Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι στηρίζουν το Ιράν στη σύγκρουση με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται πίσω από πυραυλική επίθεση κατά ισραηλινού στόχου και γνωστοποίησαν πως προχωρούν σε απαγόρευση διέλευσης ισραηλινών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σε επίσημη δήλωσή του, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί, ανέφερε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης εξαπέλυσαν ομοβροντία πυραύλων εναντίον ευαίσθητων στόχων του ισραηλινού εχθρού», προσθέτοντας ότι τίθεται σε ισχύ «πλήρης απαγόρευση της ισραηλινής ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα».
Παράλληλα προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε κίνηση του εχθρού θα θεωρηθεί νόμιμος στρατιωτικός στόχος» και ότι «θα απαντήσουμε στην κλιμάκωση με κλιμάκωση».
Νέες επιθέσεις και αντίδραση του Ισραήλ
Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν δύο νέες ομοβροντίες πυραύλων, τις οποίες απέδωσε στο Ιράν, με εκτοξεύσεις που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί.
«Πριν από λίγο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εντόπισαν την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν προς την κατεύθυνση του εδάφους του κράτους του Ισραήλ», ανέφεραν μέσω Telegram, σημειώνοντας ότι «συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας επιχειρούν για την αναχαίτιση της απειλής».
Στην Ιερουσαλήμ ακούστηκαν εκρήξεις μετά την ενεργοποίηση σειρήνων, ενώ πολίτες κατέφυγαν σε καταφύγια. Σύμφωνα με το Magen David Adom, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
Τα ισραηλινά πλήγματα
Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχαν αναφέρει και πυραυλική εκτόξευση από την Υεμένη, περιοχή όπου δρουν οι Χούθι, ενώ ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έπληξαν «στρατιωτικούς στόχους» στο κεντρικό και δυτικό Ιράν.
Οι εκτοξεύσεις πυραύλων από το Ιράν αποτελούν τις πρώτες μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός στις 8 Απριλίου.
Παράλληλα, ο Ιρανός πρεσβευτής στη Ρωσία ανέφερε ότι τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά υπό νέους όρους που θα καθοριστούν από το Ιράν και το Ομάν, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής τελών διέλευσης.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η διέλευση από το στρατηγικής σημασίας πέρασμα έχει περιοριστεί σημαντικά λόγω των συγκρούσεων, επηρεάζοντας τη ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ωστόσο, η πρόταση για επιβολή τελών συναντά την αντίθεση των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν αποδέχονται τέτοιες ρυθμίσεις και έχουν προειδοποιήσει το Ομάν να μην συμμετάσχει σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες.
Διαβάστε επίσης:
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια