Newsroom

Newsroom

«Το Colpo Grosso της ΝΔ για προσλήψεις ημετέρων»

Καταγγελία του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων για προσλήψεις «ημετέρων» της ΝΔ στο σύστημα υγείας με αφορμή την πανδημία.  

5011467

Σε καταγγελία για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας «κατά παρέκκλιση διατάξεων του ΑΣΕΠ» προχώρησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων, Γιώργος Δημητριάδης, κάνοντας αναφορά σε προσλήψεις «ημετέρων» της ΝΔ.

Ο ίδιος απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας κάνει λόγο «Colpo Grosso προσλήψεων “γαλάζιων” παιδιών» τονίζοντας ότι παρακάμφθηκαν τα άρθρα 20 και 21 του ν. 2190/1994, τα οποία φορούν στις προϋποθέσεις πρόσληψης και σύναψης σύμβασης εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου με φορείς του Δημοσίου. 

«Όταν παρακάμπτονται οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω του ΑΣΕΠ υπάρχουν πάντα περιθώρια πρόσληψης από την “πίσω πόρτα”, όπως και έγινε για παράδειγμα σε αρκετές ΥΠΕ που προσλήφθηκαν υποψήφιοι με 0 μόρια (που σημαίνει μηδενική εμπειρία από μονάδες COVID-19) έναντι άλλων με 920 μόρια και παρότι τα άτομα με τα περισσότερα μόρια είχαν ως πρώτη επιλογή τον συγκεκριμένο φορέα. Φυσικά οι ισχυρισμοί μας μπορούν να αποδειχθούν και με τα ανάλογα έγγραφα-πειστήρια», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης. 

Ο ίδιος επαναλαμβάνοντας την ανάγκη πρόσληψη προσωπικού στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα υπογραμμίζει ότι «παρακάμπτοντας τον ΑΣΕΠ το μόνο που καταφέρνετε στην πραγματικότητα είναι να κλείνετε το μάτι σε συμπολίτες μας για ευνόητους λόγους και όλο αυτό  γίνεται με δικαιολογία τις έκτακτες ανάγκες του ΕΣΥ».

«Προφανώς και είμαστε υπέρ της πρόσληψης επικουρικού προσωπικού και σε δομές της Δημόσιας Υγείας, όχι όμως με αδιαφανή κριτήρια όπως γίνεται τώρα και μοιάζει με Colpo Grosso προσλήψεων γαλάζιων παιδιών» σημειώνει καταλήγοντας ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων.

Αναλυτικά η καταγγελία του Γ. Δημητριάδη

Με αφορμή την πρόσληψη λοιπού επικουρικού προσωπικού πλην ιατρών σε δομές της Δημόσιας Υγείας και δη τη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου διαρκείας 24 μηνών κατά τους τελευταίους μήνες της πανδημίας, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 2 του ν. 4633/2019, και εκφράζοντας τη βούληση των μελών του συλλόγου μας, έχω να δηλώσω τα εξής:

Με βαθιά οργή και αγανάκτηση διαπιστώνω ότι η προσλήψη επικουρικού προσωπικού στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, έλαβε χώρα κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ΑΣΕΠ και δη των άρθρων 20 και 21 του ν. 2190/1994, στο περιεχόμενο των οποίων αναλύονται διεξοδικά οι προϋποθέσεις πρόσληψης και σύναψης σύμβασης εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου με φορείς του Δημοσίου. 

Να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι ουδέποτε ο Σύλλογός μας δεν ήταν ενάντια σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ, αντιθέτως πάντα υποστήριζε ότι έπρεπε, ειδικά αυτή την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, να γίνουν τουλάχιστον 15.000 προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα και ειδικότερα στο ΕΣΥ, οι οποίες θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αυτό, όμως, που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ο τρόπος προσλήψεων, που λαμβάνει χώρα, κατά παράβαση των διατάξεων του ν. 2190/1994 (Α.Σ.Ε.Π.), καθώς διαβάζοντας κανείς προσεκτικά και διεξοδικά το άρθρο 36 παρ. 2 του ν. 4633/2019, δυνάμει του οποίου έγιναν οι προσλήψεις των επικουρικών στις Δομές Υγείας, δεν γίνεται καμία αναφορά ή μνεία για πρόσληψη-διορισμό αυτών, μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

