Camp Ριτσώνας: Διαρκής καταπάτηση δικαιωμάτων για χιλιάδες πρόσφυγες

Στέρηση φαγητού, άθλια υγειονομική περίθαλψη και ελλείψεις σε βασικά φαρμακευτικά σκευάσματα, στην καθημερινότητα των μεταναστών.

ritsona

Τις απάνθρωπες συνθήκες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι πρόσφυγες που εκτοπίζονται ολοένα και πιο συχνά από τις μεγάλες πόλεις «λόγω της ταξικής-ρατσιστικής αναδιάρθρωσης και “εξευγενισμού” της πόλης που προωθεί το ελληνικό Κράτος» φωτίζει εκ νέου με ανάρτησή της η πρωτοβουλία Solidarity with migrants, καθώς όπως επισημαίνει, το τελευταίο διάστημα οι αιτούντες άσυλο μεταφέρονται από την Αθήνα σε «Σχιστό, Ριτσώνα, Μαλακάσα, Κόρινθο και αλλού, με φυλετικά και πολιτικά κριτήρια.

«Τα camp του Σχιστού και της Ριτσώνας έχουν ξανά χιλιάδες κόσμο, αυτή τη φορά με το σχετικά πρόσφατο νομικό καθεστώς του ”κλειστού ελεγχόμενου camp”, με νέα τσιμεντένια τείχη και πολλούς σεκιουριτάδες, στα πρότυπα του camp της Σάμου, αλλά με ακόμη λιγότερες παροχές» σημειώνει η πρωτοβουλία.

Όπως καταγγέλλεται, μεταξύ άλλων, οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στη δομή της Ριτσώνας υφίστανται διαρκή καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων, με το σύστημα να τους στερεί την παροχή φαγητού μετά από δύο απορριπτικές αποφάσεις για την απόδοση ασύλου, ενώ σε ό,τι αφορά την υγειονομική περίθαλψη, πολλές φορές δεν υπάρχει πρόσβαση ούτε σε βασικά φαρμακευτικά σκευάσματα.

«Ειδικά η Αφρικανική κοινότητα δέχεται πολύ ρατσισμό μέσα στο καμπ, πέρα από την ίδια τη συνθήκη του στρατοπεδικού εγκλεισμού της. Φυσικά, και άλλες κοινότητες, όπως μας λένε αραβόφωνες γυναίκες και αραβόφωνοι, νιώθουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν άλλο εκεί» αναφέρεται στην ανάρτηση της πρωτοβουλίας, ενώ η απλήρωτη πολύωρη εργασία φαίνεται πως έχει μετατραπεί σε καθεστώς.

«Η παρούσα κατάσταση των μεταναστών/στριών είναι και το μέλλον των φτωχότερων ντόπιων. Πρέπει να παλέψουμε μαζί ενάντια στο σύστημα της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης» καταλήγει η πρωτοβουλία.