Newsroom

Newsroom

CNBC: Η αιθαλομίχλη πνίγει την Αθήνα

«Η αιθαλομίχλη πνίγει την Αθήνα, καθώς οι Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης», επισημαίνει σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοσή του…

aithalomixli 1

«Η αιθαλομίχλη πνίγει την Αθήνα, καθώς οι Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης», επισημαίνει σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοσή του το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC με το χαρακτηριστικό τίτλο «Smog shrouds Athens as Greeks choke on fuel bills».

Όπως επισημαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση αύξησε το φόρο του πετρελαίου θέρμανσης με στόχο να τον ισοσταθμίσει με το φόρο του πετρελαίου κίνησης, εκτοξεύοντας τις τιμές έως και 30% άνω.

Παράλληλα, ο αριθμός των πολιτών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα αυξήθηκε κατά 10%, ωστόσο ο Υπουργός Υγείας Ά. Γεωργιάδης δήλωσε ότι αυτό είναι συνηθισμένο κατά τη χειμερινή περίοδο, αν και οι γιατροί προειδοποιούν για τους μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ακόμη και η κυβέρνηση προειδοποιεί το κοινό να αποφεύγει την άσκηση σε υπαίθριους χώρους και να παραμένει κεκλεισμένων των θυρών.

Το περασμένο Σάββατο, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει έκπτωση 70% στον ηλεκτρισμό τις ημέρες με υψηλά επίπεδα αιθαλομίχλης για όσους καταναλώνουν λιγότερο από 2.000 ΚW ανά τετράμηνο. Σημειώνεται ακόμη ότι η εν λόγω είδηση επακολούθησε την ανανέωση των επιδοτήσεων πετρελαίου θέρμανσης, η οποία εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι και ότι το 2012, οι παραγγελίες  για πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 60%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μόνο 11% του συγκεκριμένου ποσοστού οφείλεται στον υψηλότερο φόρο, καθώς άλλοι σημαντικότεροι λόγοι ήταν η ύφεση, οι καλύτερες καιρικές συνθήκες και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Δείτε ΕΔΩ το άρθρο του CNCB

Πηγή: mignatiou.gr