Newsroom

Newsroom

Candida Auris: Το μικρόβιο που δεν βγαίνει από τα νοσοκομεία και κοστίζει σε ζωές – Ο νέος εφιάλτης μετά την πανδημία

«Τα επόμενα μεγάλα πρωτοσέλιδα όταν θα τελειώσει η πανδημία θα είναι τα πολυανθεκτικά μικρόβια στα νοσοκομεία» - Το Candida Auris υπήρχε και πριν την πανδημία και στοίχιζε πολλές ζωές

towfiqu barbhuiya FcST JEc3Dc unsplash

Ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, κ. Σύψας, μίλησε στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων και αναφέρθηκε στα πολυανθεκτικά μικρόβια και συγκεκριμένα στο Candida Auris, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο υπήρχε και πριν την πανδημία και στοίχιζε πολλές ζωές. 

Για να περιγράψει την κατάσταση, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων, δήλωσε ότι: «Τα επόμενα μεγάλα πρωτοσέλιδα όταν θα τελειώσει η πανδημία θα είναι τα πολυανθεκτικά μικρόβια στα νοσοκομεία»

Εξηγώντας την επικινδυνότητα της κατάστασης, ο καθηγητής ανέφερε ότι: «Η επιτήρηση χάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ένα σημαντικό κομμάτι των θανάτων οφείλεται στο πρόβλημα αυτό. Όλοι οι γιατροί που ήταν στον έλεγχο των λοιμώξεων πήγαν στις μονάδες Covid-19».

Candida Auris: «Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα»

Επεσήμανε μάλιστα ότι «Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο». Αναλυτικά, δήλωσε ότι:«Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Candida Auris. Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο Ευαγγελισμός. Θα τα βρούμε μπροστά μας».

Τέλος, ο κ. Σύψας είπε ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια συνέβαλλαν στους αυξημένους θανάτους στη χώρα μας την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

Δύσκολα να προβλεφθεί το μέλλον της Covid-19

O κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί το μέλλον της πανδημίας, μπορεί να δούμε νέες μεταλλάξεις και χρειάζεται συνεχής επιτήρηση και παρακολούθηση. Σήμερα όμως είμαστε σε φάση να τον αντιμετωπίσουμε με εμβόλια και θεραπείες. Είπε χαρακτηριστικά ότι τα εμβόλια επηρέασαν την πορεία της και σύμφωνα με στοιχεία ο εμβολιασμός έσωσε 39.000 ανθρώπους.

«Κάποια στιγμή όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2», είπε ο κ. Τσιόδρας και αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι ανεμβολίαστοι και ευάλωτοι πληθυσμοί. Ανέφερε μάλιστα ότι περίπου το 80% των Ευρωπαίων έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό, τονίζοντας ότι η υβριδική ανοσία που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας και την Ευρώπη, δηλαδή ο εμβολιασμός και η φυσική νόσηση, σε συνδυασμό με την καλοκαιρία της εποχής, θα διαδραματίσουν συνθήκες προς την κανονικότητα. Ο κ. Τσιόδρας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων, ώστε να χορηγείται γρήγορα η αντιική θερπαπεία. Μάλιστα τόνισε ότι είναι μεγάλη επιτυχία να φτάνει γρήγορα το φάρμακο στον ασθενή, κάτι που το έχουμε καταφέρει στην Ελλάδα.

Σχετικά με την χρήση της μάσκας ο κ. Τσιόδρας είπε πως στο μέλλον η χρήση της θα αποτελεί μια «συνειδητή ελεύθερη επιλογή».

Για τη χρήση μάσκας το καλοκαίρι, την συνέστησε. Όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και όσοι το επιθυμούν είναι καλό να προστατεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε χώρους με συνωστισμό, ανέφερε. Επίσης είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να καταργηθεί η μάσκα σε χώρους όπως νοσοκομεία, φαρμακεία, μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι εκπρόσωποι της επιστημονικής εταιρίας αναφέρθηκαν και στην οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά και συνέστησαν ψυχραιμία και υπομονή μέχρι να έχουμε όλα τα δεδομένα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες. Μάλιστα ανέφεραν ότι στη Μ. Βρετανία όπου υπήρχαν και τα περισσότερα κρούσματα, καταγράφεται μείωση.

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…