Newsroom

Newsroom

Χρειάζεται ψύχραιμος και αυστηρός απολογισμός

Την πεποίθηση ότι τα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση θα αποτρέψουν γεγονότα σαν την τραγωδία που βιώσαμε από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, εκφράζει με συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

5b668cf31dc524f95d8b456d

Υπογραμμίζει πως η αποδοχή από τον πρωθυπουργό της παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα έγινε στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο.

Παράλληλα αναφορικά με την κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση η κ. Θεοπεφτάτου λέει στο ότι «δεν συμφωνώ ότι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης μετριέται με αριθμό παραιτήσεων, θεωρώ ότι η ανάληψη της ευθύνης και η έμπρακτη συγνώμη στην κοινωνία είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός διαφορετικού σχεδίου οργάνωσης του μέλλοντος σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μη ζήσουμε ίδιες ή ανάλογες τραγικές στιγμές ξανά».

Επισημαίνει την ανάγκη ο απολογισμός των όσων έγιναν τη Δευτέρα της 23ης Ιουλίου να γίνει με ψυχραιμία και όχι με κραυγές «αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι αυστηρός και σε βάθος για να διαγνωστούν οι παθογένειες και τα όποια λάθη, να διορθωθούν και να καταπολεμηθούν οι αιτίες που τα δημιουργούν».

Η κ. Θεοπεφτάτου, υπογραμμίζει πως «η κλιματική αλλαγή θα μας φέρνει πιο συχνά μπροστά σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις. Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας απέναντι σε πλημμύρες και πυρκαγιές. Η καταστροφή στη Μάνδρα ήταν η αφετηρία για συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην περιοχή και για δεκάδες μικρότερα αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Αττική που δυστυχώς δεν τυγχάνουν της προβολής που αρμόζει».

Σε ερώτηση για τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πυροπαθείς η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει πως «πρόκειται για μια πρώτη σειρά μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δεν θέλω να υποκαταστήσω τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς, αλλά υπενθυμίζω ότι έχουμε σχέδιο για την περιοχή και την ανακούφιση των πληγέντων που έχει βάθος χρόνου». Προσθέτει δε, πως «είναι εντολή του πρωθυπουργού οι διαδικασίες για την ενίσχυση να είναι απλοποιημένες και σε αυτό το πνεύμα κινείται όλες αυτές τις μέρες ο μηχανισμός, προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό».

Αναφορικά με τη συζήτηση για την αυθαίρετη δόμηση, την οποία ανέδειξε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, αξίζει να σημειωθεί πως όπως τονίζει η κ. Θεοπεφτάτου, δεν πρόκειται για ορισμένα αυθαίρετα κτίσματα αλλά για 600 οικισμούς οι οποίοι «δεν έγιναν βέβαια εν μια νυκτί». Προσθέτει πάντως πως «δεν είναι μία ενιαία κατηγορία και δεν μπορούν όλοι αυτοί οι οικισμοί να αντιμετωπιστούν οριζόντια. Σωστά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκινάει με την κατεδάφιση αυτών των αυθαιρέτων που είναι ταυτόχρονα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια».

Σε ερώτηση, γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες συγκρούσεις τα προηγούμενα χρόνια απαντά ότι «έγιναν πολλές συγκρούσεις και τομές από το 2015 μέχρι σήμερα και αναφέρομαι σε όλη την ύλη της πολικής ατζέντας. Ενέργειες έγιναν και στον τομέα που αναφέρεστε (αυθαίρετη δόμηση). Είναι ανάγκη να κάνουμε από δω και πέρα πολλά περισσότερα, είναι ανάγκη να δείξουμε στους πολίτες ότι περνάμε από τις πανθομολογούμενες διαπιστώσεις σε πράξεις».

Πειραιάς: Πυροβολισμοί έξω από γνωστό σούπερ μάρκετ – Πληροφορίες για έναν νεκρό και έναν τραυματία

Πειραιάς

Πειραιάς: Πυροβολισμοί έξω από γνωστό σούπερ μάρκετ – Πληροφορίες για έναν νεκρό και έναν τραυματία

Το επεισόδιο έγινε πριν από λίγα λεπτά στην ακτή Μουτσοπούλου στον Πειραιά

H τρανς κολυμβήτρια Lia Thomas αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες – Μετά τη διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία

MixCollage 14 Jun 2024 05 47 PM 9314

H τρανς κολυμβήτρια Lia Thomas αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες – Μετά τη διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία

Η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Λία Τόμας -η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή ως η πρώτη τρανς αθλήτρια…

Ένας ψυχολόγος αναλύει «Το γράμμα» του Σωκράτη Μάλαμα: Τι συμβολίζει η Κυριακή και η σκοτεινιά

Μάλαμα γράμμα

Ένας ψυχολόγος αναλύει «Το γράμμα» του Σωκράτη Μάλαμα: Τι συμβολίζει η Κυριακή και η σκοτεινιά

«Το γράμμα του Σωκράτη Μάλαμα. Mια ποιητική αφήγηση που ενσωματώνει βαθιά υπαρξιακά θέματα»

Ανασχηματισμός: Υπουργοποιήθηκαν 4 μέλη της εξεταστικής επιτροπής για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών

InCollage 20240614 170736523

Ανασχηματισμός: Υπουργοποιήθηκαν 4 μέλη της εξεταστικής επιτροπής για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών

Η «γουρλίδικη» και «διασκεδαστική» επιτροπή της Βουλής που μπάζωσε κάθε πτυχή της αλήθειας του διπλού…