Newsroom

Newsroom

Charlie Hebdo: «Ο Θεός υπάρχει» – Το διχαστικό σατιρικό εξώφυλλο για τον θάνατο του Ραϊσί που έγινε viral

«Ο Θεός υπάρχει. Μας απαλλάσσει από τους μουλάδες», γράφει το Charlie Hebdo. Το περιοδικό θα είναι διαθέσιμο από σήμερα. Ωστόσο, στα social media το εξώφυλλο έγινε αμέσως viral.

ch

Το νέο σατιρικό εξώφυλλο το Charlie Hebdo έχει προκαλέσει χαμό από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του και διχάζει τον κόσμο για το προβοκατόρικο μήνυμά του, λίγο μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί.

Υπενθυμίζεται πως το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ραϊσί και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι του, συνετρίβη την Κυριακή (19/05) εν μέσω πυκνής ομίχλης, στη βορειοδυτική περιοχή του Ιράν. Όπως αναφέρει το CNN, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου επέβαινε σ’ ένα από τα τρία ελικόπτερα που επέστρεφαν από την τελετή εγκαινίων ενός φράγματος στα σύνορα του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν. Οι ιρανικές αρχές απέδωσαν τη συντριβή του ελικοπτέρου σε τεχνική βλάβη, χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, ενώ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, Μοχαμάντ Μπαγερί, ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.

Διχασμός με τον εξώφυλλο στο απόηχο της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Με μια γελοιογραφία που απεικονίζει το χέρι του Θεού να τρυπάει με το δάχτυλο το ελικόπτερο και το σώμα του Εμπραχίμ Ραϊσί να προεξέχει συντεθλιμένο από το πιλοτήριο, το διάσημο σατιρικό περιοδικό σχολιάζει τον θάνατο του Ιρανού ηγέτη.

«Ο Θεός υπάρχει. Μας απαλλάσσει από τους μουλάδες», γράφει το Charlie Hebdo.

Σκληροπυρηνικός, απολύτως ελεγχόμενος από το θεοκρατικό κατεστημένο, ο Εμπραχίμ Ραϊσί ουδέποτε υπήρξε δημοφιλής, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξή του ήταν το χαμηλότερο στα χρονικά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι έκτακτες εκλογές της 28ης Ιουνίου, που θα αναδείξουν τον διάδοχό του, αποτελούν πρόκληση για το καθεστώς.

Όσον αφορά τα εξώφυλλα του Charlie Hebdo, είναι από τις περιπτώσεις που πυροδοτούν συνήθως έντονη συζήτηση ως προς τα όρια της σάτιρας (πολιτικής και μη) και κατά πόσο προβοκατόρικη μπορεί να γίνει αυτή η σάτιρα, όταν κινδυνεύει -όπως π.χ. στην εν λόγω περίπτωση- να χαρακτηριστεί «ισλαμοφοβική».

Επιπλέον, η επιλογή του εξωφύλλου αυτού, στον απόηχο της δραματικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να έχει και μια τρίτη ανάγνωση, ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Charlie Hebdo ασχολείται με θέματα του Ιράν. Στις 8 Δεκεμβρίου 2022, οργάνωσαν έναν διαγωνισμό καρικατούρας του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη του Ιράν. Η γαλλική κυβέρνηση καταδίκασε τον διαγωνισμό και είπε ότι δεν δέχεται «προσβολές κατά των ισλαμικών, θρησκευτικών και εθνικών αξιών της».

Σε απάντηση στον διαγωνισμό, το ιρανικό καθεστώς έκλεισε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών, καταγγέλλοντας τη «σιωπή» της γαλλικής κυβέρνησης για το θέμα.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 7 Ιανουαρίου 2015 ομάδα ενόπλων Ισλαμιστών επιτέθηκε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού στο Παρίσι. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 12 νεκροί και επτά τραυματίες.

Το 2020, η εβδομαδιαία εφημερίδα δημοσίευσε ξανά τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ που προκάλεσαν την οργή των μουσουλμάνων και οδήγησαν σε τρομοκρατική επίθεση.

Ερευνα των Αρχών για τα αίτια της συντριβής

Δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει ότι το μοιραίο ελικόπτερο ήταν ένα αμερικανικής κατασκευής Bell 212, παρόμοιο με τα στρατιωτικά ελικόπτερα Huey που χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο του Βιετνάμ. Παρά τη ρήξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ μετά την ισλαμική Επανάσταση του 1979, το νέο καθεστώς χρησιμοποιεί πέντε ελικόπτερα αυτού του τύπου για μετακινήσεις υψηλών προσώπων. Οι κυρώσεις που επέβαλε στο Ιράν η Ουάσιγκτον λόγω του πυρηνικού προγράμματος δυσκόλεψαν τη συντήρηση των ελικοπτέρων, κάτι για το οποίο κατηγόρησε χθες τους Αμερικανούς ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε «αβάσιμες» αιτιάσεις αυτού του τύπου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ένταση στην ΕΡΤ ανάμεσα σε Αρβανίτη και Παπαχλιμίντζο: «Ο εθνικός αρχισυντάκτης δεν αφήνει να διαβάσετε αυτό που σας έδωσα» (video)

Γιατί το 2 είναι ο «μαγικός» αριθμός των Ευρωεκλογών – Το σενάριο που θα φέρει πολιτικό restart

Φρίκη σε ξενοδοχείο στην Κρήτη: Άνδρας κυνήγησε και μαχαίρωσε δύο Σκανδιναβούς

O Μπομπ Κατσιώνης μετέτρεψε σε Heavy Metal το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι – «Αν είχαμε πάει με αυτή την version θα είχαμε κερδίσει» (video)

 

Παρ’ ολίγον τραγωδία στην Εύβοια – Έσωσε την ζωή του φίλου του με τη λαβή Χάιμλιχ

hwkb17 063

Παρ’ ολίγον τραγωδία στην Εύβοια – Έσωσε την ζωή του φίλου του με τη λαβή Χάιμλιχ

Την συγκλονιστική περιπέτεια του ανήλικου, αλλά και την μέγιστη σημασία της γνώσης πρώτων βοηθειών εξηγεί…