Το χαστούκι της δικαιοσύνης

To επταήμερο που προηγήθηκε διανθίστηκε από σημαντικές, διεθνείς επιτυχίες, αθλημάτων που -οικονομικά και εμπορικά- ζουν στον ίσκιο του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ.

5ab793fe1dc524e15b8b464f

Του Νίκου Παπαδογιάννη

Τα θαυματουργά κορίτσια της Εθνικής πόλο κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο νεοσύστατο LΕΝ Εuropa Cup. Οι ομάδες βόλεϊ ανδρών και γυναικών του Ολυμπιακού προκρίθηκαν σε ευρωπαϊκούς τελικούς και θα διεκδικήσουν τρόπαια στις αρχές του Απρίλη.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας συνέχισε τη συλλογή χρυσού στους κρίκους, ενώ τον ακολούθησε σε ευρωπαϊκό βάθρο μία σχετικά άγνωστη γυμνάστρια, η Ιωάννα Ξουλόγη.

Η ετήσια ψηφοφορία του ΠΣΑΤ για τους κορυφαίους αθλητές, αθλήτριες και ομάδες της χρονιάς φαίνεται ότι θα είναι -και φέτος- μία περίπλοκη υπόθεση. Και έχουμε ακόμη Μάρτιο…

Η ανταμοιβή των θαρραλέων για αυτές τις σπουδαίες διακρίσεις ήταν μία κανονική ψυχρολουσία, από τα δάχτυλα δικαστών που είναι αμφίβολο αν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε αθλητικό χώρο.

Το πολύπλαγκτο Συμβούλιο της Επικρατείας κήρυξε αντισυνταγματική την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή των πρωταθλητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ σε ποσοστό 4,5% («υπερβολικά υψηλό» το έκρινε), καταργώντας στην πράξη την πριμοδότησή τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Από τη γνωμοδότηση εξαιρούνται μόνο τα ΤΕΦΑΑ, για τα οποία το δικαστήριο θεωρεί την προτεραιότητα των αθλητών σύμφωνη με το πνεύμα του νομοθέτη. Για τις λοιπές σχολές, τα προνόμια που ίσχυαν επί δεκαετίες -έστω σε κουτσουρεμένη μορφή- κλειδώνονται στο χρονοντούλαπο.

Οι πρώτοι που αντέδρασαν ήταν οι εν ενεργεία Ολυμπιονίκες του ελληνικού αθλητισμού, εκείνοι δηλαδή που έχουν ήδη ευνοηθεί από τις σχετικές διατάξεις και θα μπορούσαν να κάνουν το κορόιδο.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας όχι απλά διαγράφει το τελευταίο κίνητρο που είχε απομείνει για τους νέους αθλητές, αλλά καταδικάζει τον ελληνικό αθλητισμό σε εποχή αγραμματοσύνης», ξεσπάθωσε μέσω Twitter η Κατερίνα Στεφανίδη, πτυχιούχος Ψυχολογίας από αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

«Η απόφαση του ΣτΕ τορπιλίζει τα θεμέλια του ελληνικού αθλητισμού και στερεί από την κοινωνία τα μελλοντικά της πρότυπα», υπερθεμάτισε ο Λευτέρης Πετρούνιας.

Παρόμοια θέση πήραν και παλαίμαχοι πρωταθλητές, όπως ο πρώην Ολυμπιονίκης του τάε-κβον-ντο Αλέξανδρος Νικολαϊδης και ο τέως αρχηγός της Εθνικής πόλο (και νυν βουλευτής με το Ποτάμι) Γιώργος Μαυρωτάς, καθώς και πρόεδροι Ομοσπονδιών, όπως ο Κώστας Παναγόπουλος του ΣΕΓΑΣ.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης δήλωσε «προβληματισμένος και απογοητευμένος» και δεσμεύθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης να μελετήσει τις επόμενες κινήσεις. «Υπάρχει άμεση ανάγκη μίας νέας νομοθετικής ρύθμισης», πρόσθεσε, σε οργισμένη ανάρτησή του ο ΓΓΑ Ιούλιος Συνοδινός.

Φαίνεται, όμως, ότι οι δικαστές του ΣτΕ έχουν αποφασίσει να σηκώσουν το δικό τους μπαϊράκι, απομονωμένοι από τον σφυγμό της κοινωνίας και αποφασισμένοι να προξενήσουν αναταραχή σε κάθε βήμα.

Η πρόσφατη απόφαση που κηρύσσει αντισυνταγματικές τις αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών ξεσήκωσαν κύμα βδελυγμίας, αλλά και αντιδράσεις από τους κόλπους της κυβέρνησης και κορώνες περί «σκοταδισμού» από μέρους της δικαιοσύνης.

Είχε προηγηθεί η προκλητική αθώωση του μισαλλόδοξου Αμβρόσιου από πλημμελειοδικείο, αλλά και η διαιώνιση του θρίλερ με τους φυλακισμένους Ηριάννα-Περικλή.

Η κατάργηση των αθλητικών προνομίων είναι φυσικά πταίσμα μπροστά στα σοβαρότερα ζητήματα, αλλά αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα της οπισθοδρόμησης και κόλαφο για τη χειμαζόμενη αθλητική κοινωνία.

Πηγή: documentonews.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομακου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…