Χαστούκι σε Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες: «Κλειστές πόρτες» καταγγέλλουν ευρωβουλευτές μέλη της PEGA

Καταπέλτης ήταν το συμπέρασμα της μεγάλης εκδήλωσης που διοργάνωσαν με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, οι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς-μέλη της εξεταστικής επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου, PEGA, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες

Ειδικότερα, στην εκδήλωση, όπου συμμετείχαν δημοσιογράφοι-θύματα παράνομων παρακολουθήσεων, εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ειδικοί στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, παρουσιάστηκαν συμπεράσματα από τις αποστολές της PEGA σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα.

Ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι από τις αποστολές «γυρίσαμε με περισσότερα ερωτήματα από ό,τι πήγαμε. Ωστόσο έγινε σαφές ότι οι παρακολουθήσεις έγιναν από ένα πολιτικό κέντρο με τη γνώση και υπό τον συντονισμό του Μεγάρου Μαξίμου».

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Αν-Σοφί Πελετιέ παρατήρησε πως «στο Ισραήλ βρήκαμε μόνο κλειστές πόρτες. Προσπαθούμε να προχωρήσουμε την έρευνα μας αλλά οι κυβερνήσεις αρνούνται πεισματικά να μας βοηθήσουν. Αν δε δώσουμε απαντήσεις στους πολίτες πως θα εμπιστευθούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όταν βλέπουν ότι δεν έρχονται αποτελέσματα από έρευνες για τέτοιες αντιδημοκρατικές πρακτικές που είναι αντίθετες στα θεμελιώδη δικαιώματα;»

Η Βελγίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, μέλος της PEGA και των αποστολών της σε Κύπρο και Ελλάδα, Σάσκια Μπρικμοντ, δήλωσε ότι «χωρίς την ερευνητική δουλειά των δημοσιογράφων στην Ελλάδα και αλλού δεν θα υπήρχε η επιτροπή μας. Αν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση ας μας φέρει τις αποδείξεις, αντί να απαξιώνει, να εκφοβίζει και να κάνει αγωγές SLAPP στους δημοσιογράφους που κάνουν τις αποκαλύψεις».

Αυτές οι πρακτικές και η παρεμπόδιση του έργου της PEGA, για τον καθηγητή Δημήτρη Χριστόπουλο, συναινούν σε κάτι πολύ πιο σοβαρό: «Ο μετασχηματισμός μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας σε μια ανελεύθερη δημοκρατία δε μοιάζει στις μέρες μας με την πορεία του Μουσολίνι με τους μελανοχίτονες προς τη Ρώμη. Έχει αποκτήσει θεσμικά χαρακτηριστικά και αναλύεται στα εξής βήματα: Μια κυβέρνηση που επιχειρεί αυτόν τον μετασχηματισμό, πρώτον προσπαθεί ασφυκτικά να ελέγξει τις μυστικές υπηρεσίες.

Το δεύτερο που κάνει είναι να προσπαθήσει να χειραγωγήσει τις ανεξάρτητες αρχές. Το τρίτο να σιγάσει τον πλουραλισμό στον Τύπο. Το τέταρτο είναι να αδρανοποιήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και το πέμπτο να απισχνάσει τη δικαιοσύνη. Και τα πέντε βήματα τα έχουμε δει στην Ελλάδα σαν να βγαίνουν από κάποια to-do-list. Δε λέω ότι γίνονται συνειδητά προσπάθειες για μετατροπή της χώρας σε ανελεύθερη δημοκρατία, αλλά δεν είναι τυχαίο και συμπτωματικό ότι αυτά τα βήματα, που πιστοποιούν αυτό το μετασχηματισμό, παρατηρούνται στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να μη το επισημάνω».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ανδρέας Τάκης, σημείωσε ότι το Κράτος Δικαίου φαίνεται να τελεί σε πραγματικό κίνδυνο γιατί απειλούνται από πρακτικές, όπως η χρήση spyware εναντίον των πολιτών, και τα θεμελιώδη δικαιώματα και η Δημοκρατία, που είναι τα δυο συστατικά στοιχεία του. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον καθηγητή, «σε συνθήκες συνταγματικής ομαλότητας, ο αριθμός των παρακολουθούμενων στην Ελλάδα είναι τεράστιος και επικίνδυνος, αν λάβουμε υπόψη την ταραχώδη πολιτειακή εμπειρία της χώρας μας τα τελευταία 50 χρόνια».

