COP28: Διάσκεψη για το μέλλον του πλανήτη χωρίς τον… πλανητάρχη

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανάψει τα φωτάκια σε χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά θα είναι απών από τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή

μπάιντεν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα ταξιδέψει στο Ντουμπάι για την COP28, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος χθες Κυριακή.

Στη διάσκεψη των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που θα αρχίσει την Πέμπτη και θα διαρκέσει ως τη 12η Δεκεμβρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται συμμετοχή-ρεκόρ, που θα ξεπεράσει τους 70.000 αξιωματούχους και απεσταλμένους, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΑΕ. Παρών αναμένεται να είναι και ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκος.

Ούτε το πρόγραμμα του κ. Μπάιντεν, ούτε αυτό της αντιπροέδρου Κάμαλας Χάρις, που δημοσιοποιήθηκαν από τον Λευκό Οίκο, κάνουν λόγο για ταξίδι στο Ντουμπάι αυτή την εβδομάδα.

Στο πρόγραμμα του ογδοντάρη Δημοκρατικού προέδρου ξεχωρίζουν επίσκεψη που θα κάνει στο Κολοράντο για να αναφερθεί στις αμερικανικές επενδύσεις στην αιολική ενέργεια, συνάντηση με τον πρόεδρο της Ανγκόλας Ζουάου Μανουέλ Γκονσάλβες Λαουρένσου και το ότι θα ανάψει τα φωτάκια σε χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν σχεδιάζει να πάει στην Διάσκεψη των Μερών (ΔτΜ) αυτή την εβδομάδα, ούτε στη δεύτερη φάση της, όταν οι διαπραγματεύσεις θα πλησιάζουν προς το τέλος τους, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, η Ουάσιγκτον ακόμα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει κάποιον υψηλόβαθμο αξιωματούχο. Για λογαριασμό των ΗΠΑ τις διαπραγματεύσεις θα χειριστεί ο ειδικός απεσταλμένος τους για το κλίμα Τζον Κέρι, ο οποίος είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην γερουσιαστής.

Ο αξιωματούχος δεν ξεκαθάρισε για ποιον λόγο έλαβε αυτή την απόφαση ο κ. Μπάιντεν, η προσοχή του οποίου είναι επικεντρωμένη από την 7η Οκτωβρίου στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς.

Ο αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει επίσης να προχωρήσουν έργα στο εσωτερικό, καθώς σε λιγότερο από έναν χρόνο θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

Ο Τζο Μπάιντεν πήρε μέρος και στις δυο προηγούμενες ΔτΜ που διεξήχθησαν αφότου ανέλαβε την προεδρία το 2021, παρότι δεν ήταν αυτός ο κανόνας.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος παρά ταύτα έδωσε το παρών στην COP26, στη Γλασκόβη, το 2021 —όπου ανακοίνωσε την επιστροφή των ΗΠΑ στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, επαναφέροντας τη χώρα του στη συμφωνία του Παρισιού, από την οποία αποφάσισε να την αποσύρει ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ— και στην COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου πέρυσι.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Αλέξης Κούγιας

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Γιάννη Καλλιάνου, μίλησε για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα…

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

ypes3

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της "αριστείας"…