη και φορολογικό σύστημα με προοπτική τουλάχιστον πενταετίας και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Επεσήμανε δε τις επιπτώσεις της λιτότητας στον κοινωνικό ιστό αλλά και την παραγωγική βάση της χώρας.

Σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, υπογράμμισε τον κίνδυνο διάσπασης της ΕΕ σε βορρά και νότο, επεσήμανε τον κίνδυνο διάσπασης της ΕΕ σε βορρά και νότο. «Κανείς στην Ευρώπη δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι και αυτό από μόνο του αποτελεί παράγοντα αστάθειας. Χρειάζεται ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, πραγματική νομισματική ένωση με αμοιβαιότητα ευθυνών και δικαιωμάτων».