Αρνητικός στον χανταϊό είναι ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται προληπτικά σε καραντίνα στο Νοσοκομείο «Αττικόν», σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο ΕΡΤnews.
«Είναι αρνητικός στον χανταϊό. Είναι πάρα πολύ καλά στην υγεία του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Όπως εξήγησε, η απόφαση για 45ήμερη καραντίνα στο νοσοκομείο ελήφθη στο πλαίσιο της αυστηρότερης εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με στόχο τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.
Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Έλληνα επιβάτη, επισημαίνοντας ότι «ο άνθρωπος αυτός υφίσταται μία πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και την υφίσταται για όλους εμάς. Γιατί ο λόγος που αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε την πιο αυστηρή εκδοχή του πρωτοκόλλου και να μείνει 45 μέρες σε καραντίνα στο νοσοκομείο, ενώ θα μπορούσε να είναι σπίτι του σε καραντίνα, είναι γιατί του είπαμε ότι η Ελλάδα είναι μία τουριστική χώρα. Δεν έχουμε τρόπο επιτήρησης στο σπίτι του. Αν μία στο δισεκατομμύριο είχαμε κρούσμα χανταϊού στην Ελλάδα, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, θα αποτελούσε παράγοντα μεγάλης ζημιάς για χιλιάδες επιχειρήσεις, εργαζόμενους και για τη χώρα. Και για να αισθανόμαστε όλοι περισσότερο ασφαλείς, του ζητήσαμε να τηρήσει αυτό το πρωτόκολλο και δέχθηκε αμέσως, δεν έφερε καμία αντίρρηση».
Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σημειώνοντας ότι «ο χανταϊός δεν είναι covid». Παράλληλα ανέφερε ότι «διαβάζω στο διαδίκτυο για νέες καραντίνες και για υποχρεωτικές μάσκες. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει, κανένας τέτοιος σχεδιασμός δεν υπάρχει, μην υπερβάλλουμε».
Γαλλία: Αρνητικά τα τεστ των επαφών
Στη Γαλλία, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβάτη θετικό στον χανταϊό έχουν βρεθεί αρνητικά.
«Το σύνολο των επαφών ενός ανθρώπου που βρέθηκε θετικός στον χανταϊό οι οποίοι βρίσκονται στη Γαλλία» υποβλήθηκαν σε τεστ και βρέθηκαν «αρνητικοί», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Στεφανί Ριστ σε ανάρτησή της στο Χ.
Η ίδια πρόσθεσε ότι «για προληπτικούς λόγους μπροστά σε μια ασθένεια το ποσοστό θνησιμότητας της οποίας εκτιμάται από 30 ως 40% και με μακρά περίοδο επώασης – που σήμερα υπολογίζεται στις 42 ημέρες—αυτοί οι 26 άνθρωποι θα παραμείνουν σε καραντίνα στο νοσοκομείο» και «θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση και να υποβάλλονται σε τεστ 3 φορές την εβδομάδα».
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι στο εξής οι αρχές δεν θα ανακοινώνουν τα αποτελέσματα των τεστ, εκτός αν προκύψει θετικό δείγμα.
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, οκτώ Γάλλοι αναχώρησαν στις 25 Απριλίου από το νησί της Αγίας Ελένης με προορισμό το Γιοχάνεσμπουργκ, σε πτήση στην οποία βρισκόταν και Ολλανδή επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου M Hondius, η οποία κατέληξε από χανταϊό.
Επιπλέον, 14 Γάλλοι αποτελούν επαφές της ίδιας γυναίκας σε πτήση Γιοχάνεσμπουργκ–Άμστερνταμ, στην οποία είχε επιβιβαστεί για σύντομο χρονικό διάστημα.
Πέντε Γάλλοι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Bichat στο Παρίσι. Από αυτούς, τέσσερις είναι σε καλή κατάσταση και έχουν αρνητικά τεστ, ενώ μία γυναίκα παραμένει θετική στον χανταϊό και νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε σοβαρή κατάσταση.
Διαβάστε επίσης:
Πλεύρης: «Η βία στα πανεπιστήμια είναι η βία της αριστεράς» – Η «τάπα» του Χασαπόπουλου
Άνω Πατήσια: Νεκρή η γυναίκα που παρασύρθηκε από φορτηγό
Συναγερμός στο Αιγαίο: Υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού μπλέχτηκε σε δίχτυα τράτας
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια