Στις κατηγορίες της «απόπειρας λογοκρισίας» και της «εμπορικής παρέμβασης» εντάσσει την επιβολή προστίμου από την ΑΑΔΕ σε βάρος του Documento, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), σε εκτενή αναφορά που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα του παρατηρητηρίου Mapping Media Freedom.
Η αναφορά δημοσιεύτηκε με τίτλο «Η ΑΑΔΕ επιβάλλει πρόστιμο 240.000 ευρώ κατά του Documento» και αποτελεί μια λεπτομερή καταγραφή της νέας επίθεσης που αντιμετωπίζει η εφημερίδα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Στο κείμενο του IPI τονίζεται ότι «το πρόστιμο καταγγέλθηκε από το Documento ως πολιτικά υποκινούμενο και είχε στόχο στο να προκαλέσει ζημιά την επιχείρηση και να φιμώσει το ρεπορτάζ της εφημερίδας».
Η αναφορά εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η ΑΑΔΕ επέβαλε το πρόστιμο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ακόμη και η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών σε ανακοίνωσή της εξήγησε ότι η παροχή μεγάλων εκπτώσεων στους διαφημιζόμενους είναι πάγια εμπορική πρακτική.
«Το Documento λέει ότι αν και είναι πεπεισμένο ότι η υπόθεση θα ανατραπεί στο δικαστήριο, σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους η εφημερίδα ενδέχεται να πρέπει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση», αναφέρει η αναφορά του IPI. «Το Documento αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία και κατήγγειλε τους συνεχείς ελέγχους και το υπέρογκο πρόστιμο ως προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την εφημερίδα, η οποία έχει δημοσιεύσει κορυφαία ερευνητικά ρεπορτάζ για καταχρήσεις εξουσίας, όπως το πρόσφατο σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα», τονίζει.
H αναφορά του IPI έρχεται ύστερα από ερώτηση που κατέθεσε για το ίδιο θέμα νωρίτερα σήμερα και ο ευρωβουλευτής του Renew Europe, Γιώργος Κύρτσος προς την Κομισιόν, με την οποία ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει για για να βάλει τέλος στον οικονομικό πόλεμο σε βάρος αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ στην Ελλάδα;
Ολόκληρη η αναφορά του IPI έχει ως εξής:
«Στις 7 Δεκεμβρίου 2023, η ελληνική εφημερίδα Documento ανακοίνωσε ότι είχε λάβει πρόστιμο 435.000 ευρώ από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε σχέση με εκπτώσεις που φέρεται να είχε κάνει η εφημερίδα για διαφημίσεις το 2017. Μετά την έφεση του Documento, το πρόστιμο μειώθηκε σε 240.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους ελεγκτές που επέβαλαν το πρόστιμο, τα πραγματικά ποσά που έλαβε η εφημερίδα ήταν μεγαλύτερα και συναλλαγές 474.164 ευρώ συνολικά φέρεται να έγιναν «κάτω από το τραπέζι». Οι διαφημιστές περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, την Cosmote (Deutsche Telecom), την Εθνική Τράπεζα, τα προγράμματα Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και το ταμείο του σωματείου δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Το πρόστιμο καταγγέλθηκε από το Documento ως πολιτικά υποκινούμενο και ότι αποσκοπούσε στο να ακρωτηριάσει τις δραστηριότητές της και να φιμώσει τα ρεπορτάζ της. Η εφημερίδα σχεδιάζει να προσφύγει στο δικαστήριο κατά του προστίμου.
Σύμφωνα με το Documento, πριν από τρία χρόνια στάλθηκαν ανώνυμες επιστολές στις ελληνικές οικονομικές υπηρεσίες, οι οποίες στη συνέχεια οδήγησαν σε εκτενή φορολογικό έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία της εφημερίδας. Κάθε φορά που τελείωνε ο έλεγχος, ο φάκελος της υπόθεσης προωθούνταν σε άλλη υπηρεσία για να τον επαναλάβει. Ο δεύτερος έλεγχος ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2023 χωρίς ευρήματα. Ωστόσο, άλλη ομάδα ελεγκτών ανέλαβε να διεξαγάγει τον έλεγχο για άλλη μια φορά, καθώς υποτίθεται ότι οι προηγούμενοι έλεγχοι ήταν αναρμόδιοι. Αυτοί οι ισχυρισμοί αναφέρθηκαν από το Documento σε σχετικά ρεπορτάζ του. Η εφημερίδα δεν αρνείται ότι οι εκπτώσεις έγιναν από την το 2017 σε πελάτες, αλλά είπε ότι αυτές έγιναν βάσει ελεύθερης εμπορικής διαπραγμάτευσης και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούσαν παράνομο «μαύρο» χρήμα.
Το Documento αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία και κατήγγειλε τους συνεχείς ελέγχους και το υπέρογκο πρόστιμο ως προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την εφημερίδα, η οποία έχει δημοσιεύσει κορυφαία ερευνητικά ρεπορτάζ για καταχρήσεις εξουσίας, όπως το πρόσφατο σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα. Η Ελληνική Ένωση που εκπροσωπεί όλους τους ιδιοκτήτες ελληνικών εφημερίδων (ΕΙΗΕΑ) ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου ότι η πρακτική κατά του Documento είναι επικίνδυνη και ότι η ύπαρξη μεγάλων εκπτώσεων στους διαφημιστές είναι νόμιμη εμπορική πρακτική. Το Documento είπε ότι ενώ είναι βέβαιο ότι η υπόθεση θα ανατραπεί στο δικαστήριο, με βάση την ελληνική νομοθεσία η εταιρεία πρέπει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό του προστίμου μέχρι να εκδοθεί η ετυμηγορία. Δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή ενδελεχούς ανεξάρτητης επανεξέτασης της φορολογικής έρευνας. Η εγκυρότητα της αξίωσης θα κριθεί στο δικαστήριο».