Newsroom

Newsroom

Καταγγελία βιασμού από 6 σουπερ-μόντελ στον πρώην διευθυντή του Elite Agency

«Καμπάνα» για τον 71χρονο σήμερα Ζεράλ Μαρί, πρώην διευθυντή του Elite Agency που κατηγορείται για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις

575889 328610293871090 1365527905 n

Oι εισαγγελικές αρχές του Παρισιού ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2020 προκαταρκτική έρευνα για την κατηγορία του βιασμού, σε βάρος του 71χρονου Ζεράλ Μαρί (Gérald Marie) , πρώην διευθυντή του παραρτήματος του πρακτορείου μοντέλων Elite στην Ευρώπη, μετά τις καταγγελίες γυναικών για «βιασμό και σεξουαλική επίθεση» και «βιασμό ανηλίκου», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ανάμεσα στις γυναίκες που τον κατηγορούν είναι και το διάσημο μοντέλο Κάρε Ότις (Care Ottiς – Carré Sutton) πρώην σύζυγος του Μίκι Ρουρκ και πρωταγωνίστρια της ταινίας «Άγρια Ορχιδέα» – η οποία υποστηρίζει πως βιάστηκε επανειλημμένα ενώ ήταν 17 ετών και ζούσε σε δωμάτιο του διαμερίσματός του το 1986. Η 52χρονη σήμερα Οτις, που πέρασε εκρηκτικές στιγμές στον γάμο της με τον Ρουρκ, είναι μητέρα δύο κοριτσιών, και έχει αποκαλύψει ότι ο Μαρί τη βίασε όταν ήταν αρραβωνιασμένος με τη Λίντα Εβαντζελίστα.

Ο Ζεράλ Μαρί, νυν διευθυντής του πρακτορείου μοντέλων Oui management, ήταν ο  διευθυντής του ιστορικού πρακτορείου Elite Models στην Ευρώπη. Για πολλά χρόνια το σημαντικότερο πρακτορείο μοντέλων στον κόσμο ιδρύθηκε το 1971 στο Παρίσι από τους Τζον Καζαμπλάνκας και Άλεν Κίτλερ. Μεταξύ άλλων, προωθούσε μεγάλα ονόματα της πασαρέλας, όπως τις Ναόμι Κάμπελ, Κλόντια Σίφερ, Σίντι Κρόφορντ αλλά και τη Λίντα Εβαντζελίστα, η οποία υπήρξε σύζυγος του Μαρί για ένα διάστημα.

Έξι γυναίκες με την υποστήριξη και άλλων διάσημων πρώην μοντέλων ετοιμάζονται να καταθέσουν στο Παρίσι εναντίον του Ζεράλντ Μαρί. Μεγάλα ονόματα από το χώρο της μόδας όπως οι Κάρλα Μπρούνι και Πολίνα Πορίτσκοβα, δηλώνουν ότι θα βρίσκονται στο πλευρό τους.

Κάρλα Μπρούνι, Πολίνα Πορίτσκοβα, Έλενα Κρίστενσεν – «Νοικιάζαμε το πρόσωπό μας. Το σώμα σου δεν ήταν δικό σου»

«Η βιομηχανία της μόδας πρέπει να απαλλαγεί από τη σεξουαλική κακοποίηση», δήλωσε η Κάρλα Μπρούνι και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία των γυναικών από τη σεξουαλική βία στο χώρο εργασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Έλενα Κρίστενσεν δήλωσε ότι στηρίζει αυτές τις «γενναίες γυναίκες σε όλη τους τη διαδρομή». Από την πλευρά της, το πρώην σουπερμόντελ Πολίνα Πορίτσκοβα τόνισε ότι από τις πρώτες ημέρες της καριέρας τους, τα νέα μοντέλα μαθαίνουν να βλέπουν «τη σεξουαλική παρενόχληση ως κομπλιμέντο». «Ως μοντέλα, δεν πληρωνόμασταν για το ταλέντο μας», δηλώνει η Πορίτσκοβα. «Νοικιάζαμε το σώμα και το πρόσωπό μας. Το σώμα σου δεν ήταν δικό σου».

Η Τσέχα καλλονή επικροτεί τις γυναίκες που ταξίδεψαν στο Παρίσι και οι οποίες, όπως λέει, «θα φέρουν στη μνήμη τους οδυνηρές αναμνήσεις για να υπερασπιστούν τη βιομηχανία μόδας και τις γυναίκες που δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν». 

«Αμέτρητοι» βιασμοί

Περίπου 24 γυναίκες φέρεται να έχουν κατηγορήσει τον Ζεράλ Μαρί. Η Αμερικανίδα Τζιλ Ντοντ είπε ότι βιάστηκε το 1980, όταν ήταν 19 ετών. Μια άλλη Αμερικανίδα, η Κάρι Σάτον, έκανε λόγο για «αμέτρητους» βιασμούς το 1986, ενώ ήταν ακόμη ανήλικη, 17 ετών. Η Σουηδή Έμπα Κάρλσον, 51 ετών σήμερα, κατήγγειλε ότι βιάστηκε από τον Μαρί το 1990. Όλες αυτές οι υποθέσεις έχουν παραγραφεί.

Ο Μαρί, μιλώντας στην εφημερίδα Sunday Times, «διέψευσε κατηγορηματικά» τις καταγγελίες. «Η έρευνα αυτή θα επιτρέψει, ελπίζω, και σε άλλες να βρουν το θάρρος και να πάρουν τον λόγο. Είναι το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα και μια ανακούφιση για τα θύματα» είπε η δικηγόρος των θυμάτων, Αν Κλερ Λεζέν.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα Guardian, η Κάρε Ότις κατέθεσε την μήνυση στο πλαίσιο του νόμου Child Victims Act της Νέας Υόρκης, ο οποίος επιτρέπει σε θύματα κακοποίησης να μηνύουν τους φερόμενους δράστες των εγκλημάτων σε βάρος τους όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει από το περιστατικό. Ισχυρίζεται ότι τη βίασε πολλαπλές φορές, ενώ την «προωθούσε» επίσης σε «άλλους πλούσιους άντρες σε όλη την Ευρώπη». «Ήταν εμφανές ότι αν δεν υπέκυπτα, θα έχανα τη δουλειά μου» είπε στους NYTimes η Ότις.

«Τις πιστεύω»: Η Λίντα Εβαντζελίστα στηρίζει τις γυναίκες που κατηγορούν για βιασμό τον πρώην σύζυγό της

Μιλώντας στο περιοδικό Guardian’s Weekend, η Λίντα Εβαντζελίστα είπε ότι πίστευε τους ισχυρισμούς των γυναικών για τις εμπειρίες τους με τον Μαρί, ο οποίος για πάνω από τρεις δεκαετίες ήταν από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στη βιομηχανίας της μόδας.

«Κατά τη διάρκεια της σχέσης μου μαζί του, δεν γνώριζα τίποτα για τους ισχυρισμούς εναντίον του, οπότε δεν μπόρεσα να βοηθήσω αυτές τις γυναίκες», δήλωσε το διάσημο μοντέλο που ήταν παντρεμένο με τον Μαρί μεταξύ 1987 και 1993. «Τους ακούω τώρα, και με βάση τις δικές μου εμπειρίες, πιστεύω ότι λένε την αλήθεια. Ραγίζει η καρδιά μου γιατί αυτές είναι πληγές που μπορεί να μην επουλωθούν ποτέ και θαυμάζω το θάρρος και τη δύναμή τους να μιλούν σήμερα».

Πηγή: ethnos.gr

Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

παπανωτας

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

Ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπανώτας, μίλησε το Σάββατο (20/04) για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο…