Χαστούκι από το Συμβούλιο της Ευρώπης: «Εχθρικό περιβάλλον για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα»

Αυστηρή ανακοίνωση από την επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

dunja

Να διασφαλίσουν ότι οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δημοσιογράφοι μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια και ελεύθερα, παρέχοντάς τους ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την εργασία τους και αναγνωρίζοντας δημόσια τον σημαντικό ρόλο τους σε μία δημοκρατική κοινωνία, ζητάει από τις ελληνικές Αρχές η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Σε ανακοίνωσή της, η επίτροπος κάνει λόγο για «εχθρικό περιβάλλον στο οποίο εργάζονται οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Κοινωνία των Πολιτών και οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα», που αποτελεί «θέμα ανησυχίας για αρκετά χρόνια».

Ειδική μνεία κάνει στη δίωξη του διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτη Δημητρά, ο οποίος είναι μακροχρόνιος συνεργάτης του γραφείου της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίτροπο:

«Το εχθρικό περιβάλλον στο οποίο εργάζονται οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κοινωνία των πολιτών και οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα είναι ένα θέμα ανησυχίας εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι εκστρατείες δυσφήμησης που στοχεύουν άτομα που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι βραδυκίνητες διαδικασίες εγγραφής ΜΚΟ και η αδικαιολόγητη πίεση στους δημοσιογράφους έχουν υπονομεύσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχουν συρρικνώσει τον χώρο των δικαιωμάτων στη χώρα. Η συνεχιζόμενη ποινικοποίηση ατόμων που βοηθούν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες, καθώς και ακτιβιστών που υπερασπίζονται και προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, είναι μέρος αυτής της τάσης, την οποία έχω παρατηρήσει και σε άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως ήδη τόνισα σε μια επιστολή που έστειλα στις ελληνικές αρχές τον Μάιο του 2021, καθώς και σε μια Σύσταση για τον τερματισμό των επαναπροωθήσεων που δημοσίευσα το 2022, τα κράτη έχουν καθήκον να δημιουργήσουν ένα νομικό πλαίσιο που να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίζει ένα περιβάλλον που ευνοεί το έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών.

Δυστυχώς, οι διώξεις 24 εθελοντών μιας ΜΚΟ έρευνας και διάσωσης, καθώς και άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο Παναγιώτης Δημητράς, μακροχρόνιος συνεργάτης του γραφείου μου, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η στοχοποίηση υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατόμων που συμμετέχουν σε πράξεις αλληλεγγύης είναι ταυτόχρονα ασυμβίβαστη με τις διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών και έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στο έργο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προτρέπω τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δημοσιογράφοι μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια και ελεύθερα, παρέχοντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την εργασία τους και αναγνωρίζοντας δημόσια τον σημαντικό ρόλο τους σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…