Χαλί ή κουρελού

Η δεξιά συνηθίζει να συνδέει την εξουσία της με κάποια εθνική επιταγή, να συνδέει τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ που διαχρονικά εκπροσωπεί με το μέγιστο πατριωτικό καθήκον και να συνδέει την πιθανότητα επικράτησης των αντιπάλων της με την μεγαλύτερη συμφορά που θα μπορούσε να βρει τον τόπο.

Σιγά μην ξέφευγε του κανόνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν τον ακούσαμε από την Λαμία να μας εξηγεί ότι “η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα αλλά εθνική αναγκαιότητα”.

Μέχρι εδώ καλά (καλά με την έννοια του αναμενόμενου) αλλά όταν συνέχισε λέγοντας ότι “οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα – το τονίζω αυτό- είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα” μια ανατριχίλα -δεν μπορεί- την νιώθεις, γιατί όταν αυτά ακούγονται από το στόμα του Μητσοτάκη του 2 ου , γιού του Μητσοτάκη του 1ου, με την γνωστή προϊστορία (του πατρός) από το μακρινό ’65, μια εξήγηση στα λεγόμενα του γιού -αυτόματα- δίνεις: προτροπή σε αποστασία.

Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε σκωπτικά: “Μάλλον αυτό περιγράφει λίγο αυτό που ονομάζουμε κυβερνήσεις κουρελού, δηλαδή να κλέψει βουλευτές από άλλα κόμματα και μάλιστα το προαναγγέλλει”.

Ακολούθως, στην παρέμβασή του στο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ) μιλώντας για «κυβερνήσεις-κουρελού» κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό για σχέδιο αποστασίας. Είπε ο Αλέξης Τσίπρας: “Αυτό είναι. Το να κλέβει κάποιους βουλευτές από άλλα κόμματα, το προαναγγέλλει κιόλας, γιατί αυτά συνήθως δεν προαναγγέλλονται. Μπορεί η οικογένεια Μητσοτάκη να έχει μακρά παράδοση στις αποστασίες αλλά δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας”.

Γιατί όμως ο Μητσοτάκης -σχεδόν- προανήγγειλε ένα σχέδιο αποστασίας; Γιατί χρόνια ολόκληρα το αφήγημα του ήταν ότι “ο τόπος χρειάζεται ισχυρές, πλειοψηφικές, μονοκομματικές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις”. Γιατί χρόνια ολόκληρα προέβλεπε καταστροφές, σεισμούς λοιμούς και καταποντισμούς στην περίπτωση συμμαχικών κυβερνήσεων.

Γιατί τώρα βλέπει ότι ούτε με την «ευλογία» (αυτοδύναμη κυβέρνηση), ούτε με την «κατάρα» (κυβέρνηση συνεργασίας) θα είναι εκ νέου πρωθυπουργός.

Γιατί έχει απωλέσει κάθε πιθανότητα αυτοδυναμίας και ταυτόχρονα έχει καταρρεύσει κάθε προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, που θα έχει πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη. Σχεδιάζει να κλέψει βουλευτές άλλων κομμάτων, μπας και σχηματίσει «κυβέρνηση κουρελού».

Μετά -από αυτήν την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα- ξεκίνησε η αντεπίθεση της ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για «κυβέρνηση κουρελού» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει στις τάξεις του βουλευτές (και πολιτευτές) προερχόμενους από άλλα κόμματα και ότι όταν ο Τσίπρας μιλάει για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρωθυπουργό τον ίδιο, στην πράξη είναι αυτός που σχεδιάζει αποστασία.

Επειδή δεν απευθύνεστε σε ηλίθιους και γραικύλους μάθετε: Αποστασία είναι όταν η κυβερνητική πλειοψηφία σχηματίζεται και από βουλευτές της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας -οι οποίοι κόντρα στην κοινοβουλευτική ομάδα που ανήκουν- παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πλειοψηφία και μεταπηδούν στην δική της κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν είναι αποστασία η συνεργασία δύο τουλάχιστον διαφορετικών πολιτικών σχηματιστών, οι οποίοι στην βάση ενός minimum προγράμματος σχηματίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κυβέρνηση. Είναι η επιτομή της δημοκρατίας.
Άλλο το χαλί κι άλλο η κουρελού.

“Είμαι ένα είδος παρανοϊκού από την ανάποδη: Φαντάζομαι ότι όλοι οι άλλοι συνωμοτούν για να με κάνουν ευτυχισμένο.”
Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, Αμερικανός συγγραφέας

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Δημοτικές εκλογές στην Ισπανία: Καταποντίστηκαν οι σοσιαλιστές, κερδισμένοι δεξιοί και ακροδεξιοί

AP - Πεδρο Σαντσεθ

Δημοτικές εκλογές στην Ισπανία: Καταποντίστηκαν οι σοσιαλιστές, κερδισμένοι δεξιοί και ακροδεξιοί

Κακός οιωνός για τον Πέδρο Σάντσεθ και το κόμμα του, έξι μήνες πριν τις βουλευτικές…