Brexit: Ρηξη της Μέι με τους ακροδεξιούς και διαπραγμάτευση με τον Κόρμπυν

H πρωθυπουργός της Βρετανίας “πούλησε” επίσημα τους ακροδεξιούς Συντηρητικούς

Brexit Image 1

Όπως γράφαμε προχθές, η ψηφοφορία της Παρασκευής ήταν η οριστική ήττα των ακροδεξιών Συντηρητικών που υποστηρίζουν μια άτακτη έξοδο από την ΕΕ. Η Μέι χθες βράδυ τους “πούλησε” επίσημα και κάλεσε τον Κόρμπυν να βρουν κοινή πρόταση – που μάλλον θα είναι η παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση.

Η εύρεση λύσης δεν είναι ακόμη δεδομένη. Ο Κόρμπυν, αναμφίβολα πια νικητής του πρώτου γύρου, δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί για συναινετική απόφαση. Ορίζοντας όμως την τελωνειακή ένωση Βρετανίας – ΕΕ ως αναπόσπαστο στοιχείο οποιουδήποτε συμβιβασμού.

Μπορεί η Μέι να το δεχτεί; Στο διάγγελμα της χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταλήξουν σε συμφωνία με τον Κόρμπυν αλλά να δεσμευτούν από κοινού να υποστηρίξουν όποια πρόταση περάσει από τη Βουλή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Μέι μπορεί να μην αποδεχθεί η ίδια την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση αλλά αν η συμφωνία περάσει χωρίς την ψήφο της κυβέρνησης θα την υλοποιήσει. Οπότε ελπίζει να μην χρεωθεί η ίδια την υποχώρηση από την γραμμή των Συντηρητικών.

Πώς θα μπορούσε να περάσει αυτή ή μια παρόμοια συμφωνία από τη Βουλή χωρίς την Μέι; Με τις ψήφους των Εργατικών και μέρους των Συντηρητικών που δεν θα έχουν πια την δέσμευση της κομματικής γραμμής. Μια “κατά συνείδηση ψήφος” θα απελευθερώσει τουλάχιστον 50 βουλευτές των Συντηρητικών που επιθυμούν την διατήρηση μιας λειτουργικής σχέσης με την ΕΕ.

Ποιά δυσκολία υπάρχει σε αυτό το σενάριο; Οι σκληροί οπαδοί της παραμονής στην ΕΕ, δηλαδή οι Σκωτσέζοι, οι Φιλελεύθεροι και η ομάδα των Μπλερικών που αποχώρησαν πρόσφατα από τους Εργατικούς δεν ψηφίζουν την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, θεωρώντας την ανεπαρκώς στενή σχέση. Άρα πάλι θα υπάρχει αγωνία, εκτός αν η Μέι υπογείως ωθήσει περισσότερους δικούς της να ψηφίσουν την συμφωνία για παραμονή στην τελωνειακή ένωση.

Μπορεί μήπως να περάσει μια ακόμη πιο φιλική προς την ΕΕ συμφωνία όπως η παραμονή στην κοινή αγορά τύπου Νορβηγίας; Ο Κόρμπυν την υποστηρίζει, οι οπαδοί της παραμονής στην ΕΕ την αποδέχονται αλλά θα ψηφιστεί από πολύ λιγότερους Συντηρητικούς. Ϊσως βγαίνουν οι ψήφοι, ίσως όχι.

Μπορεί να παραταθεί το αδιέξοδο; Ναι, σε περίπτωση που Μέι και Κόρμπυν όχι μόνον δεν συμφωνήσουν στις συζητήσεις αλλά αποκλίνουν τόσο που μετά στην Βουλή να επιθυμούν να ηττηθεί η πρόταση του άλλου. Τότε επιστρέφουμε όπως στο παιχνίδι φιδάκι στο τετράγωνο 1. Ωστόσο μετά την ρήξη με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος της η Μέι δεν έχει τις ψήφους να κατεβάσει αξιοπρεπώς πρόταση στη Βουλή. Ούτε να πάει σε εκλογές μπορεί πια, θα διασπαστεί προεκλογικά.

Μπορεί να αποτραπεί τελείως το Brexit; Θεωρητικά ναι. Αν όμως, λέμε τώρα, αν έχει υπάρξει κάποια προσυνεννόηση μεταξύ Μέι και Κόρμπυν λίγο πριν το διάγγελμα, προφανώς ο επικεφαλής των Εργατικών θα της έδωσε την εγγύηση ότι κάποιο Brexit θα υπάρξει για να αποφασισει να κάνει την στροφή της. Άλλωστε και ο ίδιος ο Κόρμπυν προτιμάει μια “ήπια αποχώρηση” από την παραμονή στην ΕΕ. Ιδιαίτερα αν την στηρίζει κυρίως ο ίδιος και βρεθεί φαβορί για τις εκλογές.

Τι κάνουν οι ακροδεξιοί Συντηρτικοί της “άτακτης εξόδου”; Έχουν λυσσάξει. Μιλούν για προδοσία της Μέι, για ουσιαστική συγκυβέρνηση με τον “μαρξιστή Κόρμπυν”, για “μελλοντική υποτέλεια της Βρετανίας στην ΕΕ”. Από τις πρώτες δηλώσεις τους φαίνονται αιφνιδιασμένοι αλλά όχι μουδιασμένοι. Η λογική γραμμή γι αυτούς είναι “όχι σε όλα” στη Βουλή και προσπάθεια να πάρουν το Συντηρητικό κόμμα από την “αποστάτισσα Μέι”. Αναμφίβολα θα έχουν ένα μερίδιο της κοινής γνώμης με το μέρος τους, ιδιαίτερα αν περάσει μια πρόταση για παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση ή την κοινή αγορά. Τυπικά θα έχουμε Brexit αλλά πολλοί θα νιώσουν απογοητευμένοι.

Θα αποδειχθεί λειτουργική η όποια λύση; Κανείς δεν ξέρει.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων