Newsroom

Newsroom

Χανιά: Λευκή νύχτα για τις πολυεθνικές – Μαύρη για τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους

Μπρος στον τουρισμό και την «ανάπτυξη», τι είναι ο πόνος των εργαζομένων.

χανια

Την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα ως τις 11 μ.μ. στις 30 Αυγούστου καταδικάζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων.

«Μπροστάρηδες στο χορό της καταπάτησης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και του ωαρίου εργασίας βρίσκονται και ο Δήμος Χανίων αλλά και η Περιφέρεια Κρήτης που έτρεξαν να στηρίξουν αυτή την ενέργεια. Καλούν μάλιστα όλοι μαζί να γίνει θεσμός στους Χανιώτες καταναλωτές και επιχειρηματίες, προτρέποντας τον κόσμο να ανταποκριθεί ψωνίζοντας και διασκεδάζοντας μέχρι τις 11 το βράδυ» σημειώνει το Σωματείο και προσθέτει:

«Αλήθεια ας μας απαντήσουν οι κύριοι του Εμπορικού Συλλόγου και της τοπικής διοίκησης, τόσα χρόνια που άκμασε η διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων πανελλαδικά αλλά και στο νομό μας, αυξήθηκαν τα έσοδα των μικροεμπόρων και αυτοαπασχολουμένων ή τα λουκέτα στις επιχειρήσεις? Τα ίδια τα δικά τους στοιχεία (ΕΣΕΕ, ΣΕΛΠΕ, ΕΛΣΤΑΤ) επιβεβαιώνουν ότι τα τελευταία χρόνια που εφαρμόστηκε η διεύρυνση ωραρίου των καταστημάτων, το ενιαίο ωράριο, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οι μεγάλες αλυσίδες και οι όμιλοι είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται και οι μικροί έμποροι τα μαγαζιά τους να φυτοζωούν και να κλείνουν.

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο εμπόριο (κατά μεγάλο ποσοστό νέες μητέρες) έχουν ήδη γίνει λάστιχο μέσα στα καταστήματα, με ελαστικές μορφές απασχόλησης, σπαστά και τρίσπαστα, 10ωρα και 12ωρα πολλές φορές απλήρωτα, για ένα κομμάτι ψωμί που αντιστοιχεί πλέον στο βασικό μισθό της ΕΓΣΕΕ. Ο νόμος Χατζηδάκη ήρθε να νομιμοποιήσει αυτές τις συνθήκες και να δώσει ακόμα περισσότερο αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να αλωνίζει μέσα στα καταστήματα. Οι λευκές νύχτες θα έρθουν να δώσουν ένα ακόμα χτύπημα στην οικογενειακή ζωή των εργαζομένων, στην αυτονόητη ανάγκη για ανάπαυση, ξεκούραση και προσωπικό χρόνο.

Είναι τουλάχιστον θράσος να ζητάνε τα κοράκια της πλειοψηφίας του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και της τοπικής διοίκησης από τη μάνα εμποροϋπάλληλο να πηγαίνει στη δουλειά και να επιστρέφει το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας στο σπίτι της. Να ζητούν από τον βιοπαλαιστή αυτοαπασχολούμενο να μένει στο μαγαζί του από το πρωί ως τα βαθιά χαράματα μπας και χτυπήσει το “Ζ” για να πάρει λίγα από τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι του πολυκαταστήματος και της πολυεθνικής.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων μαζί με τον εμπορικό Σύλλογο, πριν λίγα χρόνια είχε δώσει μεγάλη μάχη και είχε κερδίσει να μην χαρακτηριστεί ο Νομός τουριστική ζώνη και να αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο ούτε μια μέρα!

Η πραγματοποίηση της “Λευκής Νύχτας” και μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, αποτελεί πρόκληση για τη λαϊκή οικογένεια. Μέχρι και ο πιο αφελής πλέον αναγνωρίζει ότι αυτό που λείπει “για την τόνωση της αγοράς” δεν είναι οι ώρες λειτουργίας αλλά τα χρήματα στην τσέπη του Χανιώτη εργαζόμενου, συνταξιούχου, φοιτητή. Με την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, τη μετακίνηση, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης ακόμα και μια 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων θα ήταν ανώφελη.

Ως εδώ! Δεν θα συμβιβαστούμε με δουλειά χωρίς δικαιώματα!

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  • Να μην εφαρμοστεί ο απαράδεκτος σχεδιασμός της πλειοψηφίας του εμπορικού συλλόγου και της τοπικής διοίκησης για διεύρυνση του ωραρίου με λευκές νύχτες και άλλα τερτίπια.
  • Αυξήσεις στους μισθούς μας. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οι οποίες θα καθορίζουν το μισθό, τα ωράρια, γενικότερα τους όρους εργασίας με ενιαίο τρόπο.
  • 7ωρο – 5θημερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες. Το διάλειμμα να προσμετράται στον εργάσιμο χρόνο.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα».

Αυτή η δημοσκόπηση παρουσιάστηκε στο Ινστιτούτο Τσίπρα – Το 83% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλει σύγκλιση Κεντροαριστεράς

δημοσκόπηση ινστιτούτο Τσίπρα

Αυτή η δημοσκόπηση παρουσιάστηκε στο Ινστιτούτο Τσίπρα – Το 83% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλει σύγκλιση Κεντροαριστεράς

Θετική ανταπόκριση σε ένα ενιαίο σχήμα στην Κεντροαριστερά δείχνει και το 75% των ψηφοφόρων του…

Αμοργός: Η σύντροφος του αγνoούμενου αστυνομικού κατηγορεί τις Ελληνικές αρχές και δηλώνει «απόλυτα αηδιασμένη» (Video)

854a44ab123b4780921f68f8d954d39c

Αμοργός: Η σύντροφος του αγνoούμενου αστυνομικού κατηγορεί τις Ελληνικές αρχές και δηλώνει «απόλυτα αηδιασμένη» (Video)

«Θα μείνω στην Ελλάδα όσο χρειαστεί για να βρω την αγάπη της ζωής μου» τόνισε…

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές: Ψήφισαν Λατινοπούλου και Βελόπουλο για να τιμωρήσουν τον Μητσοτάκη

Δημοσκόπηση

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές: Ψήφισαν Λατινοπούλου και Βελόπουλο για να τιμωρήσουν τον Μητσοτάκη

To 90% αυτών που ψήφισαν την Αφροδίτης Λατινοπούλου, το έκανε γιατή θέλησε να στείλει μήνυμα…