Είναι δεδομένο ότι όταν παρακάμπτονται οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω του ΑΣΕΠ υπάρχουν πάντα περιθώρια  πρόσληψης από την “πίσω πόρτα”, όπως και έγινε για παράδειγμα σε αρκετές ΥΠΕ που προσλήφθηκαν υποψήφιοι με 0 μόρια ( που σημαίνει μηδενική εμπειρία από μονάδες COVID-19) έναντι άλλων με 920 μόρια και παρότι τα άτομα με τα περισσότερα μόρια είχαν ως πρώτη επιλογή τον συγκεκριμένο φορέα. Φυσικά οι ισχυρισμοί μας μπορούν να αποδειχθούν και με τα ανάλογα έγγραφα-πειστήρια. 

Αλήθεια, δεν θα ήταν προτιμότερο, αντί να γίνονται προσλήψεις με αδιαφανείς διαδικασίες και να προσλαμβάνονται υποψήφιοι με 0 μόρια, όπως στο ανωτέρω παράδειγμα, να αξιοποιούνταν με κάποιο τρόπο από το Υπουργείο Υγείας και τους Φορείς, που το Υπουργείο αυτό εποπτεύει, συμπολίτες μας πρώην εργαζόμενοι του ΕΣΥ, οι οποίοι και την εμπειρία πλέον έχουν (καθώς εργάζονταν ήδη 1 έτος) και με διαφανή κριτήρια εισήλθαν (προκήρυξη που βασίστηκε στην έγκριση του Α.Σ.Ε.Π.);

Ζητούμε από την Κυβέρνηση γενικότερα και τους αρμόδιους Φορείς ειδικότερα να τηρήσουν τα προσχήματα και να μας απαντήσουν στα εξής αυτονόητα:

1) Γιατί οι πολίτες αυτοί προσλήφθηκαν χωρίς την έγκριση του ΑΣΕΠ ή έστω υπο την εποπτεία του ΑΣΕΠ σε δομές του Συστήματος Υγείας;;;

2) «Κύριε Κικίλια, όταν λήξουν οι συμβάσεις των επικουρικών των Δομών του Συστήματος Υγείας, θα τους μονιμοποιήσετε χωρίς κάποιον επερχόμενο διαγωνισμό  ΑΣΕΠ, όπως ισχυριστήκατε δημοσίως κατά το πρόσφατο παρελθόν;

Εν κατακλείδι, επαναλαμβάνω ότι είναι πάγια θέση του Συλλόγου μας, να απαιτεί τη πρόσληψη προσωπικού στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών. Αλλά αξίζει και πρέπει να τονισθεί ότι παρακάμπτοντας το νΑΣΕΠτο μόνο που καταφέρνετε στην πραγματικότητα είναι να κλείνετε το μάτι σε συμπολίτες μας για ευνόητους λόγους και όλο αυτό  γίνεται με δικαιολογία τις έκτακτες ανάγκες του ΕΣΥ.

Προφανώς και είμαστε υπέρ της πρόσληψης επικουρικού προσωπικού και σε δομές της Δημόσιας Υγείας, όχι όμως με αδιαφανή κριτήρια όπως γίνεται τώρα και μοιάζει με Colpo Grosso προσλήψεων γαλάζιων παιδιών. 

Μάλιστα, πραγματικά ελπίζω και εύχομαι η παρούσα καταγγελία μου να αποτελέσει και ένα μέσο προειδοποίησης προς τους ανθρώπους, που εργάζονται σήμερα ως επικουρικό προσωπικό σε δομές της Δημόσιας Υγείας, για τις «διαθέσεις-προθέσεις» της παρούσας Κυβέρνησης απέναντί τους, γιατί είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξει «μόνιμος διορισμός.», όπως κάποιοι αναληθώς ισχυρίζονται, εκτός και αν παρανόμως παρακαμφθεί ο ΑΣΕΠ επομένως τους συμβουλεύω να ενεργοποιηθούν άμεσα για την κατοχύρωση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων τους και να μην βρεθούν στη ίδια δυσάρεστη θέση, στην οποία βρίσκονται πολλά από τα μέλη μας σήμερα.

Oργή του Λάκη Γαβαλά για τον ιερωμένο που τον έβρισε: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί (video)

lakis gavalas

Oργή του Λάκη Γαβαλά για τον ιερωμένο που τον έβρισε: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί (video)

Ο Λάκης Γαβαλάς μίλησε για την ομοφοβική επίθεση που δέχτηκε από τρεις μοναχούς