Βροντερό «όχι» στο Σύνταγμα για τον καταστροφικό νόμο της κυβέρνησης για το Περιβάλλον

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλογικότητες και πρωτοβουλίες πραγματοποίησαν συγκέντρωση Σύνταγμα, ενάντια στην λεηλασία της φύσης.

Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για την γη και την ελευθερία”, “Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα”, εκατοντάδες πολίτες δήλωσαν με βροντερό τρόπο την αντίθεσή τους στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιοα. Η πλατεία Συντάγματος έχει πλημμυρίσει με χρώματα, μουσικές και χορό, καθώς τη διαδήλωση “ντύνουν” καλλιτεχνικές ομάδες με μουσική και δρώμενα.

 «Οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι θα μείνουν στα χαρτιά», ήταν ένα από τα συνθήματα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, όπου συγκεντρώθηκαν κινήσεις πολιτών, συλλογικότητες και φορείς.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέβηκαν στο δρόμο για να δώσουν ενα ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση, η οποία, εν μέσω πανδημίας, βρήκε ευκαιρία να περάσει το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται, ότι το νομοσχέδιο καταργεί την προστασία των περιοχών Natura, προωθώντας μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, νομιμοποιεί αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων, αφαιρεί από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους και προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για τα κέρδη των επενδυτών.

Η λεηλασία του περιβάλλοντος πρέπει να ανακοπεί

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «η κλιματική αλλαγή, η συνεχής καταστροφή του φυσικού πλούτου, των ορεινών, θαλάσσιων και ποτάμιων οικοσυστημάτων, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η βιομηχανική εκμετάλλευση των ζώων, θα φέρνει όλο και περισσότερο τους ανθρώπους αντιμέτωπους με απειλητικούς ιούς και πανδημίες. Αυτή η πορεία είναι χρέος μας να ανακοπεί!

Ο άνθρωπος δεν είναι ιδιοκτήτης αλλά μέρος του φυσικού πλούτου αυτού του πλανήτη. Η επιβίωση και παραμονή του πάνω σε αυτόν, εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του αέρα που αναπνέει και του νερού που πίνει, από τη θερμοκρασία του πλανήτη και από την επιβίωση όλων των άλλων ζωικών και φυτικών ειδών. Το περιβάλλον, μετά την πανδημία του κορονοϊού, χρειάζεται προστασία και αποκατάσταση και όχι περισσότερη λεηλασία.

Το κυνήγι του κέρδους όμως, εμποδίζει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και την κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Ελλάδα, να αποδεχθούν αυτή την απλή αλήθεια.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. “Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος στέλνει το μήνυμα ότι είναι η ώρα της φύσης. Οφείλουμε να την αφουγκραστούμε, εάν θέλουμε να έχουμε μέλλον σε αυτόν τον πλανήτη”, τονίζει σε μήνυμά του το γραφείο Τύπου του κόμματος, επισημαίνοντας ότι «η πανδημία του κορωνοϊού, που η εξάπλωσή της αποδεδειγμένα συνδέεται με την κλιματική κρίση και την πίεση που δέχεται η βιοποικιλότητα, κάνει ακόμη πιο επιτακτικό το καθήκον για δράση».

Τι να κάνουμε. Ένας διάλογος για τις ριζοσπαστικές πολιτικές του 21 ου αιώνα

Τι να κάνουμε. Ένας διάλογος για τις ριζοσπαστικές πολιτικές του 21 ου αιώνα

Τι να κάνουμε; Ένα ερώτημα που απασχολεί επαναστάτες, διανοούμενους, ακτιβιστές και γενικότερα πολιτικούς δρώντες για…

Βραζιλία: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι από τις καταστροφικές πλημμύρες

Βραζιλία: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι από τις καταστροφικές πλημμύρες

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στη νότια Βραζιλία, όπου διασώστες έσπευσαν…

N. Ανδρουλάκης: Το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ, είναι αυτό που δεν δίστασε να καταπατήσει το κράτος δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών

N. Ανδρουλάκης: Το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ, είναι αυτό που δεν δίστασε να καταπατήσει το κράτος δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών

Την κατηγόρησε ότι «ξηλώνει» σήμερα τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση της μεταπολίτευσης, που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα…