Brexit: Μισή συμφωνία σήμερα το βράδυ ή εκλογές 23 Μαΐου

Αν η Βουλή είναι παράλυτη, ας μιλήσει ο λαός

1510 Galerie Max Hetzler45448 photo def image sRGB

Η Τερέζα Μέι παίζει σήμερα το βράδυ το τελευταίο της χαρτί πριν την προκήρυξη εκλογών. Αλλά χάσει – κερδίσει, όλα θα παραμείνουν θολά για τη Βρετανία. Γιατί η Μέι προτείνει τη μισή συμφωνία … και μετά βλέπουμε.

Την Τετάρτη το βράδυ οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Καμιά από τις 8 προτάσεις βουλευτών που τέθηκαν σε ψηφοφορία δεν πλειοψήφισε. Ο τίτλος της Guardian τα λέει όλα: “Η Βουλή μίλησε. Όχι. Όχι. Όχι. Όχι”

Η πολυαναμενόμενη πρόταση των Εργατικών για ήπιο Brexit, δηλαδή παραμονή της Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, πλησίασε την πλειοψηφία αλλά δεν την έφτασε. Στη συνέχεια κατατέθηκε η πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος σε κάθε περίπτωση συμφωνίας, που πρακτικά σημαίνει επανεξέταση από τον λαό του ίδιου του αποτελέσματος του 2016. Αυτή η πρόταση, ύστατη κίνηση του Κόρμπυν αφού δεν πέρασε το ήπιο Brexit, απορρίφθηκε λόγω ανταρσίας 27 βουλευτών του δικού του κόμματος, αλλιώς περνούσε για μια ψήφο. Οι 27 υποστηρίζουν την αναγκαιότητα υλοποίησης της αποχώρησης από την ΕΕ ακόμη και με μια όχι καλή συμφωνία. Όμως όχι με μια τόσο κακή όσο αυτή της Μέι. Άρα πάλι δεν υπάρχει θετική πλειοψηφία στη Βρετανική Βουλή, μόνο πολλές αλληλοσυγκρουόμενες αρνητικές πλειοψηφίες.

Αφού ο Κόρμπυν προσωρινά έπαιξε και έχασε, η μπάλα επιστρέφει στην Μέι. Η οποία ζητά πλειοψηφία σήμερα για τη νέα δική της πρόταση. Που είναι η υπερψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης αλλά χωρίς την πολιτική διακήρυξη που την συνοδεύει.

Αυτός ο ελιγμός σημαίνει ότι η Μέι ζητά απλώς η Βουλή να εγκρίνει την αποχώρηση, χωρίς απόφαση για τις μετέπειτα κινήσεις της Βρετανίας. Δεν είναι αποχώρηση χωρίς συμφωνία, ίσως να είναι μάλιστα το αντίθετο. Γιατί αν εγκριθεί σήμερα η πρόταση της Μέι η Βρετανία αποχωρεί μεν άμεσα από την ΕΕ αλλά πρέπει να αποφασισει μέχρι το τέλος του 2020 για το αν θα υπάρχει συμφωνία αλλιώς μπορεί να καταλήξει ακόμη και στο μόνιμο backstop, στην κατάσταση όπου υπακούει σε οδηγίες και κανονισμούς της ΕΕ χωρίς να έχει λόγο γι αυτούς.

Προκειμένου να εγκριθεί από την σκληρή αντιΕΕ τάση των  Συντηρητικών η Μέι έβαλε στο τραπέζι και την δική της αποχώρηση. Το δόλωμα της αρχηγίας φάνηκε προς στιγμή να αποδίδει. Όμως η μετέπειτα πρόταση για έγκριση της μισής συμφωνίας εξόργισε τον Μπόρις Τζόνσον, που διαβλέπει τον κίνδυνο παγίδευσης της Βρετανίας στο backstop, σε μια αποχώρηση υπό ομηρία. Αλλά και οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, σύμμαχοι της Μέι, αρνούνται μέχρι στιγμής να ψηφίσουν για τον ίδιο λόγο.

Οπότε η ελπίδα της Μέι σήμερα είναι οι 27 Εργατικοί που δεν ψήφισαν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Θέλουν το Brexit, η πολιτική διακήρυξη με την οποία διαφωνούν έχει φύγει από το τραπέζι, θα φάνε το τυράκι αδιαφορώντας για τη φάκα;

Ο Κόρμπυν θα κάνει τα πάντα για να μην περάσει αυτή η μισή συμφωνία της Μέι. Γιατί αν απορριφθεί είναι αναπόφευκτη η παράταση του Brexit και οι πρόωρες εκλογές μαζί με Ευρωεκλογές στις 23 Μαΐου. Αφού δεν βρήκε συμμάχους για το ήπιο Brexit, μόνη λύση για τον Κόρμπυν είναι να αποφασίσει ο λαός, σε εκλογές με χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Αντικειμενικά έχει δίκιο. Αν η Βουλή είναι παράλυτη, ας μιλήσει ο λαός. Ώστε ακόμη και αν κερδίσει τελικά η Μέι, ας γίνει δημοκρατικά.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…