Brexit χωρίς συμφωνία ή πρόωρες εκλογές;

Κατέρρευσε η οριακή πλειοψηφία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον μετά την απόφαση του Συντηρητικού βουλευτή Φίλιπ Λι να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα.

brexit4

Οι βρετανοί βουλευτές θα αποφασίσουν σήμερα εάν θα οδηγήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο προς πρόωρες εκλογές ψηφίζοντας το πρώτο στάδιο του νομοθετικού τους σχεδίου για να εμποδίσουν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να επιδιώξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον απείλησε χθες τους βουλευτές με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εάν του δέσουν τα χέρια στον χειρισμό του Brexit, αποκλείοντας ότι θα επιδιώξει περαιτέρω καθυστέρηση στην βρετανική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί παραπέμπει σε μία σύγκρουση ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον, που έχει δεσμευθεί ότι η χώρα θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, και το κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία των βουλευτών αντιτίθεται στο Brexit χωρίς συμφωνία.

«Το μόνο που μας κρατά πίσω, το φρένο για την υλοποίηση του Brexit και την εκκίνηση της χώρας είναι η επίμονη αίσθηση που υπάρχει στις Βρυξέλλες ότι ίσως τα τερτίπια στο κοινοβούλιο θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση ή ακύρωση του Brexit», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Καθώς το χρονόμετρο χτυπά και δεν μένουν παρά 59 ημέρες μέχρι την 31η Οκτωβρίου, μία συμμαχία βρετανών βουλευτών της αντιπολίτευσης και ανταρτών των Τόρις θα εκμεταλλευθούν την σημερινή πρώτη ημέρα λειτουργίας του κοινοβουλίου μετά την θερινή ανάπαυλα για να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανήγαγε τις ψηφοφορίες στην Βουλή των Κοινοτήτων σε ψήφο εμπιστοσύνης, κάνοντας σαφές ότι, εάν η κυβέρνηση ηττηθεί, θα προκαλέσει αύριο ψηφοφορία για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με πιθανή ημερομηνία την 14η Οκτωβρίου.

“Η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει με επιθετικό τρόπο ένα Brexit με επιβλαβείς (συνέπειες). Θέτει σε κίνδυνο ζωές (…) και απειλεί με αδικαιολόγητο τρόπο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου”, ανέφερε ο βουλευτής Φίλιπ Λι σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ενώ σηκώθηκε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους μόλις ξεκίνησε ο Τζόνσον την ομιλία του στο κοινοβούλιο.

“Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς”, πρόσθεσε.

Μπόρις Τζόνσον: «Δεν θέλω εκλογές, δεν θέλουμε εκλογές»

«Δεν θέλω εκλογές, δεν θέλουμε εκλογές…θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία και ο καλύτερος τρόπος…να πετύχουμε μια συμφωνία είναι η στήριξη στην κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική αίθουσα σήμερα το βράδυ», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην θυελλώδη συνεδρίαση της βουλής που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κάλεσε εκ νέου τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την παρεμπόδιση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο, όπως είπε, θα καταστρέψει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Αν αυτό συμβεί, όλη η πρόοδος που έχουμε κάνει, θα έχει γίνει για το τίποτε….Θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία διαπραγματεύσεων», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι σημειώνει πρόοδο στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για την αλλαγή της συμφωνίας αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι.

«Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι κάποιοι στην βουλή θέλουν να μπλοκάρουν το Brexit», ανέφερε, σημειώνοντας πως οι αντάρτες βουλευτές των Τόρις μειώνουν τις πιθανότητες για μια συμφωνία.

Σε ερώτηση ενός βουλευτή των Εργατικών αν η κυβέρνησή του θα συμμορφωθεί στον νόμο αυτό για την αποφυγή ενός no-deal Brexit, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα τηρήσει τον νόμο

«Βεβαίως θα τηρήσουμε το Σύνταγμα και θα υπακούσουμε στον νόμο», απάντησε.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ στο πλαίσιο των προσπαθειών της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για την αποφυγή κάθε είδους επαναφοράς των «σκληρών» συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας λέγοντας ότι μπορεί να αφαιρεθεί το backstop από τη συμφωνία με την ΕΕ.

«Θα το συζητήσουμε επίσης σύντομα με την ΕΕ, και θα το συζητήσω με τον Βαράντκαρ όταν τον συναντήσω στο Δουβλίνο την Δευτέρα» είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο.

«Κάθε φορά που παρουσιάζουμε ιδέες για μια λύση στο Brexit, η ΕΕ ρωτά “θα την ψηφίσει η βουλή;”», είπε.

 

Τα τρία πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα των εκλογών

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα οδηγούσε το Ηνωμένο Βασίλειο σε νέα αβεβαιότητα με πιθανά τρία σενάρια: την ανάδειξη μίας κυβέρνησης που υποστηρίζει το Brexit υπό τον Τζόνσον, μίας κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν ή ενός κοινοβουλίου χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία που θα οδηγούσε σε νέο δημοψήφισμα.

Μπροστά στην πιθανότητα προκήρυξης εκλογών, η στερλίνα κατέγραψε νέα πτώση έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στο $1,1971 στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Οκτώβριο 2016, για να ανακάμψει ελαφρώς αργότερα στο $1,2015, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο 2017.

