ΜΚ

Ματίνα Κοντού

Chatpicorg: Καταγγελίες θυμάτων για την επιστροφή του «σκοτεινού» site εκδικητικής πορνογραφίας

O ιστότοπος roza.gr  ανοίγει τον φάκελο «εκδικητική πορνογραφία» στην Ελλάδα, με καταγγελίες δύο γυναικών για τη δημοσίευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τους στο αισχρό site Chatpicorg που επέστρεψε.  

934e7435332a306212326c55c2a2fc68d5df2f243

Τον περασμένο Δεκέμβρη νιώσαμε μεγάλη ανακούφιση όταν μάθαμε ότι το μαζικό κύμα αντιδράσεων για το site chatpicorg, στο οποίο δημοσιεύονταν προσωπικές στιγμές γυναικών χωρίς τη συναίνεσή τους, τα είχε καταφέρει και είχε ρίξει το site στην Ελλάδα.

Τότε για μέρες το hashtag #cancelchatpicorg βρισκόταν στην κορυφή των τάσεων στα social media και άνθρωποι από όλο τον κόσμο απαιτούσαν να ακυρωθεί το site στο οποίο δημοσιεύονταν φωτογραφίες (κυρίως) γυναικών σε ευαίσθητες προσωπικές τους στιγμές, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. 

Τώρα, τέσσερις μήνες μετά, η οργή, ο θυμός κι ο φόβος επέστρεψαν. Για ακόμη μια φορά, οι ιδιωτικές στιγμές γυναικών παραβιάζονται βάναυσα και η σεξουαλική τους ζωή γίνεται αντικείμενο διασυρμού και εκμετάλλευσης, καθώς το site αυτό, ξανα-ανέβηκε στη χώρα μας.

Καταγγελία κοριτσιών στη ROSA

Δύο κοπέλες καταγγέλλουν στη ROSA ότι ειδοποιήθηκαν από άτομα του ευρύτερου κύκλου τους, ότι στο εν λόγω site εκδικητικής πορνογραφίας, υπάρχουν φωτογραφίες τους χωρίς καν να έχουν σβηστεί τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους!

Μάλιστα, η μία κοπέλα όταν τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες που φέρεται να δημοσιεύτηκαν για λίγες ημέρες στο site, ήταν ακόμη ανήλικη, ενώ δημοσίευσαν και το όνομά της! 

Τόσο από την περίπτωση των κοριτσιών, όσο και από μία σύντομη αναζήτηση στα σχόλια του site, προκύπτει ότι αυτοί που αναρτούν το φωτογραφικό υλικό, είναι οικεία πρόσωπα των θυμάτων. Είτε πρώην σύντροφοι, είτε συμμαθητές, είτε παλιοί γνώριμοι που επειδή επιθυμούν να διασύρουν ή να εκδικηθούν τις κοπέλες, αναρτούν γυμνές φωτογραφίες τους και δημοσιεύουν τις ερωτικές τους στιγμές στο Διαδίκτυο χωρίς τη θέλησή τους!

Όπως καταγγέλλει στη ROSA η Λ.Ρ. (για ευνόητους λόγους πρόκειται για ψευδώνυμο), η ίδια μιλούσε διαδικτυακά με ένα αγόρι το καλοκαίρι του 2019 και γνωστοί της την ειδοποίησαν μόλις την περασμένη Κυριακή ότι έχουν αναρτηθεί στο site αυτό ευαίσθητες φωτογραφίες της. Όταν επικοινώνησε με το άτομο στο οποίο της είχε στείλει, εκείνος ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος τις είχε στείλει σε κάποιον άλλον ο οποίος και τις ανήρτησε στο site.

Μάλιστα, όπως εξομολογήθηκε η ίδια, από τότε δέχεται μηνύματα από ψεύτικα προφίλ χρηστών στα social media με αισχρόλογα και χυδαιολογίες, ενώ την προειδοποιούν ότι ξέρουν που μένει!

Η ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να αναρτήσει οποιουδήποτε είδους φωτογραφίες, μαρτυρά ακριβώς ότι οι δημιουργοί του site, παρόλο που έχουν δεχθεί σωρεία καταγγελιών για το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων, όχι μόνο δεν μερίμνησαν επί αυτού, αλλά έσπευσαν να ενημερώσουν τους χρήστες και να τους προστατεύσουν, όπως καταγγέλλεται.

Ως κανόνας του site αναγράφεται ότι δεν πρέπει να δημοσιεύονται προσωπικά δεδομένα ή φωτογραφίες ανηλίκων, ωστόσο όπως καταγγέλλει η Λ.Ρ. στο site αναρτάται πολύ συχνά τέτοιο υλικό.

Περιεχόμενο: Εκδικητική (ακόμη και παιδική) πορνογραφία

Το περιεχόμενο αυτού του site, εμπίπτει στην λεγόμενη «εκδικητική πορνογραφία» (revenge porn) ή τον «διαδικτυακό βιασμό», που είναι ουσιαστικά η μη συναινετική πορνογραφία που περιλαμβάνει τη δημοσίευση σεξουαλικού περιεχομένου (βίντεο ή φωτογραφιών) χωρίς τη συναίνεση του υποκειμένου, με το κίνητρο συνήθως να είναι η εκδίκηση μέσω του διασυρμού.