«Το ότι επιχειρήθηκε να παρακολουθηθεί το κινητό Ανδρουλάκη είναι διολίσθηση του κράτους δικαίου στη χώρα», σχολίασε, επισημαίνοντας ότι από τέτοιες πρακτικές προκαλείται ανασφάλεια στους πολίτες και φόβοι ότι οι εγγυήσεις του Συντάγματος δεν αρκούν, κάτι που θέτει σε κρίση όλο το πολιτικό μας σύστημα.

Για τον επικεφαλής του γραφείου Βαλκανίων και Ε.Ε. των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», Πάβολ Σαλάι, επισήμανε πως από τη χρήση παράνομων λογισμικών πλήττονται όχι μόνο δημοσιογράφοι αλλά οι πολίτες στο σύνολό τους. Αυτό γιατί η Δημοκρατία απειλείται όταν δεν υπάρχει λογοδοσία, όταν υπάρχει συμπαιγνία μεταξύ των αρχών, όπως εξήγησε, σημειώνοντας ότι αυτή η συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα και την Ουγγαρία.

Εκπροσωπώντας τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα ζήτησε από την Ε.Ε. μορατόριουμ στην πώληση, χρήση και κατοχή παράνομων κατασκοπευτικών λογισμικών, τουλάχιστον έως ότου μεταρρυθμιστεί επαρκώς το νομικό πλαίσιο.

Στην εκδήλωση τον λόγο πήραν ο δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος, από τους Reporters United, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης για τις έρευνες τους για τα παράνομα λογισμικά, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, που ήταν θύμα παρακολούθησης με το Predator, οι Γάλλοι δημοσιογράφοι Εντουί Πλενέλ και Λενά Μπρεντού, από το mediapart, που επίσης έπεσαν στο παρελθόν θύματα παρακολούθησης εξαιτίας των ερευνών τους για ατασθαλίες της γαλλικής κυβέρνησης.

Πώς να προστατευτείτε…

Επίσης, ο επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας ασφαλείας ενάντια στα παράνομα λογισμικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Λούκα Ρετόρε, εξήγησε τη δράση που ανέλαβε η ομάδα του προκειμένου να θωρακίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τέτοιες επιθέσεις. Όπως τόνισε, «ο ψηφιακός κόσμος έχει ευεργετήματα αλλά και κινδύνους» και έδωσε συμβουλές αυτοπροστασίας στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Όπως εξήγησε ο κ. Ρετόρε, υπάρχουν απλά βήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να αυξήσει τον βαθμό προστασίας του από παράνομα λογισμικά: «Να έχετε ενημερωμένες συσκευές. Να σας προβληματίζει ένα μήνυμα από άγνωστο αποστολέα. Να μην ανοίγετε ποτέ συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία, που μπορεί να περιλαμβάνονται σε ένα τέτοιο μήνυμα, όσο αληθοφανή και αν φαίνονται. Να σβήνετε εφαρμογές και επαφές, που δεν χρησιμοποιείτε πια. Είναι από τα πιο τρωτά σημεία, που θα επιλέξει ο δράστης».

Ντέρμπι στα Κύπελλα με τις καλύτερες αποδόσεις που έγιναν ποτέ από το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ στα καταστήματα ΟΠΑΠ

Ντέρμπι στα Κύπελλα με τις καλύτερες αποδόσεις που έγιναν ποτέ από το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ στα καταστήματα ΟΠΑΠ

ΑΕΚ-Ολυμπιακός, Μαρσέιγ-Παρί Σεν Ζερμέν και Τβέντε-Άγιαξ με αμέτρητες στοιχηματικές επιλογές σε σούπερ αποδόσεις

Hellenic Healthcare Group: Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Ασημένια Διάκριση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από τον EcoVadis

Hellenic Healthcare Group: Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Ασημένια Διάκριση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από τον EcoVadis

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare (HHG),  τιμήθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με την Ασημένια Διάκριση από…

Η Vodafone, το σπίτι της ΗΒΟ στην Ελλάδα, ενισχύει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία με την Warner Bros. Discovery

Η Vodafone, το σπίτι της ΗΒΟ στην Ελλάδα, ενισχύει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία με την Warner Bros. Discovery

Το Vodafone TV, το «Σπίτι της HBO στην Ελλάδα», επεκτείνει και ενισχύει τη συνεργασία του…