Μία παρτίδα σκάκι γύρω από το Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε το κοινοβούλιο ότι δεν θα δεχθεί ποτέ μία καθυστέρηση του Brexit.

Ωστόσο, αν και δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την διεξαγωγή εκλογών, απείλησε με την προκήρυξή τους και κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι οι βουλευτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι πρόωρες εκλογές θα είναι συνέπεια της απόφασής τους να ψηφίσουν σήμερα κατά της κυβέρνησης.

Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τους αντάρτες βουλευτές των Τόρις «συνεργάτες» που υπονομεύουν την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης εξουδετερώνοντας την απειλή του για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι αντάρτες βουλευτές από την πλευρά τους δηλώνουν ότι η κυβέρνηση θέλει εκλογές, αλλά προσπαθεί να επιρρίψει στους βουλευτές την ευθύνη για την πρόκλησή τους.

Το εθνικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό;

Η Ντάουνινγκ Στριτ προειδοποιεί ότι οι συντηρητικοί βουλευτές που θα στραφούν εναντίον της κυβέρνησης θα εκδιωχθούν από το κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, περί τους 20 βουλευτές των Τόρις είναι έτοιμοι να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης Τζόνσον.

«Νομίζω ότι έχουμε τον αριθμό (για να νικήσουμε τον Τζόνσον). Νομίζω ότι θα υπάρξουν αρκετοί άνθρωποι για να το καταφέρουν», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

«Πολλοί συνάδελφοι είναι οργισμένοι από ορισμένες από τις ενέργειες των τελευταίων ημερών. Νομίζω ότι υπάρχει μία ομάδα Συντηρητικών που πιστεύει ακράδαντα ότι τώρα είναι η ώρα για να βάλουμε το εθνικό συμφέρον μπροστά από οποιαδήποτε απειλή εναντίον ημών προσωπικά και της καριέρας μας».

Για να προκηρύξει εκλογές, η κυβέρνηση χρειάζεται την υποστήριξη των δύο τρίτων των βουλευτών στην 650μελή Βουλή των Κοινοτήτων.

Σήμερα, η σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης του Εργατικού Κόμματος Σάμι Τσακραμπάρτι δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί την διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατόν, αλλά το χρονοδιάγραμμα πρέπει να διασφαλίζει πρώτα τον αποκλεισμό ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επρόκειτο να έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν τα σχέδια για τον αποκλεισμό ενός Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Σε χαμηλό επίπεδο τριετίας υποχώρησε η ισοτιμία της στερλίνας

Η ισοτιμία της στερλίνας υποχώρησε κάτω από τα 1,20 δολάρια σήμερα, στο χαμηλότερο επίπεδο τριετίας, καθώς το έμμεσο τελεσίγραφο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προς τους βουλευτές, ότι θα προχωρήσει σε εκλογές αν δεν τον στηρίξουν στο Brexit, ώθησε τους επενδυτές να πωλούν βρετανικά στοιχεία ενεργητικού. Η βρετανική λίρα, η οποία έχει χάσει το 20% της αξίας της από το δημοψήφισμα στη Βρετανία υπέρ του Brexit το 2016, υποχώρησε έως τα 1,1959 δολάρια, σχεδόν 1% σε σχέση με χθες. Στις 13.15 (ώρα Ελλάδας), η ισοτιμία της διαμορφωνόταν στα 1,1990 δολάρια. Με εξαίρεση ένα «στιγμιαίο κραχ» τον Οκτώβριο του 2016, όταν η στερλίνα υποχώρησε στιγμιαία στα 1,15 δολάρια, το βρετανικό νόμισμα δεν διαπραγματευόταν ποτέ από το 1985 σε αυτά τα επίπεδα.

Η μάχη για το Brexit κορυφώνεται αυτή την εβδομάδα. Ο Τζόνσον προειδοποίησε έμμεσα τη Δευτέρα τους βουλευτές ότι θα ζητήσει εκλογές, αν αυτοί δέσουν τα χέρια του σχετικά με το Brexit, αποκλείοντας να ζητήσει νέα παράταση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν την Τρίτη για το πρώτο στάδιο του σχεδίου τους να μπλοκάρουν τον Τζόνσον από το να προχωρήσει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνίας στις 31 Οκτωβρίου που λήγει η προθεσμία.

Οι επενδυτές έχουν πανικοβληθεί ότι η Βρετανία είτε θα φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μεταβατική συμφωνία που θα απαλύνει το διαζύγιο, είτε θα πάει σε βουλευτικές εκλογές, σπέρνοντας αβεβαιότητα σε μία περίοδο που η οικονομία δυσκολεύεται λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης που διογκώνεται από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Οι τράπεζες ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις τους για την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Οι μετοχές, που είναι εστιασμένες στην εγχώρια οικονομία, όπως των εταιρειών κατασκευής κατοικιών, κινήθηκαν χαμηλότερα, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για πλήγμα στη βρετανική οικονομία. «Οι επόμενες 48 ώρες θα είναι πολύ σημαντικές και η στερλίνα το δείχνει αυτό», δήλωσε στέλεχος της Aberdeen Standard Investments

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…