«Χαστούκι» από το Ευρωκοινοβούλιο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου

«Πολύ σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα» εντοπίζουν τα μέλη της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία απάντησε σε αναφορά της Ελένης Κωστοπούλου, μητέρας του δολοφονημένου Ζακ.

zak 257677

Σε επιστολή που υπογράφει ο επικεφαλής της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (LIBE) της Κομισιόν, Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ, απαντώντας στην αναφορά της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου για τη δολοφονία του γιου της, εκφράζει «σοβαρές ανησυχίες (…) για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η δίκη για τη δολοφονία του ακτιβιστή Ζαχαρία Κωστόπουλου το 2018 και για την απαλλαγή όλων των αστυνομικών που εμπλέκονται στην εικαζόμενη αστυνομική βία».

Σύμφωνα με την επιστολή-κόλαφο, ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η συγκεκριμένη δίκη δημιουργεί «σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα», ενώ προκαλεί και την ανησυχία των Βρυξελλών «για τον τρόπο που η αστυνομία ασκεί εξουσία στην Ελλάδα, μέσω αυθαίρετης και δυσανάλογης χρήσης βίας».

Ο επικεφαλής της LIBE, Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ, απάντησε, σύμφωνα με την «Εφ.Συν» στην αναφορά της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου για τη δολοφονία του γιου της, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι εκφράστηκαν «σοβαρές ανησυχίες  για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η δίκη για τη δολοφονία του ακτιβιστή Ζαχαρία Κωστόπουλου το 2018 και για την απαλλαγή όλων των αστυνομικών που εμπλέκονται στην εικαζόμενη αστυνομική βία».

Σημειώνεται πως η Ελένη Κωστοπούλου είχε προσφύγει στην Επιτροπή Αναφορών (PETI) της Ευρωβουλής, με αίτημα προς του ευρωβουλευτές για «χρησιμοποίηση της επιρροής τους ώστε να σταματήσουν πρακτικές που είναι αντίθετες με τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη και να διασφαλίσουν τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας»

Ο Λόπεθ Αγκιλάρ υπογράμμισε ότι «η επιτροπή LIBE ενθαρρύνει την PETI να διατηρήσει την αναφορά ανοιχτή ώστε να επιτρέψει να χυθεί φως σε αυτή την υπόθεση και ενδεχομένως να εξετάσει περαιτέρω τις ανησυχίες που διατυπώνονται στην αναφορά, σε διάλογο με τις εθνικές αρχές, ιδίως με τα αρμόδια υπουργεία. Οι αρμόδιες Επιτροπές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το θέμα κατά τη συνέχιση της παρακολούθησης της κατάστασης στην Ελλάδα και όταν συζητούν θέματα που σχετίζονται με την υπόθεση».

«Καταγράφονται σοβαρότατες απειλές για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα”. Στην τελευταία έκθεση για τα θεμελιώδη δικαιώματα που καλύπτει τα έτη 2020 και 2021, εκφράζονται έντονες ανησυχίες για τις περιπτώσεις αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, ιδίως κατά δημοσιογράφων, και απευθύνεται έκκληση για απόδοση ευθυνών για τις πράξεις αυτές. Στο ψήφισμά του για το 2021, το Ε/Κ υπενθύμισε ότι “οι διακρίσεις και η βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων από την αστυνομία εξακολουθούν να αποτελούν ζήτημα στην Ενωση”», επισημαίνει ο επικεφαλής της LIBE.

Η επιστολή Αγκιλάρ θα υποβληθεί στους συντονιστές της PETI στην επόμενη συνεδρίαση στις 24 Μαΐου.

Εξιχνιάστηκε δολοφονία μέσα στην δομή μεταναστών στην Ριτσώνα – Δύο συλλήψεις

astynomia

Εξιχνιάστηκε δολοφονία μέσα στην δομή μεταναστών στην Ριτσώνα – Δύο συλλήψεις

Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην…

Νέα δήλωση Λύτρα: «Η σύζυγός μου δεν φέρει καμία ευθύνη για τα χρέη μου – Έχουν ακουστεί τεράστια ψέματα και ανακρίβειες»

Lytras

Νέα δήλωση Λύτρα: «Η σύζυγός μου δεν φέρει καμία ευθύνη για τα χρέη μου – Έχουν ακουστεί τεράστια ψέματα και ανακρίβειες»

Για τεράστια ανθρωποφαγία προς τον ίδιο και προς τη σύζυγό του, Σοφία Πολυζωγοπούλου, κάνει λόγο…