Χείμαρρος ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μίλησε για πρώτη φορά για την υπόθεση που στιγμάτισε την ελληνική δικαιοσύνη και την πολιτική ζωή του τόπου.
«Δεν μπορούσα να φανταστώ πως 48 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας θα αντιμετωπίζαμε με τέτοια υπόθεση», υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «τραυματική εμπειρία για τη δημοκρατία».
Μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή της Αναστασία Γιάμαλη «Εξελίξεις Τώρα», αποκάλυψε πως ζήτησε να ενημερώσει τη Βουλή για αυτά που είχε εντοπίσει η Αρχή. «Σκέφτηκα να ενημερώσω την Βουλή και συγκεκριμένα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας λαμβάνοντας τη απάντηση »κανείς δεν εμφανίζεται αυτόκλητος ενώπιον της Βουλής». Την ίδια μέρα ενημέρωσα εγγράφως όλους ανεξαιρέτως τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θλίψη και απογοήτευση για όσους υποτίμησαν το ζήτημα των υποκλοπών»
Δυσαρεστημένος για την τροπή που πήραν τα πράγματα ισχυρίστηκε πως νιώθει θλίψη και απογοήτευση «για όσους υποτίμησαν το ζήτημα των υποκλοπών». Χαρακτήρισε «αστειότητες, αν όχι γελοιότητες» τα όσα λέγονται περί στόχευσής του να πολιτευτεί και τόνισε πως «εγώ έκανα μόνο το καθήκον μου, τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο».
Ο Χρήστος Ράμμος, δυόμιση χρόνια μετά τα όσα υπέστη το κράτος δικαίου, σημείωσε με νόημα πως «το κατά πόσο πήραμε τα μάθημα μας μόνο ο χρόνος μπορεί να το πει» αλλά τόνισε με βεβαιότητα πως «θα πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί και το κράτος δικαίου απρόσκοπτα. Δεν μπορεί μία αρχή να λειτουργεί σε συνθήκες εκφοβισμού». Για να προστατευτεί η Δημοκρατία «πρέπει να λειτουργήσουν οι θεσμοί», πρόσθεσε.
Είπε πως ήταν νομότυπες οι άρσεις απορρήτου ερευνάται όμως αν ήταν νόμιμες. «Όταν εκδίδεται πράξη άρση απορρήτου (σ.σ. παρακολούθηση τηλεφώνων) είναι εκτελεστή ώστε να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον» ανέφερε ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής σημειώνοντας πως έγινε «έλεγχος αν τηρήθηκαν οι νόμοι».
Ερωτηθείς ο πρόεδρος εάν το απόρρητο των επικοινωνιών είναι διασφαλισμένο απάντησε ότι «ο χρόνος θα δείξει, καθώς οι υποθέσεις αυτές είναι πολύπλοκες κι εμπλέκονται πολλοί φορείς».
Σε αυτό το σημείο προέκυψε και το ερώτημα «αν αφήνονται οι θεσμοί και οι εγγυητικές διαδικασίες του κράτους δικαίου να λειτουργήσουν απρόσκοπτες» με τον πρόεδρο να υπογραμμίζει «αυτό ζήσαμε και με το θέμα της γνωμοδότησης και κυρίως με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η ΑΔΑΕ και ο πρόεδρος -όχι ο Χρήστος Ράμμος προσωπικά – δημιούργησε πολλά προβλήματα.
Για την γνωμοδότηση από τον Άρειο Πάγο
Όσον αφορά τον Ισίδωρο Ντογιάκο ο κ. Ράμμος ανέφερε: «Με όλο τον σεβασμό στον θεσμό του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και χωρίς να έχω καμία διάθεση πολεμική οφείλω να επισημάνω ότι όταν βγήκε η γνωμοδότηση τον Ιανουάριο του 2023 αισθάνθηκα μια δυσάρεστη έκπληξη και κυρίως μια θεσμική ανησυχία, δεν περίμενα κάτι τέτοιο. Και πιστεύω ότι αυτή γνωμοδότηση την στιγμή που βγήκε με την διατύπωσή που είχε και το συμπέρασμα που είχε δημιουργούσε μεγάλο θεσμικό πρόβλημα».
»Η γνωμοδότη στην ουσία της ήταν εσφαλμένη. Ο κ. Εισαγγελεύς διατύπωσε την άποψη ότι σε κάποιες περιπτώσεις η ΑΔΑΕ δεν μπορεί, δεν έχει το δικαίωμα να κάνει ελέγχους. Το κύριο για εμένα και για 20 συνταγματολόγους -που σπανίως ομονοούν κι εδώ ομονοήσαν- ήταν το θέμα που έθεσαν: μπορεί μια ανεξάρτητη αρχή να τίθεται υπό τις εντολές ενός οποιοδήποτε άλλου οργάνου;». Και διευκρίνισε ο κ. Ράμμος: «Μία αρχή που εκ των προτέρων υπόκεινται σε αυτές τις δεσμευτικές επιταγές δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα. Δεν είπα εγώ ποτέ αυτό που λένε ότι »πρόεδρος της ΑΔΑΕ θέλει να είναι υπεράνω του νόμου».
Ειδήσεις σήμερα:Σοκ στην Αλεξανδρούπολη: Βιασμό έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση στον 5χρονο
Ταξιτζής επιτέθηκε και τραυμάτισε τρανς γυναίκα μετανάστρια και τον φίλο της – Σκληρό βίντεο