Newsroom

Newsroom

"Carmina Burana" στο θέατρο Πόρτα

Μια μοναδική εμπειρία περιμένει τους θιασώτες της μεσαιωνικής μουσικής αυτή την Παρασκευή 17 Απριλίου στο θέατρο Πόρτα. Ο λόγος για τα…

carmina burana

Μια μοναδική εμπειρία περιμένει τους θιασώτες της μεσαιωνικής μουσικής αυτή την Παρασκευή 17 Απριλίου στο θέατρο Πόρτα. Ο λόγος για τα «Carmina Burana», σε σύλληψη και μουσική προετοιμασία του Δημήτρη Κούντουρα.

Η μεσαιωνική συλλογή του κώδικα Buranus, που βρέθηκε στο μοναστήρι βενεδικτίνων μοναχών στην Άνω Βαυαρία το 1803, περιλαμβάνει μουσική και ποίηση της εποχής των Goliardi, περιφερόμενων διανοούμενων συχνά κληρικών, φοιτητών ή ξεπεσμένων ευγενών της εποχής. Τα κείμενα είναι στα μεσαιωνικά γερμανικά και στα λατινικά, ενώ έμειναν ευρύτερα γνωστά ως «Carmina Burana» από τη σκηνική καντάτα του Carl Orff (1935), ο οποίος μελοποίησε κάποια από τα ποιήματα της συλλογής. Η θεματική και ο χαρακτήρας των τραγουδιών ποικίλλει από τραγούδια της ταβέρνας και του τζόγου (carmina lusorum et potatorum), μέχρι ερωτικά ποιήματα (carmina veris et amoris), αλλά και θρησκευτικού περιεχομένου (carmina divina). Η καυστική, συχνά ειρωνική διάθεση πολλών ποιημάτων αλλά και η κριτική που ασκούν στην εξουσία και την εκκλησία –σε συνδυασμό με το έντονα βακχικό στοιχείο των τραγουδιών της ταβέρνας– καθιστούν τους Goliardi ένα προκλητικό κίνημα αμφισβήτησης, ενώ η συνεισφορά τους υπήρξε καθοριστική στα γράμματα και τον πνευματικό κόσμο της εποχής. 

Η ιδέα της τύχης, που αποτελεί τη βασική ιδέα σε κείμενα της συλλογής, παρουσιάζεται ανώτερη ακόμα και από τη θεία δύναμη, ορίζει το μέλλον των ανθρώπων και προβάλλει τη ματαιότητα και την ανθρώπινη αδυναμία να ορίσει τη μοίρα του. Η παράσταση «Carmina Burana», που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Πόρτα,  εστιάζει ακριβώς σε αυτή την οπτική, ορίζοντας την τύχη ως κυρίαρχη δύναμη, ενώ ο τροχός της παρομοιάζεται σχηματικά με το φεγγάρι που διαρκώς μεταβάλλεται, αλλάζοντας απότομα τις τύχες των ανθρώπων. Τα επιλεγμένα έργα που θα αποδοθούν από φωνές και όργανα του μεσαίωνα δίνουν μια συνολική εικόνα της μουσικής αυτής σε μια δραματοποιημένη προοπτική.  

Το πρότζεκτ παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2014 στη διεθνή μουσική κοινότητα «Μουσικό Χωριό» του Αγίου Λαυρεντίου στο πλαίσιο του εργαστηρίου παλαιάς μουσικής.

INFO

Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59

Παρασκευή 17 Απριλίου, ώρα 21.15

Συντελεστές είναι οι:

Δραματουργία, σκηνοθεσία & απαγγελία: 

Αλέξανδρος Βαμβούκος 

Τραγούδι & απαγγελία: 

Λένια Ζαφειροπούλου 

Αγγελική Κρεμπενίου

Λητώ Μεσσήνη

Βιέλα:

Νεφέλη Αλεξούλη

Διονυσία Καζαντζίδη

Σύλληψη, μουσική προετοιμασία & μεσαιωνικά φλάουτα: 

Δημήτρης Κούντουρας

Σε συνεργασία με το Εργαστήρι παλαιάς μουσικής του «Μουσικού Χωριού» του Αγίου Λαυρεντίου

Είσοδος 10 Ευρώ

Από τους Παναγιώτη Φρούντζο, Κωνσταντίνο Καϊμάκη

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο – Παραμένει υπό κράτηση

6200549

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο – Παραμένει υπό κράτηση

Στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του…

Ξύλο στη Βουλή: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Γραμμένο μετά την επίθεση Φλώρου – Οι τελευταίες πληροφορίες

6200552

Ξύλο στη Βουλή: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Γραμμένο μετά την επίθεση Φλώρου – Οι τελευταίες πληροφορίες

Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν, όπως το ανακοίνωσε ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Κώστας Χύτας.