Newsroom

Newsroom

Covid-19: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ινδία – Πάνω από 330.000 σε μία μέρα

Σαρώνει την Ινδία η "διπλή μετάλλαξη" του κορονοϊού - Περισσότεροι από 2.000 νέοι θάνατοι στη Βραζιλία - Ρεκόρ θανάτων σε Αργεντινή και Κολομβία

AP 20102388695099 1

Η Ινδία κατέγραψε σήμερα νέο παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, με 332.730 κρούσματα να επιβεβαιώνονται εργαστηριακά μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Η γιγαντιαία χώρα της Ασίας κατέγραψε το ίδιο διάστημα τραγικό ρεκόρ 2.263 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 το ίδιο διάστημα. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έφθασε έτσι τους 186.920 νεκρούς, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 16 εκατομμύρια, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το σύστημα υγείας της χώρας έχει αρχίσει να καταρρέει εξαιτίας του σφοδρού νέου κύματος της πανδημίας, το οποίο εν μέρει αποδίδεται σε μια «διπλή μετάλλαξη» του νέου κορονοϊού που εξαπλώνεται ραγδαία.

Στο ομόσπονδο κράτος Μαχαράστρα, από τις εστίες της κρίσης, 13 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους σήμερα όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου κοντά στη Μουμπάι, δύο ημέρες μετά τους θανάτους τουλάχιστον 29 διασωληνωμένων ασθενών σε δημόσιο νοσοκομείο εξαιτίας διαρροής στη δεξαμενή με το οξυγόνο στην πόλη Νασίκ.

Στην Ινδία των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφονται ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας και ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων στον κόσμο.

Βραζιλία: Πάνω από 2.000 νέοι θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν οι θάνατοι άλλων 2.027 ασθενών με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ακόμη 45.178 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Πάνω από 383.000 άνθρωποι έχουν χαθεί εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στη βραζιλιάνικη επικράτεια, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, ενώ οι μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τις 14,1 εκατ. ως εδώ. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο – πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ – σε απόλυτα μεγέθη.

Ο Μάουρου Σάντσες, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Βραζιλίας, επισήμανε χθες ότι η επιδημιολογική καμπύλη «μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά σε πολύ ανησυχητικό επίπεδο, με αριθμό θανάτων εξαιρετικά υψηλό», όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τις προηγούμενες επτά ημέρες, η χώρα κατέγραψε κατά μέσον όρο 2.799 θανάτους κάθε 24ωρο. Ο αριθμός των νεκρών σε ημερήσια βάση παραμένει λίγο κάτω από τους 3.000 από την 15η Απριλίου.

Ο μέσος όρος των μολύνσεων σε ημερήσια βάση, που είχε ξεπεράσει τις 75.000 στα τέλη του Μαρτίου, έχει επίσης μειωθεί κάτω από το επίπεδο των 65.000.

Οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων άρχισαν να απογειώνονται από τον Ιανουάριο, κυρίως εξαιτίας της διασποράς της παραλλαγής P1, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στον Αμαζόνιο και χαρακτηρίζεται πολύ πιο μολυσματική.

Παρά τη «φαινομενική σταθεροποίηση» εδώ και μία εβδομάδα, ο Μάουρου Σάντσες προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος οι καμπύλες να ξαναπάρουν την ανιούσα εξαιτίας της εορτής του Πάσχα των Καθολικών, οι συνέπειες των συγκεντρώσεων στη διάρκεια της οποίας δεν θα γίνουν αισθητές παρά εβδομάδες αργότερα.

«Αν έγιναν πολλές συγκεντρώσεις κόσμου στις γιορτές, η σταθεροποίηση μπορεί να μην είναι παρά προσωρινή», προειδοποίησε ο ειδικός μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πάνω απ’ όλα, ο επιδημιολόγος φοβάται πως η Βραζιλία έχει φθάσει σε ένα πλατό μακράς διάρκειας, όπως πέρυσι, όταν κατά μέσον όρο οι νεκροί ξεπέρναγαν τους χίλιους καθημερινά από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο.

«Με το δεύτερο κύμα, οι καμπύλες άρχισαν να ξανανεβαίνουν τον Νοέμβριο και η αύξηση έγινε πολύ απότομη από τον Ιανουάριο κι έχουμε φθάσει σε τρομερά υψηλό επίπεδο. Δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίζει αυτούς τους αριθμούς σαν κοινοτοπία, να λέει δηλαδή ότι μια ημέρα με 2.500 νεκρούς είναι καλό πράγμα», υπογραμμίζει.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά αίρονται σε πολλές πολιτείες, ειδικά στο Σαν Πάουλου και στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

«Ενίοτε η άρση περιορισμών δεν έχει πολλή σημασία, για παράδειγμα η άδεια στα μπαρ να μένουν ανοιχτά δύο ώρες παραπάνω. Αυτό που είναι ανησυχητικό όμως είναι το μήνυμα το οποίο στέλνει στους πολίτες, που χαλαρώνουν και εκτίθεται ακόμα περισσότερο στον ιό», καταλήγει ο κ. Σάντσες.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, που δεν έχει πάψει να υποτιμά την πανδημία, βάλλεται πανταχόθεν για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση και μια κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας αναμένεται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα να εξετάζει τις «παραλείψεις» της κυβέρνησής του.

Η Βραζιλία πλέον καταγράφει το χειρότερο επίπεδο θνητότητας στην αμερικανική ήπειρο και στο νότιο ημισφαίριο, με 182 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους, μπροστά από τις ΗΠΑ (172).

Ρεκόρ θανάτων στην Αργεντινή

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 537 ασθενείς με την COVID-19, ημερήσιος απολογισμός που είναι ο βαρύτερος από τις αρχές του Μαρτίου του 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτεια της χώρας.

Οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας έφθασαν τους 60.620 ως εδώ στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Παράλληλα, 27.216 κρούσματα του SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά το ίδιο διάστημα αύξησαν το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στους 2.796.768, κατά τα επίσημα δεδομένα. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 286.355.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονταν χθες 4.791 ασθενείς. Ο δείκτης πληρότητας των κλινών ΜΕΘ φθάνει το 65,6% σε εθνική κλίμακα αλλά εκτοξεύεται στο 75,3% στη μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες, που συμπεριλαμβάνει την πρωτεύουσα της Αργεντινής και κάπου 40 κοντινούς δήμους.

Προχθές Τετάρτη η υπουργός Υγείας, η Κάρλα Βιτσότι, προειδοποίησε πως η χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων «οδεύει να ζήσει τη χειρότερη στιγμή της πανδημίας».

Κολομβία: Έσπασε το φράγμα των 70.000 θανάτων

Στην Κολομβία ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη το όριο των 70.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, καθώς κάπου 430 υπέκυψαν σε 24 ώρες – επρόκειτο για νέο τραγικό ρεκόρ, το δεύτερο μέσα σε μία εβδομάδα – καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που απειλεί να πνίξει τα νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας είχε καταγράψει μέχρι χθες 70.026 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 2.720.619 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 από τον Μάρτιο του 2020.

Ο αριθμός των θανάτων (429) ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ (420) που είχε ανακοινωθεί μόλις τη Δευτέρα.

Η Κολομβία των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, που μεταφράζεται σε ποσοστό πληρότητας πάνω από το 80% στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων στις κυριότερες πόλεις της. Οι δομές υγείας στην πρωτεύουσα Μπογοτά, στη Μεδεγίν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς και πολλές πρωτεύουσες επαρχιών αντιμετωπίζουν ολοένα εντονότερη πίεση, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για να φρενάρει την εξάπλωση, η κυβέρνηση επιβάλλει απαγορεύσεις της νυχτερινής κυκλοφορίας, περιορισμούς στις μετακινήσεις και απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ μεταξύ άλλων μέτρων που ποικίλλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, από πόλη σε πόλη.

Παράλληλα η εκστρατεία ανοσοποίησης, η οποία άρχισε πριν από δύο μήνες και πλέον, προχωρά πολύ αργά, με μέχρι χθες μόλις 4 εκατ. ανθρώπους να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων τους.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση ενέκρινε την αγορά και τη χορήγηση εμβολίων από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, υπό ορισμένους όρους, όπως ιδίως το ότι θα γίνονται δωρεάν. Έχει δεσμευθεί πως θα έχουν ανοσοποιηθεί ως το τέλος του 2021 κάπου 35 εκατομμύρια πολίτες.

Η χώρα αντιμετώπισε ένα πρώτο κύμα μολύνσεων στα μέσα του 2020, κατόπιν ένα δεύτερο μετά τις γιορτές στα τέλη της χρονιάς. Το τρίτο κύμα, που φοβούνταν οι αρχές, ακολουθεί τον εορτασμό του Πάσχα των Καθολικών.

Η Κολομβία συγκαταλέγεται στα κράτη που έχουν υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στη Λατινική Αμερική: βρίσκεται πίσω μόνο από τη Βραζιλία και την Αργεντινή ως προς των αριθμό των μολύνσεων και πίσω μόνο από τη Βραζιλία και το Μεξικό ως προς τον αριθμό των θανάτων.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…