 

Η «εκδικητική πορνογραφία» σε συνδυασμό με τη βαθιά ενοχοποιημένη γυναικεία σεξουαλικότητα, κάνει τις γυναίκες να νιώσουν τέτοια ντροπή που να επιτρέψουν να τις χειραγωγούν και να τις εκβιάζουν.

Παράλληλα, στο site αναρτάται ακόμη και υλικό παιδικής πορνογραφίας,  το οποίο επιμελώς «κρύβουν» σε συγκεκριμένους φακέλους ώστε να μην είναι εκτεθειμένο σε όλους όσους μπαίνουν στο site για να δουν περί τίνος πρόκειται.

«Υπάρχει τόσο πορνογραφικο υλικό από γυναίκες που δεν έχουν δώσει την συναίνεσή τους για να βρίσκονται εκεί! Είναι απαράδεκτο αυτό το site, δεν έπρεπε να υπάρχει» καταγγέλλει η νεαρή Λ.Ρ.

Διαδικτυακό «εμπόριο» προσωπικών δεδομένων για εκδίκηση και διασυρμό

Μάλιστα, το επίσης εξαιρετικά σοβαρό είναι ότι πολλοί επιλέγουν να δημοσιεύσουν μαζί με τις φωτογραφίες αυτές κι άλλα προσωπικά στοιχεία των κοριτσιών όπως τα ονόματά τους, τις διευθύνσεις τους, σε ποιο σχολείο φοιτούν κλπ, με σκοπό προφανώς να τα διασύρουν.

Όπως εξηγεί στη ROSA η ίδια κοπέλα, μέσα στο site αυτό έχει αναπτυχθεί ένα είδος «εμπορίου» φωτογραφιών και προσωπικών δεδομένων των κοριτσιών. Δηλαδή, πολλοί επιλέγουν να μοιράζονται το υλικό που αναρτούν, αρχειοθετώντας το σε φακέλους, για την πρόσβαση στους οποίους χρειάζεται κωδικός τον οποίο ορίζει εκείνος που δημοσιεύει τις φωτογραφίες.

Προκειμένου να δώσει τον κωδικό, ζητά από άλλους χρήστες, φωτογραφίες άλλων κοριτσιών, πολλές φορές απαιτώντας υλικό για συγκεκριμένες κοπέλες.

 

Π.χ.: Αν θες πρόσβαση στον φάκελο με την Μαριάνθη από τα Σεπόλια, βρες κι ανέβασε φωτογραφίες από την Ελένη από το Πέραμα (Εννοείται πως τα ονόματα και οι περιοχές χρησιμοποιούνται εν είδει παραδείγματος).

Η πρακτική αυτή βάζει τους δράστες σε μία διαδικασία να αναζητούν φωτογραφίες κοριτσιών, με συνέπεια να διευρύνεται κι άλλο αυτός ο νοσηρός κύκλος διασυρμού που εμπερικλείει όλο και περισσότερες γυναίκες, οι οποίες πια γίνονται αντιληπτές ως «αντικείμενο αγοραπωλησίας» και οι προσωπικές τους στιγμές ως «συνάλλαγμα»!

Ψήφισμα να κατεβεί οριστικά το site

Ήδη περισσότεροι από 30.000 άτομα έχουν υπογράψει ψήφισμα με τίτλο «Investigation/Deletion/Ban of chatpic​.​org» (μτφ. «Έρευνα/Διαγραφή/ Απαγόρευση του chatpic​.​org»), με σκοπό να κατέβει το site.

Το κείμενο του ψηφίσματος είναι αρκετά κατατοπιστικό σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και τους σκοπούς του συγκεκριμένου site και έχει ως εξής:

«Εκατοντάδες Έλληνες χρησιμοποιούν καθημερινά τον ξένο, ανώνυμο ιστότοπο συνομιλίας chatpic.org για να μοιράζονται και να κατεβάζουν παράνομα εικόνες και βίντεο από Ελληνίδες, κυρίως απο κοπέλες που χρησιμοποιούν τακτικά Tumblr και Instagram, για ικανοποίηση, για εκδίκηση, για να γελοιοποιήσουν γυναίκες που εκφράζουν ελεύθερα τη σεξουαλικότητά τους. Προσωπικές εικόνες κυρίως σεξουαλικού περιεχομένου γυναικών και κοριτσιών (μερικές φορές ανήλικων), έχουν ανεβεί, χρησιμοποιηθεί, αποθηκευτεί και ίσως πουληθεί ΧΩΡΙΣ την άδεια και ΧΩΡΙΣ να τη γνώση των κοριτσιών και των γυναικών αυτών. Τα κορίτσια και οι γυναίκες που υπήρξαν ή θα είναι θύματα αν δεν γίνει σύντομα κάτι, θα μπορούσαν να βρεθούν σε θέση σοβαρού συναισθηματικού και σωματικού κινδύνου, καθώς μαζί με το περιεχόμενό τους, τα τηλέφωνά τους, τα username τους απο μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα επώνυμά τους, αλλά και η τοποθεσία τους έχουν κοινοποιηθεί. Ορισμένο υλικό βρίσκεται σε ιδιωτικά κανάλια σε αυτή την ιστοσελίδα που χρειάζεται κωδικό απο τον δημιουργό για να τις μοιραστεί με όσους ενδιαφέρονται, οπότε μπορείτε να φανταστείτε το βάθος και τη σοβαρότητα του θέματος.

Ο ιστότοπος είναι γενικά προβληματικός, δεδομένου ότι στοχεύει νεαρά κορίτσια και γυναίκες και σε άλλες χώρες. Στη περιγραφή της η ιστοσελίδα μάλιστα προτείνει την ετικέτα “sexy girls” και μετά από μια γρήγορη ματιά μπορεί κανείς να ανακαλύψει πιο βαθιά κρυμμένα κανάλια όπου μοιράζονται εικόνες παιδικής πορνογραφίας. Oι κανόνες για οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια αν και γραπτά αυστηροί, δεν ακολουθούνται καθόλου. Η επικοινωνία με τον/τους διαχειριστές όχι μόνο είναι δύσκολη, αλλά αφού μοιράστηκαν παράπονα μαζί του/τους για το περιεχόμενό τους, αντί να απαντήσουν στα παράπονα έτρεξαν να ενημερώσουν τους χρήστες και να τους προστατεύσουν. Επίσης, δεν υπάρχει κάποιο όνομα ή τοποθεσία που να συνδέεται με τη σελίδα, πράγμα που δείχνει πως δημιουργήθηκε για παράνομους σκοπούς όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με παρόμοιες ανώνυμες πλατφόρμες συνομιλίας και ανταλλαγής φωτογραφιών. Λόγο του ότι πολλές εικόνες εξαφανίζονται μετά απο μερικά λεπτά και μερικά κανάλια χρειάζονται κωδικό, είναι λίγο δύσκολο να ελεγχθεί οποιαδήποτε ενέργεια.

[Μετά απο μια μικρή έρευνα ανακάλυψα ότι το twitter της ιστοσελίδας με ίδιο όνομα, ακολουθεί μόνο το 8chan (παλαιότερα γνωστό ως “8kun” και “4chan” που έχει ιστορικό εγκληματικής δραστηριότητας) πράγμα που δείχνει πως ίσως και να είναι συνδεδεμένες οι πλατφόρμες αυτές.]».

«Καμία δεν είναι μόνη»

«Καμία δεν είναι μόνη, είμαστε όλες μαζί, και αυτό μου δίνει πολλή δύναμη» μας είπε η μία από τις δύο καταγγέλουσες, η οποία εκκινεί πια νομικές διαδικασίες για το θέμα και έχει βάλει στόχο να μην χρειαστεί να βρεθεί άλλη κοπέλα στη θέση της.

Η ROSA δεσμεύτηκε λοιπόν να αποτελέσει το «άρμα» αλληλεγγύης αυτών των γυναικών απέναντι στον πόλεμο του διασυρμού, της στοχοποίησης και της ανθρωποφαγίας.

Μέσω της ROSA οι κοπέλες απευθύνουν έκκληση σε άλλα άτομα να βρουν το θάρρος και να μοιραστούν την ιστορία τους ώστε να ασκηθεί πίεση και το site να πέσει οριστικά.

Όποιος έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο και επιθυμεί να το μοιραστεί μαζί μας και με τα κορίτσια που πρώτα «έσπασαν» τον φόβο, μπορεί να επικοινωνήσει με το site μας στο email [email protected]. Εννοείται πως θα σεβαστούμε και θα διαφυλάξουμε τα προσωπικά του στοιχεία και δεδομένα.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χρειάζεται άμεσα να επέμβει προκειμένου να βάλει τέλος σε αυτό το αισχρό διαδικτυακό «αλισβερίσι» ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικών στιγμών, που διασύρει τα θύματα, ενώ ακριβώς εξαιτίας της βαθιάς ενοχοποιημένης γυναικείας σεξουαλικότητας, καθιστά τα θύματα απόλυτα στοχοποιημένα και ευάλωτα σε εκβιασμούς και απειλές.

 Πηγή:rosa.gr

 

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

σφαιρα

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

Αδέσποτη σφαίρα εντοπίστησε σε προαύλιο δημοτικού σχολείου στη Δυτική Αττική, επαναφέροντας μνήμες από την τραγωδία…

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

astynomia rethimno

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

Αφορμή για την επιχείρηση -σύμφωνα με την καταγγελία- ήταν να βρεθεί ποιος έγραψε συνθήματα υπέρ…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

6199823 1 1

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Οι δέκα κατηγορούμενοι οδηγηθήκαν το πρωί ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας ενώπιον της οποίας απολογήθηκαν…

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Joel Embiid speaks on eye injury being diagnosed as Bells Palsy 0 4 screenshot

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Το τι περνάει τον τελευταίον καιρό αποκάλυψε ο μπασκετμπολίστας Τζοέλ Εμπίντ