Cosco: Nέα 24ωρη απεργία εργαζομένων από τα μεσάνυχτα απαιτώντας υπογραφή ΣΣΕ (Εικόνες)

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρά η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ) στις δυο προβλήτες της ΣΕΠ (Cosco) στο λιμάνι του Πειραιά.

278145869 1376817559396423 326019755882431068 n

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τα μεσάνυχτα και μέχρι τότε συνέχιση της στάσης εργασίας αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, που συγκάλεσε το ταξικό σωματείο τους, η ΕΝΕΔΕΠ.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν στον χώρο του ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι του Πειραιά και απαιτούν από την εργοδοσία να φέρει συγκεκριμένη πρόταση για την υπό διαπραγμάτευση ΣΣΕ. Απαιτούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, με αυξήσεις και εφαρμογή των Βαρέων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΝΕΔΕΠ σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «η εργοδοσία, μήνες τώρα, ψάχνει αφορμές και δικαιολογίες για να μην καταθέσει γραπτή πρόταση. Το τελευταίο μάλιστα πρόσχημά της είναι η απαίτησή της να αποσύρουμε την αγωγή μας για τη νομιμότητα των αρχαιρεσιών του δικού της “σωματείου”».

Όπως τονίζεται, το σωματείο αναμένει νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις τονίζοντας ότι περιμένει μέχρι τις δώδεκα απόψε, το βράδυ, τις προτάσεις της εταιρείας διαχείρισης των δυο προβλητών της D-Port.

Η ανακοίνωση της ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π.

ΤΩΡΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΗΚΗΣΕΩΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ. Δεν μας έφτανε η κοροϊδία τόσων μηνών, η λειτουργία της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας να έχει διακοσμητικό μόνο χαρακτήρα, το καπάκι που σκοτώθηκε ο Δημήτρης να μην έχει ακόμη διορθωθεί, την ίδια στιγμή η εταιρεία συνεχίζει να μας εκβιάζει για να μας καταθέσει μια πρόταση – κοροϊδία.

Η υπομονή και η κοροϊδία έχουν τα όρια τους. Μας έδωσε αυτή τη πρόταση κοροϊδία μόνο μετά την ομόφωνη απόφαση όλων των εργαζομένων για στάση εργασίας. Συνάδελφοι, Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΣΕΠ, για τις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, η κερδοφορία αυξήθηκε πέρυσι σε 31,76 εκατ. δολάρια, από 19,45 εκατ. Δολάρια δηλαδή +63,3%! Την ίδια στιγμή που “COSCO” –ΣΕΠ και DPORT ανακοινώνουν με πανηγυρικούς τόνους τα τεράστια κέρδη τους , την ίδια στιγμή κόβεται το ρεύμα, το νερό σε πολλούς από εμάς, την ίδια στιγμή η επίσκεψη σε ένα σουπερ μάρκετ πλέον μοιάζει με επίσκεψη σε χρυσοχοείο.

Σε συνάδελφο έκοψαν το νερό για 250 ευρώ πριν λίγες ημέρες ενώ σε άλλον με μισθό 1100 ευρώ ήρθε η ΔΕΗ 1300 ευρώ με 3 παιδιά και ενοίκιο 370 με αποτέλεσμα να μην έχει να φάει. Με πληθωρισμό που τρέχει κοντά στο 10% , με τη βενζίνη να είναι σαν χρυσός βγαίνει η εργοδοσία να μας δώσει ψίχουλα. Η αύξηση που μας δίνει κυμαίνεται από 6% έως 10% που σε πραγματικά νούμερα είναι με 3-4 ευρώ την ημέρα ανά ειδικότητα δηλαδή με απλά λόγια ίσο με την αξία που κάνει πλέον ένα σουβλάκι και ένα μπουκαλάκι νερό που θα τσακώνονται ποιος θα το πρωτοφάει σε μια οικογένεια. Έχουν το θράσος να κοκορεύονται για τεράστιες αυξήσεις 8% κατά μέσο όρο, όταν η πραγματικότητα είναι ότι μόνο αν βάλουν την προσαύξηση των νυχτερινών βαρδιών που είναι 25% , με το 1/3 των βαρδιών μας να είναι νύχτα αν τηρούσαν απλά τη νομιμότητα θα είχαμε καθαρή αύξηση 8,3%.

Μην νομίζουν ότι μας δουλεύουν ψιλό γαζί και κάνουν και τους χουβαρντάδες στις πλάτες μας. Τέρμα πια ! Με τη σημερινή μας μαζική Συνέλευση, εκατοντάδες συνάδελφοι μπροστά στα γραφεία και τα μάτια των στελεχών της εργοδοσίας απέρριψαν και επέστρεψαν με το πιο αποφασιστικό τρόπο την κοροϊδία των 3-4 ευρώ την ημέρα. Με το πληθωρισμό να τρέχει με τα μπούνια κάθε μήνα, μόνο οι αυξήσεις σε βενζίνη, ψωμί και ρεύμα, είναι πολλαπλάσιες από όλη την «αύξηση» που προτείνει η εργοδοσία. Άλλωστε γι αυτό καταφέρνει και βγάζει τόσα κέρδη, γιατί κλέβει το δικό μας ιδρώτα.

Να μας φέρουν μια ΣΣΕ που να διασφαλίζει την επιβίωση μας και την αξιοπρέπεια γιατί εμείς φέραμε το λιμάνι στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης και δεκάδες εκατομμύρια στους μετόχους της COSCO και της DPORT

Απαιτούμε:

1. Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλες τις ειδικότητες

2. Να μπουν οι προσαυξήσεις των νυχτερινών , της Σαββατιάτικης εργασίας , Κυριακών και αργιών.

3. Να γίνουν όλοι πλήρους απασχόλησης, να πάψει η ομηρία 700 και πλέον εργαζόμενων που είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 16 μεροκάματα, κάτι που σημαίνει μισή δουλειά – μισή ζωή.

4. Να εφαρμοστεί η νομοθεσία που προβλέπει την ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την κινητοποίηση των εργαζομένων της Cosco:

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…