Newsroom

Newsroom

Brexit: Παράταση ως τις 30 Ιουνίου θα ζητήσει η Τερέζα Μέι

Η βρετανική κυβέρνηση θα προτείνει σήμερα Πέμπτη την παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου, στην περίπτωση που το κοινοβούλιο εγκρίνει μια συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ έως τις 20 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

may 0

Νωρίτερα, με ψήφους 321 υπέρ έναντι 278 κατά, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν την πρόταση της πρωθυπουργού αποκλείοντας οριστικά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία.

Οι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν αύριο επί νέας τροπολογίας για μία πιθανή παράταση του Brexit, με την κυβέρνηση να τονίζει επίσης ότι αν δεν έχει εγκριθεί καμία συμφωνία από το κοινοβούλιο έως τις 20 Μαρτίου, είναι απίθανο η ΕΕ να εγκρίνει χρονική παράταση του Brexit στη Σύνοδο Κορυφής στις 21-22 Μαρτίου, χωρίς το Λονδίνο να έχει δώσει μια συγκεκριμένη αιτιολογία.

Αν η συμφωνία εγκριθεί έως τις 20 Μαρτίου «τότε η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συμφωνήσει με την ΕΕ μια παράταση άπαξ…για μια περίοδο που λήγει την 30η Ιουνίου 2019 για τον σκοπό της ψήφισης της απαραίτητης νομοθεσίας για την έξοδο από την ΕΕ», σημείωσε ο Μπέρκοου στην Βουλή.

Έπειτα από τη σημερινή ψηφοφορία, η Μέι προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μακρά καθυστέρηση του Brexit αν οι βουλευτές δεν συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα τις ερχόμενες μέρες.

«Αν η Βουλή βρει τρόπο τις ερχόμενες μέρες να στηρίξει μια συμφωνία, αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιδιώξει μια σύντομη, περιορισμένη τεχνική επέκταση του Άρθρου 50…Μια τέτοια σύντομη τεχνική επέκταση είναι πιθανόν να μας προσφερθεί μόνο αν έχουμε μια συμφωνία», είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο.

«Η Βουλή πρέπει να καταλάβει και να δεχτεί ότι αν δεν έχει πρόθεση να στηρίξει μια συμφωνία τις επόμενες μέρες – και δεν έχει σκοπό να στηρίξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου – τότε θα υπάρξει η ανάγκη για μια πολύ μεγαλύτερη επέκταση του Άρθρου 50», πρόσθεσε.

«Η Βουλή θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες» των αποφάσεών της, είπε χαρακτηριστικά η Μέι.

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…